Srpanj 18, 2025, 22:01:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Da li je ovo ICH?  (Posjeta: 3731 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jingo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Da li je ovo ICH?
« u: Ožujak 29, 2010, 12:20:54 poslijepodne »
 U prilogu ja par slika, zanima me šta mislite da li je ovo ICH? Znam da će me mnogi ružiti jer sam sve prebrzo startao, ali tako je kako je...
Akvarij dimenzija 100x40x55 (oko 220 lit), nakon podloge koja je na jednom dijelu 5-6 cm na drugom 15 cm, oko 130- 150 lit efektive vode.
Voda nasuta 09.03., prethodno tretirana sredstvom Aqua Sana (Prodac)
20.03. posađeno bilje,
Prilikom sađenja u korijen su dodate tablete Tetra planta start
Filter Tetra EX 700 sa izmjenjenim kompletnim materijalom, ali bez aktivnog uglja, u koji su dodate 4 tablete Baktozym-a.
Rasvjeta, 2x Sylwania gro lux + stedna sijalica 21W na kojoj je pisalo6500K, 2500 L, ekvivalent obicnoj 75W/ 12 sati
22.03. ubacene ribe
8x Ramirezi
4x Skalar
13x crvene neonke
13x crne neonke

26.03. izmjena 40 lit vode, tretirana sa aqua sana (prodac)
27.03 dodano 20 ml Nutron flora (prodac)
28.03. dodane 2 tabletice  CO2 plant (prodac)

Aeracija konstanto, + filterska aeracija (Izlaz iz filtera stvara mnostvo baloncica)

Od jutros na ribama primjecene tackice, ribe zivahne, vesele, dobro jedu (Ishrana 4-5 puta dnevno, male kolicine koliko pojedu za dvije minute, zivi crvi, JBL Color, tetra prima, ...)
Zanima me sta mislite da li je ovo ich, i da li je moguce da ribe same prebole ich, ako ih pustim koji dan?
Povecao sam temperaturu na 28.

Offline lol89

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: Da li je ovo ICH?
« Odgovori #1 u: Ožujak 29, 2010, 12:41:20 poslijepodne »
bok, slike nisu baš dobre, mislim da to je ich probaj koju drugu vrstu ribice slikati ako ima točkice.

ako je ich, ribe neće same preboliti bolest nego moraš ih liječiti sa lijekom protiv ich-a. Temperaturu diži postepeno do 29 stupnjeva, to će samo ubrzati malo liječenje.
Rovinj

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Ožujak 30, 2010, 10:18:47 prijepodne »
Ako se broj bijelih točkica povečava te ako ih ima i na drugim ribama to je Ich te tada odmah moraš započeti liječenje sa lijekovima protiv toga parazita jer će ti pougibati sve ribe.
Parazit se ubija jednim od ovih lijekova: Punktol (JBL), Costapur (Sera), Bioicht (Dajana) i Contraspot (Tetra medica) sa kombinacijom nejodirane soli "Ectopur" Sera. Liječenje moraš provesti dvokratno i do kraja a trebaš i povisiti temperaturu da ubrzaš ciklus razvoja parazita...

Pozdrav i javi nam što si odlučio te kako si proveo liječenje, također ti šaljem i jednu fotku da vidiš kako izgleda kada se ich odmah ne počne liječiti, pozdrav.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 31, 2010, 11:38:13 prijepodne »
Bilo je i po drugim ribama, po neonkicama, mada ne svim, samo po nekim. Jutros su bijele tačkice spale sa vecine riba, na ramirezima su ostale fleke gdje su bile tackice. Danas idem da kupim lijek, neki do preporucenih. imao sam jednom prije par godina ICH ali tada sam aqvarij tretirao sa serinim Mycopurom tri dana, i poslje je sve bilo ok, ali mu je istekao rok upotrebe. Nekada davno sam procitao (mozda bas na ovom forumu) da je ICH skoro uvijek prisutanu vodi, ali kad ribama padne imunitet da se onda nastani na njima. Pomislio sam da je mozda moguce, sacekati da se parazit odvoji od njih, a do tada im povecati imunitet da se ne moze opet nakaciti, malo me strah sad dodavati lijek, jer sam dosta kemijao i ubacivao svakavih preparata ovih dana, a dosta su osjetljive vrste.
Nastojat cu da kupim serin lijek, a ako ne bude uzecu  JBL, pa svakako javim sta ima novoga. Temp. se lagano dize i dostigla je 28.
Hvala doktoru na savjetima.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 31, 2010, 12:25:37 poslijepodne »
Jingo, svakako provedi liječenje jer te točkice koje su "otpale" sa ribe su ciste prepune jajašaca iz kojih se sada legu larve koje plivaju po akvariju i pričvršćuju se za kožu svih riba u akvariju i uskoro će nastupiti opće oboljenje svih riba...

