Srpanj 11, 2025, 00:11:02 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Naduti Trihogasteri  (Posjeta: 1017 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tibor

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Naduti Trihogasteri
« u: Ožujak 21, 2010, 16:58:02 poslijepodne »
Nedavno sam kupio tri Trihogastera i tek ko kuce sam sutradan primetio da su im stomaci naduveni.Prvo sam mislio da je to zbog toga sto su se verovatno prejeli, ali kako to stanje traje vec desetak dana pretpostavljam da je verovatno neka bolest u pitanju.Osim sto su ribe nadute za njima se vuce dug koncast izmet. Sta je u pitanju i kako resiti problem?
« Zadnja izmjena: Ožujak 21, 2010, 17:04:24 poslijepodne od Tibor »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Naduti Trihogasteri
« Odgovori #1 u: Ožujak 22, 2010, 09:37:23 prijepodne »
Tibore ajdemo ovako, prvo, sa čime si hranio ribe i koliko puta na dan? Uz ovaj odgovor ispuni upitnik o zdravstvenom stanju riba koji se nalazi ispod moga posta te pošalji fotografije bolesne ribe, pozdrav

Offline Tibor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 22, 2010, 19:37:01 poslijepodne »
Ribe sam hranio 2-3 puta na dan lisnatom i proteinskom hranom.Obicno im dajem onoliko hrane koliko mogu da pojedu za nekoliko minuta. U akvarijumu imam jos jednog odraslog Trihogastera ,nekoliko Barbusa i tri Kulia.Kod njih je stanje normalno( tj izgled i ponasanje im je normalno).Dimenzije AQ su d 65 v 40 s 35.Vodu menjam jednom nedeljno 20-30 l. Diy CO2 1 meh. u sek.Parametre vode ne znam.AQ startovan pre oko 6 meseci ,ribe ubacene odmah (sem ova 3 Trihogastera kupljenih nedavno).Riba je bilo znatno vise ali sam imao pomor riba zbog verovatno velike koncentracije amonijaka( jer sam bio zapustio ciscenje filtera).

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 23, 2010, 10:00:54 prijepodne »
Čuj ovako, trihogasteri su inače jako proždrljive ribe kojima je stomak gotovo uvijek velik... Druga je stvar u slučaju trbušne vodenice ako je jako natečen trbuh i ako su nakostriješene ljuske a to mislim da nije.

Bijeli izmet je često znak nekakvog stresa i u tom se slučaju pojačano luči sluz iz crijeva, međutim bijeli izmet zna biti i znak da je riba zaražena sa parazitima.

Bez fotografije ti stvarno ne možemo konkretnije reči o čemu se zapravo radi.

Probaj napraviti slijedeće:
Ribe ostavi dva dana bez hrane
Prvi dan u akvarij uli duplu dozu FFM-a od Easy Life
drugi dan uli u vodu duplu dozu vitamina
a treči dan ih ujutro i naveče nahrani sa kuhanim graškom (ne pretvrdim i ne premekanim)
četvrti dan dupla doza vitamina i ne hraniti ribe
peti dan normalna hrana ali samo neveće malo (da se ribe ne prejedu)
šesti dan opet hrana samo naveće malo
sedmi dan promjena 25% vode i hrana samo naveće

Ubuduće savjetujem da ribe hraniš samo jednom na dan jer su već odrasle ribe i obavezno jedan dan moraju biti potpuno bez hrane, također jednom tjedno dodaj u vodu vitamine a nakon svake promjene vode dodaj Easy Life FFM u propisanoj dozi.

Pozdrav, javi nam što si poduzeo i obavezno kakvi su rezultati

PS. fotografija bi dobro došla.