Kolovoz 25, 2025, 13:56:54 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Koja podloga za biljke  (Posjeta: 1813 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sanja i mario

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Koja podloga za biljke
« u: Veljača 19, 2010, 22:48:13 poslijepodne »
Bok svima,Čitao sam po forumu i vidio da je zemlja za cviječe dobra za podlogu u akv.Spominju se svakakve tako da
vise ni sam neznam koja je najbolja ili bar koju nikako netreba uzimati.

Kolko dugo mora biti zemlja u vodi prije nego ide u akv.?

Dali je treba pomijesati s nikim pijeskom,i je li dobra mreza slična onoj kao za krumpir da se prekrije podloga prije pijeska.

I kolko bi trebao zemlje za akv od 400L. unaprijed hvala.

Offline vauvaufish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: Koja podloga za biljke
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2010, 23:19:45 poslijepodne »
Prvo na papiru napravi plan akvarija da znaš otprilike gdje će se nalaziti koja biljka.Zemlju za cvijeće treba potapati u vodi  oko mjesec dana mada bi ja radije kupio gotov supstrat u pet centru jer ako zafrkneš sa podlogom kako ćeš je promjeniti.
Supstrat(zemlju) postavljaš u akvarij na onim dijelovima gdje će ti se nalaziti biljke.Prednji plan manje(ili je ne stavljaš staviš samo šljunak) jer ćeš saditi malene biljčice (ili uopće nećeš saditi).U zadnji plan akvarija staviš više zemlje radi sadnje većih biljaka koje imaju veći i jači korijen.
Na zemlju staviš šljunak(obavezno).Što se tiče mreže ja je u svoj nisam stavljao jer nevidim svrhu jedino problem kod vađenja biljki iz
podloge jer će se korijenje zapetljati za mrež.
Draco dormiens nunquam titillandus.
Ne škakljaj zmaja dok spava.

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2010, 23:34:15 poslijepodne »
ljepo i jednostavno objašnjeno :up:

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2010, 23:40:12 poslijepodne »
na ovu litražu akvarija, najbolje je riješenje zemlja za cvijeće iz više razloga, jeftinije je ako ne i 20 puta, dobiješ kvalitetniju podlogu, bogatu makroelementima i dugotrajniju..
što se tiče namakanja, staviš ju lijepo na jedno tri tjedna u posudu sa vodom i mijenjaš ju svaka tri dana..
koju količinu trebaš ne bih znao, izračunaj, dužina x širina x 4 cm visine (u prosjeku).
iznad nje niti ne moraš stavljat mrežicu, samo šljunak prek nje..
od zemlji bi ti preporučil il terra magma complete substrat il florabella, ako uzimaš druge, prati koji joj je ph (najbolje od 6-7)...

Offline sanja i mario

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 20, 2010, 14:52:49 poslijepodne »
Bok..hvala vam na savijetima,imao sam prije HOBYJEVU podlogu i bila mi je dosta dobra 1 i pol godinu sam ga imao pa sam se selio u ZG.

Pa ga sad hoču ponovo složit,pa ču probat sa tom zemljom za cviječe,

Pozdrav svima idem u potragu za zemljom.!

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2010, 15:21:36 poslijepodne »
Evo da neotvaram novu temu napraviti cu mali hladnvodni pa bih zelio znati koje bilje staviti i dal da izaberem supstrat ili zemlju 15l akvarij

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2010, 22:17:43 poslijepodne »
Evo mali savijet, pošto sam sve moguce forume pretumbao sa temom "zemlja za cvijece" i zakljucio sam da ti svaki cigan svoga konja hvali.Oni sto imaju zemlju zadovoljni su, naravno uz pripremu zemlje.A oni sto imaju gotovi substrat isto ce to hvaliti i govoriti "nikako zemlju".
E pa ja sam ubacio zemlje najobicniju (biokompovit),nikakvu florabellu ili magma-nešto i držao ju u vodi ne 2 mj ni 1mj ni 2 tjedna nego deset dana.ostaviš ju dva dana u vodi i ništa ne diraš,3. pokupiš cijedilom ostatke koji se nisu slegli,izbaciš vodu,staviš novu promješaš i ništa ne diraš do sutra, kada ponavljaš cijelu radnju i tako 10 dana.dobro ju procijedio u gazi i složio u akvarij.Samo moraš staviti mrežicu preko nje, moze za komarce moze bilo kakva samo da nema prevelike rupe na sebi da ti se nebi ta zemlja dizala na šljunak,pijesak ovisi koju ceš podlogu imati.
Da i ja malo hvalim svoga konja  - Ušparao sam na podlozi više od 100 kn+ bilje nakon 3tjedna što sam formirao akvarij raste i širi se kao ludo,nikakvih problema.
Procitao sam na nekom forumu možda i ovom da "neki" ljudi koji se bave profesionalno akvaristikom(izlažu akvarije ili šta vec) koriste zemlju za cvijece kao podlogu za biljke u akvariju.
Nadam se da sam malo pomogao

Offline kiki83

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: varaždinske toplice
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2010, 12:50:00 poslijepodne »
za hladnovodne ribe bilje sa cim tvrdjim liscem jer vole grickat vecina ih je biljojedi(anubis je zgodna