Srpanj 31, 2025, 19:36:49 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: aphiosemionka dobila bradavicu!?  (Posjeta: 1183 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
aphiosemionka dobila bradavicu!?
« u: Siječanj 24, 2010, 02:07:39 prijepodne »

pozdrav!

prije mjesec dana sam dobio dva Aphyosemion gardneri-a (m i z). nisu pokazivali nikakve znakve neuhranjenosti, bolesti ili slicnoga do prije cca tjedan dana kada sam na njoj (tocnije na njenom repnom misicu blizu repa, bok) primijetio neku malu izraslinu koja je sada prerasla u malu "bradavicu". muzjaka sam pregledao i ne vidm na njemu nista slicnoga. zenka je krem narancaste boje sa naznakama plavih i crvenih tockica, a ta bradavica se dosta istice jer je svijetlija od ostatka koze. ona ne pokazuje nikakve znakove malaksalosti ili smanjene zelje za hranom, aktivna je i znatizeljna.

akvarij je 45 lit (cca 50x30x30), temperatura je konstantnih 25'C, parametre ne znam jer ih ne ocitavam, akvarij je pokrenut prije 4-5 mjeseci i prosao je potrebno cikliranje, vodu mijenjam jednom tjedno oko 10-tak % i gnojim jednom tjedno sa tetra plantamin-om (nekoliko ml, ne mjerim tocno)

filter je vanjski, neki stari rena ne znam koji tocno model, u njemu su keramicki valjcici, spuzva finih pora i spuzva za kuhinjske nape, od pokretanja sam ga ocistio samo jednom

od ostale opreme tu je grijac 75W (takodjer rena), osvjetljenje cine 2 stedne zarulje od 20W i 6500K boje svijetla svaka, svijetle 10 sati/dnevno

od ostalih stanovnika tu su:
endleri - 10-tak kom
platije - oko 5 kom
rhodostomus
corydorasi - 7 kom
ramirez
otocinclusi - 3 kom
crni moli
puzevi (malayan trumpet) - xy kom

pokusat cu ju uslikati da vidite tocno o cemu se radi

trazio sam na netu bolesti koje bi bile slicne ali nisam naisao na nista slicnoga. ako netko ima kakvu ideju samo recite.

hvala!

Davor

Offline Fuji

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Odg: aphiosemionka dobila bradavicu!?
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2010, 12:46:54 poslijepodne »
Nisam baš neki stručnjak,čekaj dok plavi ne pročita post,a za početak pogledaj ovu stranicu,možda nađeš nešto korisno :)

http://animal-world.com/encyclo/fresh/information/Diseases.htm

Offline davor

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 24, 2010, 23:58:49 poslijepodne »
hvala na informaciji. pogledao sam taj site i cini mi se da se u mom slucaju radi o jednoj od ove tri stvari: Lymphocystis, Glugea ili Henneguya. nisam skroz siguran pa ako ima jos netko sa kakvom idejom ili da je imao nesto slicno neka se javi!
pozdrav!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2010, 10:42:02 prijepodne »
Davore, bez fotografije je teško reči o čemu se zapravo radi jer u tvom slučaju može se raditi o tumoru, o virusnim bradavicama, o gljivicama ili pak o bakterijskom gnojnom čiru koji je nastao na mjestu manje ozlijede...

Dok čekamo da nam pošalješ fotografiju moram skrenuti pozornost na slijedeće:

U akvariju za koji kažeš da ima 45 litara (zbog podloge, bilja i ostaloga što se nalazi u akvariju), ti zapravo imaš između 35 i 40 litara vode, za tu litražu imaš zaista puno riba i čudim se da ti se već prije nije pokazala nekakva bolest ili problemi sa algama...
Uz navedeno filter nisi prao nekoliko mjeseci pa postoji velika mogučnost da ti se zbog začepljenja smanjio protok vode kroz filter materijal te se na takav način pokvarila kvaliteta vode a što direktno utjeće na zdravlje riba.

Dakle, ako to što se nalazi na repu ribe miruje (ne povečava se, ne širi se na druge ribe a riba normalno uzima hranu i normalno funkcionira), tada je najbolje ništa ne dirati ali i dalje vodu održavati čistom, manje hraniti ribice, oprati jednom mjesečno filter materijal a tjedno mijenjati oko 15 do 20% vode, smanjiti broj ribica i sve će biti ok.

Moraš uzeti u obzir da riba na kojoj se pojavila bolest živi samo godinu dana pa postoji mogučnost da je već pri kraju života a na starim ribama se vrlo često pojavljuju raznorazni tumori isto kao i kod svih starih živih bića a sve zbog deformacije (uzrokovanom bezbrojnim cijepanjima) DNA lanaca.

Offline davor

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2010, 20:01:35 poslijepodne »
evo, uspio sam poslikati ribici pa pogledajte i procijenite sto bi to moglo biti.

hvala na dosadasnjim informacijama i savjetima

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Siječanj 27, 2010, 11:48:22 prijepodne »
Sorry ali tek sam sada detaljno pogledao fotografije pa ti odmah odgovaram, naime, ovdje se radi o površinskoj rani (možda ju je gricnuo Ramirez ili platy ili...) koja se inficirala bakterijama a što pokazuje crvenkasti rub koji okružuje ranu.

Sukladno navedenom imaš dvije solucije:

1. Najbolje je ribu odvojiti u karantenski akvarij ili u posudu koja se grije i aerira ili u posudu koju ćeš umetnuti da pliva u akvariju (zbog grijanja vode) i aerirati zračnim kamenom te provesti liječenje sa Bactopurom prema uputstvu za upotrebu. Ne predlažem Bactopur direct (za sada) jer se radi o manjoj rani koja miruje i ne širi se (ne povečava se) a niti se širi na druge ribe u akvariju.

2. Druga ti je mogučnost da postupiš kako sam ti savjetovao u prijašnjem postu, dakle, promjena 35 do 40% vode sa novom koja je prethodno tretirana sa Aquasafe-om a kada ju uliješ u akvarij dodati duplu dozu Easy Life FFM-a. Easy Life FFM dodavaj svaki drugi dan kroz 5 dana u duploj dozi na litražu akvarija a u dane kada ne dodaješ FFM dodaj vitamine na hranu ribama.

Također operi filter u akvarijskoj vodi i smanji broj ribica, sretno i javi nam što si odlučio i kako je riba, pozdrav.

Offline davor

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 28, 2010, 00:05:30 prijepodne »
hvala na savjetima. javim kako ce se stvar dalje odvijati.