Neka ti tijekom liječenja bude uključena jaka aeracija ribe manje hrani i smanji tjajanje svijetla a ostalo obavezno prema uputstvu za liječenje, odnosno, dvokratno po 7 dana uz pauzu između od 7 dana.

Pozdrav i javljaj promjene, sretno.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 02, 2010, 21:32:40 poslijepodne »
Kupio Punktol, od JBL-a, greškom prosuo po sebi. Unistio košulju i hlače. Ribice tretirane preksinoć, noćas ide lijek ponovo, prema uputi JBL-a, ja sam razumio da ide svako drugi dan...
Izvještavam vas o toku liječenja.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 07, 2010, 09:04:52 prijepodne »
Osmi dan, nema tackica, ribe plivaju veselo, uvijek gladne :D
Sedam dana tretmana sa jednom izmjenom vode 40 lit. Dakle davao sam im Punktol/JBL 1,3,5,i 7 dan. Planiran nastavak terapije za 7 dana, Šta mislite da li bi mogao dodati CO2 tablete radi bilja, i gnojivo, u ovih 7 dana dok čekam naredni tretman, i jel naredni tretman opet traje sedam dana?
I da li se vrati temperatura na 25 sad?
« Zadnja izmjena: Travanj 07, 2010, 09:13:03 prijepodne od Jingo »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Travanj 07, 2010, 09:29:20 prijepodne »
Osmi dan, nema tackica, ribe plivaju veselo, uvijek gladne :D
Sedam dana tretmana sa jednom izmjenom vode 40 lit. Dakle davao sam im Punktol/JBL 1,3,5,i 7 dan. Planiran nastavak terapije za 7 dana, Šta mislite da li bi mogao dodati CO2 tablete radi bilja, i gnojivo, u ovih 7 dana dok čekam naredni tretman, i jel naredni tretman opet traje sedam dana?
I da li se vrati temperatura na 25 sad?

Drago mi je da si pomogao svojim ribama.  :klap:

Može tableta CO2 i gnojivo dok nema lijeka u vodi, naredni tretman opet provedi u trajanju od 7 dana da budeš 100% siguran da si potpuno ubio parazite. Temperaturu bolje ostavi kakva je dok liječenje ne bude provedeno do kraja, pozdrav i sretno.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 20, 2010, 09:45:59 prijepodne »
Eh sad, vidi ovo pitanje...
Liječio sam prema propisu 7 dana, pa sedam dana pauze, pa opet pet dana i nestalo mi lijeka, nakon terapije peti dan. Da li bi moglo biti dovoljno, ili da kupujem jos jedan lijek radi jos jednog dana?
U medjuvremenu mi se pojavila cupava alga, ppa sam mislio da zavrsim s lijecenjem, i pocnem dodavati CO2 i gnojivo..., ali eto ipak da čujemo mišljenje experta....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Travanj 20, 2010, 09:52:13 prijepodne »
Trebalo bi biti dovoljno.

Napravi veću promjenu vode, pa aktivni ugljen jedan dan pa promijeni još malo vode i kreni sa gnojenjem i CO2.

Pozdrav i sretno.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 20, 2010, 13:10:39 poslijepodne »
Hvala na brzom odgovoru !

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 25, 2010, 13:14:46 poslijepodne »
Ono što sam zaboravio reći je da je ddijagnoza, lijek, i tretman pomogla.
Sve ribe žive i zdrave, liječenje okončano !
Hvala Plavi :)