Srpanj 17, 2025, 10:50:36 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Molim pomoč oko bilja,HITNO !!!!!  (Posjeta: 1351 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tonček

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • kontakt - 0989159073
Molim pomoč oko bilja,HITNO !!!!!
« u: Veljača 16, 2010, 19:58:24 poslijepodne »
 kak piše u naslovu , hitno trebam pomoč oko bilja!!!!
akvarij  cayman 75 litara,2x 15 w arcadia lampe,filter unutarnji -orginal od caymana bluwave 3, podloga oko 2 cm jbl substrata  AquaBasis Plus + cca 3-4 cm kvarc pomješan sa šljunkom0-4
biljke večinom kripte, ludvigia,sagitaria i pogostemon
stvar je sljedeča:  kripte su mi počele naočigled trunuti,,tope se i  jednostavno nestaju. U dva dana - tri dana možda 50 % biljaka.
Akvarij je u pogonu oko dvije godine i nisam imao takvih problema, tak da neznam kaj mi je raditi
NAPOMENA:prije dva-tri  tjedna složio sam co2 prek boce,mjehurič u sec.preko brojača mjehuriča, otapanje kroz stakleni difuzor
Molim vas ,pomagajte!!!
Pozdrav!
Kontakt 098/9159073

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Molim pomoč oko bilja,HITNO !!!!!
« Odgovori #1 u: Veljača 16, 2010, 20:04:52 poslijepodne »
crypt melting je to, popravit će se, nije nikakva panika..jednostavno se tope, takve su one nekad..

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #2 u: Veljača 16, 2010, 20:13:40 poslijepodne »
zaboravio sam napisat da dodajem profito po uputstvu i ferro jedanput tjedno 1 mililitar
hvala cannibal :up:
Kontakt 098/9159073

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Veljača 17, 2010, 10:51:34 prijepodne »
Ili bolest kripti ili jednostavno slijedeća stvar:

Ubacivanjem CO2 potičeš bilje na brži rast a isto to radi i dovoljno jaka rasvjeta (sve to pobuđuje biljku na pojačano lučenje hormona rasta) a ako ne dodaješ makroelemente tada biljka da bi rasla potaknuta hormonom rasta počinje iskorištavati hranjive tvari akumulirane u starim listovima do te mjere da se listovi počinju topiti. Ako se takva situacija nastavi, trulit će sve do pupa a na kraju i on.

Sukladno navedenom, odmah kreni sa dodavanjem makroelemenata.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #4 u: Veljača 17, 2010, 11:52:58 prijepodne »
Da su makroelementi u pitanju, vidjelo bi se na brzorastućim biljkama prvo, a ne na kriptama...znači ako ludvigia i sagitaria imaju te simptome onda je definitivno u pitanju manjak nitrata i dodat ih podhitno, ako su samo kripte onda je melting.

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #5 u: Veljača 17, 2010, 13:20:14 poslijepodne »
Evo me da javim situaciju!!!
Danas ista stvar! Jučer sam promjenio trećinu vode i povadio trule listove,a sad mi se čini  kao da i ludvigija poćinje mjenjat boju.
Da li bi bilo dobro da ugasim co2 dok se malo ne smiri stanje sa biljkama???
Ako trebam dodavati nitrate ili makroelemente,neznam koji su to jer ih  nisam nikad koristio pa molim savjet.
Mislim da mi je Velebit(inače moj kum) zacopral akvarij >:( prije par dana,bio je kod mene i veli da akvarij super izgleda...
Javljajte se dalje,pozdrav!!!
Kontakt 098/9159073

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Veljača 17, 2010, 14:05:49 poslijepodne »
Kao prvo kriptama treba neko vrijeme da se priviknu na hranjivu podlogu jer one hranu crpe največim dijelom putem korjenovog sustava pa se često bolest kripti uspoređuje sa čestom pojavom na biljkama nakon presađivanja (trunu stariji listovi). Kod bolesti topljenja listova isti trunu kod biljaka koje su već mjesecima zasađene i rastu normalno, dok se puno rjeđe ova bolest javlja kod novo usađenih biljki.

S obzirom da nisi poslao fotku biljke ja ti šaljem nekoliko pa usporedi sa ovima.

Što se tiče markoelemenata, iste s obzirom da imaš dobru rasvjetu te da dodaješ CO2, moraš dodavati, jer ako ne dodaješ propadat će ti biljke, sporo će rasti, imat češ problema sa algama i dr.
Ili kupi gotove proizvode od Easy Life-a ili smiksaj Div makroelemente i počni gnojiti.

Druga je solucija smanjiti rasvjetu i smanjiti CO2 ali kripte su biljke koje imaju dosta veliku potrebu za CO2, svjetlom i gnojivom pa ako sve to smanjiš postoji velika vjerojatnost da kripte ili propadnu ili da rastu iznimno sporu (uzimajuči u obzir da makroelemenata još ima u tvojoj hranjivoj podlozi).

Pozdrav.

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #7 u: Veljača 17, 2010, 16:20:23 poslijepodne »
Ista stvar kao na slikama :( samo kaj mi se čini da mi  i ludvigija počinje mjenjati boju.  Sve je bilo super tak dugo dok nisam počeo dodavat co2-kripte rasle ko lude,nije bilo algi i sve pet.
Sad sam siguran u ono "dok je dobro ne diraj",a mislio sam sve najbolje sa co2. Dođe mi da rasturim akvarij ,koliko ružno  izgleda(ili da ipak probam sa makroelementima i kojima od Easy Life-a)
Kasnije stavim fotke ,makar sam već ispraznio pla akvarija tj. biljaka
Kontakt 098/9159073

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Veljača 17, 2010, 16:42:26 poslijepodne »
Tonček, i CO2 je isto makroelement pa ako si započeo sa jednim moraš iči i sa ostalima a manjak makroelemenata dokazuju i slične pojave na drugim biljkama. Sada nemam vremena inače bih ti poslao fotografije bilja kojima fale određeni makroelementi.

Gnojenje nije tako konplicirano ja sam stavio na forum Tablicu gnojenja makroelementima pa pročitaj, prouči i kreni u akciju, pozdrav i sretno.

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2010, 14:12:57 poslijepodne »
  Rakopan akvarij!!!
 Spasio sam kaj je ostalo od biljaka,tak da je kroz par dana ponovno u funkciji(ja se nadam) , a ako nastavim sa dodavanjem co2 onda cu trebati savjet koje makroel. da dodajem.
 Pozdrav, i hvala na odgovorima dok ne složim tank!!!!
Kontakt 098/9159073