Srpanj 09, 2025, 07:37:30 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Propadanje bilja ?  (Posjeta: 776 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Anto-SB

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Propadanje bilja ?
« u: Veljača 19, 2010, 11:01:52 prijepodne »

Akvarij Juwel 130L, rasvjeta 2x30w Gro-lux, CO2 reaktor (onaj sa šećerom), podloga na dnu ono vulkansko kamenje ili što već, preko toga sitniji šljunak, broj ribica oko 25.
Prije koji mjesec sam imao problema sa crnom algom koju sam svom srećom uspješno riješio, postavio sve novo ali mi sada bilje slabo napreduje. Mladi izdanci se pojavljuju i rastu ali stari listovi prebrzo propadaju. Prije sam stavljao u podlogu prešani humus i bilje je raslo zadovoljavajuće, međutim voda je smrdila po đubru pa sam je izbacio. Sada uz ovakvu podlogu stavljam još i Nutrafin i EasyCarbo - međutim nisam primjetio neka značajnija poboljšanja.
U lokalnoj Zoo trgovini mi je čovjek rekao da gro-lux neonke nisu za rast bilja nego samo za bolji izgled ribica, malo sam pogledao na stranicu proizvođača gdje on piše da je za bolji rast bilja ?? Vodena kuga mi je prije rasla - kao kuga međutim sada i i ona nešto "cmrlji" tako da očito nešto fali u vodi.

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Propadanje bilja ?
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2010, 11:21:00 prijepodne »
Dobro nam došao Anto-SB.

1. počeo si dodavati CO2 i s time si počeo poticati biljke na brži rast ali im nisi osigurao i druge preduvjete da bi se rast i razvoj biljaka mogao odvijati normalno.
2. na listovima tvojih biljaka vidljivi su nedostaci makroelemenata (Nitrata, Kalija i Fosfata)
3. imaš rasvjetu koja je dovoljna za manje zahtjevno bilje

Kako bi popravio situaciju sa biljem a ujedno i kako bi pojačao rast bilja predlažem slijedeće:

1. kreni sa dodavanjem makroelemenata (imaš puno tema na našem forumu)
2. s obzirom da dodaješ CO2 pojačaj rasvjetu da ti bude barem 0,8w/l (nije najnužnije ako imaš malo zahtjevno bilje onda je i dovoljno tvojih cca 0,5w/l)
3. osim navedenoga što je neophodno, možeš a ne moraš, u svezi obogačivanja hranjive podloge pod korjen biljke staviti JBL-ove kuglice sa krutim gnojivom za biljke ili štapiće za bilje sa NPK gnojivom kako stavlja naš kolega Tuljan (pročitaj njegov post o gnojenju bilja).

Kada budeš napravio dobar balans mikro elemenata, makroelemenata i osvjetljenja tada nećeš više imati niti problema sa algama, pozdrav i sretno.