Kolovoz 14, 2025, 04:21:43 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Dovoljno dobra podloga?  (Posjeta: 3273 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dove

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Dovoljno dobra podloga?
« u: Veljača 03, 2010, 08:25:51 prijepodne »
Znam da je vec sto puta bio ovakav naslov ali ja nisam nasao odgovor, a posto sam u svemu pedantni cjepidlaka tako sam i u ovom novom hobiju (od toga pocetnika u akvarisitici zna zaboliti glava :rolleyes: :D )
Dakle, imam Juwel Rekord 120l, obilazim petshoppove s akvarijima, micemacesapicekakice i kako se vec zovu :D, i dobivam razne odgovore, od toga da kao pocetnik stavim samo sljunak, da stavim one gotove supstrate pa sljunak, da stavim humus pa gotovi supstrat pa sljunak, lavu... ako ne stavim nece rasti ako stavim previse imat cu dzunglu i alge.... supstrat se "potrosi" pa cu vjerojatno ionako hraniti tableticama... humus ce mutiti vodu pa cu ionako ostati bez njega...malo da malo ne mrezica preko humusa... itd.

Dakle, ako ne zelim za pola godine sve nanovo rasturiti jer mi podloga nije dobra, sta da stavim?
Gotov supstrat pa sljunak i lava (ne mislim na kamen nego na onu usitnjenu) ce biti dovoljni? Humus bi preskocio jer cu vjerojatno kopati po akvariju dok cu pocetnicki saditi a onda jos pocetnickije premjestati bilje :D
Otprilike u kojim omjerima i koliko kg na dno dimenzija 101*31cm? 20kg?

Toliko za sada, biljke cu obraditi u slijedecoj epizodi :D
Zahvaljujem na odgovorima!

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Dovoljno dobra podloga?
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2010, 12:21:57 poslijepodne »
Najjeftinije ti je kupiti zemlju, preko nje staviti mrežicu i par centimetara sitnog šljunka a mnogi tvrde da je to i najbolja kombinacija.

Ja u podlozi imam par centimetara vulkanita (supstrat) i preko toga još par centimetara šljunka ali uz redovito dodavanje tekučih gnojiva (makro i mikro elementi) u akvarijsku vodu, a uz redovito dodavanje CO2 biljke rastu odlično. Ponekad i upiknem koju tableticu da obogatim podlogu ali ti ako ne želiš raditi vrhunski biljni akvarij dovoljno ti je i ovo što sam napisao.

Savjet: Ribe ne kupuj po Pet shopovima izuzev Aquaterra i Zoo Vili (ali ovdje budi oprezan jer ponekad zna biti bolesnih riba) isto vrijedi za biljke dok ti je najjeftinije i ribe i bilje kupovati na našem forumu a ponekad češ sve to dobiti i besplatno. Sretno

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2010, 13:10:23 poslijepodne »
pozdrav...

Ja sam u istoj dilemi kao i ti. Počinjem sa svime prvi put i isto sam pedantan i mora sve biti savršeno, zato prvo i radim cijeli plan, pa tek onda ću se upustit u kupovinu sveg potrebnog.

Koliko sam ja gledao, imaš gotove mineralne substrate po trgovinama... Meni su upali u oko Tetrin Substrat i Serin floredepot. Al ovaj serin ne nalazim nigdje.

Mislio sam taj mineralni pomiješati s vulkanitom, al ne znam dali bi to bilo dobro. Ili samo jedan ili drugi da stavim???

Mene također zanima koju vrstu šljunka na substrat stavit. čitao sam da se kvarcni šljunak jako stvrdne i onda spriječava korjenje bilja da se širi.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2010, 13:13:10 poslijepodne »
kvarcni 1-2 mm

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Veljača 03, 2010, 13:35:28 poslijepodne »
kvarcni 1-2 mm

Ovo ni ja nisam znao, Cannibale zašto na supstrat tako sitni kvarcni?

Zar mu se onda neće dogoditi da sitni upadne između krupnijeg (supstrata-vulkanita) pa da onda supstrat vremenom izađe na površinu.

Ja imam par granulacija šljunka i sav mi je sitni propao na hranjivu podlogu a najkrupniji su izašli van, krivo je ćesto sađenje, usisavanje podloge i veliki corydorasi.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 03, 2010, 13:41:00 poslijepodne »
ono što mrzim vidjet u tankovima jest krupna granulacija šljunka..
ovaj sam imao od 1-2 mm i odličan je, stavljal sam na vulkanit debljinu od 3-4 cm naprijed do 7-8 cm iza i nije bilo nikakvog mješanja sa vulkanitom..
a i neće se stvrdnut

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Veljača 08, 2010, 00:52:20 prijepodne »
Ja imam zemlju koju sam namakala i gore šljunak rekla bi 2-3mm  ;) već mi je godinu i pol i sve još funkcionira, bilje raste ko ludo. Čak mi nije bila potrebna ni mrežica između zemlje i šljunka a svaki tjedan čupam pa sadim. To je najjeftinija varijanta, ali trebati nekoliko tjedan namakanja zemlje
Zagreb

