Onda sam bio u pravu što se tiče vrste. Jedino mi s time ne ide ono što si napisao da ima 20cm. Ovako, od oka, rekao bih da ima između 25 i 30cm, možda i više (s repom).
Koliko dugo je već u zarobljeništvu, tj. u terariju?
Inače, da ti objasnim zašto sam rekao da izgleda loše:
- neuhranjen je, tj. premršav
- na rubu dehidracije je (to se vidi po "uvučenim" konturama lica)
- ima neprirodnu (za ovu vrstu) boju; zdravi zelembaći imaju izrazito zelenu boju, dok glava i vrat mužjaka imaju plavičastu do izrazito plavu boju.
Evo ti jedne fotografije mladog mužjaka (snimka iz prirode) da vidiš kako bi trebao izgledati:

Sve navedeno posljedica je nepravilnih uvjeta držanja. Obzirom da sada više ne možeš vratiti guštera u prirodu, molim te da detaljno opišeš uvjete držanja i, po mogućnosti, napraviš nekoliko fotografija samog terarija, pa ćemo se potruditi popraviti što se može. Inače je ova vrsta strogo zaštićena hrvatskim zakonima, kao i Bernskom konvencijom, pa se ne smije izuzimati iz prirode. Osim toga, iz iskustva ti govorim da ih je prilično teško i zahtjevno uzgajati u terarijskim uvjetima i u principu ih ne bi preporučio nikome osim najiskusnijim teraristima. Jedini pravi uspjeh sa zelembaćima imaju ljudi koji ih drže u vanjskim terarijima otvorenog tipa, praktički u prirodnim uvjetima.