pozdrav!
prije mjesec dana sam dobio dva Aphyosemion gardneri-a (m i z). nisu pokazivali nikakve znakve neuhranjenosti, bolesti ili slicnoga do prije cca tjedan dana kada sam na njoj (tocnije na njenom repnom misicu blizu repa, bok) primijetio neku malu izraslinu koja je sada prerasla u malu "bradavicu". muzjaka sam pregledao i ne vidm na njemu nista slicnoga. zenka je krem narancaste boje sa naznakama plavih i crvenih tockica, a ta bradavica se dosta istice jer je svijetlija od ostatka koze. ona ne pokazuje nikakve znakove malaksalosti ili smanjene zelje za hranom, aktivna je i znatizeljna.
akvarij je 45 lit (cca 50x30x30), temperatura je konstantnih 25'C, parametre ne znam jer ih ne ocitavam, akvarij je pokrenut prije 4-5 mjeseci i prosao je potrebno cikliranje, vodu mijenjam jednom tjedno oko 10-tak % i gnojim jednom tjedno sa tetra plantamin-om (nekoliko ml, ne mjerim tocno)
filter je vanjski, neki stari rena ne znam koji tocno model, u njemu su keramicki valjcici, spuzva finih pora i spuzva za kuhinjske nape, od pokretanja sam ga ocistio samo jednom
od ostale opreme tu je grijac 75W (takodjer rena), osvjetljenje cine 2 stedne zarulje od 20W i 6500K boje svijetla svaka, svijetle 10 sati/dnevno
od ostalih stanovnika tu su:
endleri - 10-tak kom
platije - oko 5 kom
rhodostomus
corydorasi - 7 kom
ramirez
otocinclusi - 3 kom
crni moli
puzevi (malayan trumpet) - xy kom
pokusat cu ju uslikati da vidite tocno o cemu se radi
trazio sam na netu bolesti koje bi bile slicne ali nisam naisao na nista slicnoga. ako netko ima kakvu ideju samo recite.
hvala!
Davor