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 08, 2010, 12:27:43 poslijepodne »
ovaj sam imao od 1-2 mm i odličan je, stavljal sam na vulkanit debljinu od 3-4 cm naprijed do 7-8 cm iza i nije bilo nikakvog mješanja sa vulkanitom..
a i neće se stvrdnut

Uh cannubal big mistake. To je razlog zašto ja sada idem rasformirati Orinoco. Taj pijesak se itekako stisne nakon nekog vremena. Jedini način kako to izbječ je kabel koji ide ispod substrata koji grije sve to, pa onda nastane cirkulacija i bla-bla da sad ne pojašnjavam jer to kod nas nisam vidio da je itko napravio. U svakom slučaju ako ste početnici najbolja je opcija s kupovnim supstratima i sitnim šljunkom 1-3mm preko toga. Ima u Samoborki vreća za sitnu lovu, nemojte kupovat u pet shopovima. Zemlju bih preskočio za početak, jer znam sebe kolko sam presađivao u početku i ako se ne pazi ona stvarno lako zamuti vodu, a onda krenu alge. Mislim daz a to treba malo iskustva i manje presađivanja.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 08, 2010, 12:29:50 poslijepodne »

U tom slučaju ima šema za dvije vrste supstrata, staviš naprije pijesak u koji se ništa ne sadi i ostaje vidljiv, a iz ide ostala podloga. To redovito radi Amano i ekipa na CAU. Tak sam i ja slagao, ali na kraju nije ispalo dobro  :D

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 09, 2010, 13:32:14 poslijepodne »
milsim da se ne stvdrne u te dvije godine il godinu i par mjeseci, barem se mani nije ovaj..

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2010, 14:57:49 poslijepodne »
I što sad na kraju???

Ja sutra kupujem akvarij. Koju poglogu da uzmem.

Ja sam planirao 1 kantu Tetrine ili Serine mineralne pomiješati s kantom vulkanita. Ili da radije uzmem samo jednu od te dvije???

I koji šljunak na krajuuuuuuuuuu i gdje da ga najbolje uzmem.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2010, 19:36:15 poslijepodne »
poslušaj mene   uzmi dva pjeska   dvije razlićite granulacije    krupne  i sitne
pa stavi zemlju   preko mrežicu za komarce onda opići   pjeskom krupne granulacije 
1-3  cm    najbolje 3  pa preko 3 cm  sitne granulacije     i nećes imat problema vjeruj 

nravno  ako ovio  već ne znaš  prvo na ivice  stavi pijesak sitne granulacije  širine oko 2 cm  debljine  oko 3 
tako da se s vana nevidi    zemlja  , na zadnjoj strani akvarija  nije tolko bitno 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 09, 2010, 20:17:33 poslijepodne »
Znam da je to OK. Ali ovo mi je prvi akvarij i nebi baš išao na zemlju za cvjeće.

Našao sam mineralnu podlogu u belugu, neka aquanešblablabla. Vrećica je oko 40kn, tak neš, zaboravio sam, uglavnom dosta povoljno. Trebaju mi dvije rekla mi je ženska. Jel to OK????? Ženska veli da je u redu podloga. Još sam pitao jer je dosta jeftinija od tetrine i serine i rekla je da je OK.

A šljunak sam si našao u pet centru. 10kg 40kn, pomiješat ću tamniji i svjetliji i super.

Ili da uzmem vulkanit i na njega šlunak i gotovo????

Aj pomozite. Sutra idem po akvarij, pa da se ne zeznem za podlogu mi je najbitnije.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 09, 2010, 20:37:59 poslijepodne »
meni se vulkanit pokazao dobar, al ja bi rađe na tvom mjestu onda od tih kupovnih stavil jbl-ov supstrat, u jednom tanku kojeg sam slagal, sve odlično raste, puno bolje nego je meni sa vulkanitom

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 09, 2010, 20:52:49 poslijepodne »
Jel taj JBL onaj u maloj nekoj bočici, i onda se on sa šljunkom pomiješa???

Offline dove

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Veljača 10, 2010, 09:43:52 prijepodne »
Ja sam se na kraju odlucio za najjeftiniju varijantu, zemlju za cvijece koja se vec namace i pijesak iz bauhausa. Imam vremena vise nego novaca :roll:
Ono sto me zbilja fasciniralo i pomoglo u odluci je obilazak svih zooshopova koji su imali svoje medusobno potpuno razlicite teorije za podlogu (za 400-500 kuna). I u taj cas mi se ucinilo da im je zablinkao $ u ocima :D

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 10, 2010, 11:06:23 prijepodne »
Kakav je to pijesak u bauhausu???   Kolika je cijena i količina???

Offline dove

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Veljača 10, 2010, 11:20:26 prijepodne »
Krivo sam se izrazio, nije pijesak nego sljunak (oduvijek sam to zvao istim nazivom :))
Zove se basalt tucanik u pakovanjima od 1-3 i 2-5mm (i jos neke vece dimenzije). Vreca od 25kg za 50kn. Jedino sto je crno sivkaste boje sto ti mozda ne pase.