Srpanj 22, 2025, 12:17:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: njub in problems  (Posjeta: 1718 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ljudi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
njub in problems
« u: Prosinac 28, 2009, 20:51:27 poslijepodne »
vec sam prije pisao o problemima s biljkama: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=36419.0
od tada sam dodao jos jednu lampu, poceo dodavati easycarbo i profito. stanje se nije promjenilo.
uglavnom, jedna brzorastuca biljka raste ko luda, anubias uredno dobiva nove listove (stari imaju crne rubove)
i opcenito biljke rastu...a po novom sam dobio puzeve, ne znam koji je razlog.
vec neko vrijeme ne stavljam ec i profito jer se stanje s biljkama nije poboljsalo.
cijevi filtera su posmeđile i pretpostavljam da filter materijal bi trebalo promjeniti nakon
sto je proslo vise od 5 godina sigurno, do 10...nebi isao dalje.
otprilike isto kad sam poceo dodavati ec i profito poceo sam primjecivati ovo sto je prikazano na slikama.
u pocetku sam cistio to ali vise nema smisla.
nemam uopce ideju sta bi to bilo... pa sam poceo sumnjat da filter vise ne valja. kad pumpam vodu kroz
filter, izlazi prljavstina... vise ne znam kako eksperimentirati
EDIT: jos sam zaboravio, da mi je u kratkom vremenu umrlo 4 gupije, ne znam jel to povezano
sa cijelim stanjem u akvariju. neonke su zacudo dobro

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: njub in problems
« Odgovori #1 u: Prosinac 28, 2009, 20:58:13 poslijepodne »
ovo je vjerojatno na prednjoj strani akvarija?
ak je, ja sumnjam u cijanobakteriju, stavi u akvarij više brzorastćeg bilja, da ti potroši višak nutrijenata i mjenjaj tjedno oko 40 % vode, trebalo bi se smirit..

Offline ljudi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
« Odgovori #2 u: Prosinac 28, 2009, 21:01:43 poslijepodne »
da, prednja strana. tjedno mjenjam tak negdje vode. a mogao bi pustit ovu biljku s
uzice da obuzme cijeli akvarij onda pa da potrosi to sto treba. a mogli pripomoc
s nekim pripravkom? imate li kakve savijete? filtermaterijal promjenit?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2009, 21:21:57 poslijepodne »
imaš soluciju jedino sa eritromicinom ić i ubit ju, al ne vidim u čem je problem, ak je samo na prednjoj strani, ok ne izgleda lijepo, al moli boga da se ne proširi po cijelom tanku, stavi da ti filter mreška pov vode, radi bolje izmjene plinova, manje hrani ribice i probaj svaka tri dana mijenjat vodu..

filter materijal možešš zamjenit ak je star kolko veliš..

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #4 u: Prosinac 29, 2009, 15:55:34 poslijepodne »
S obzirom na simptome meni ovo ipak prije djeluje kao prljava podloga + akvarij na direktnom udaru sunca.
Imao istu pricu, malo razgrnuo podlogu na tom mjestu i u trenu se sjatili sijamci i ancistrusi, a nije da bas krkaju cijano :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Prosinac 30, 2009, 08:57:19 prijepodne »
S obzirom na simptome meni ovo ipak prije djeluje kao prljava podloga + akvarij na direktnom udaru sunca.
Imao istu pricu, malo razgrnuo podlogu na tom mjestu i u trenu se sjatili sijamci i ancistrusi, a nije da bas krkaju cijano :)

Tako je, ja isto imam na prednjoj strani akvarija isti problem a rješavam ga tako da razgrnem šljunak i onda sa žiletom za čišćenje stakla  očistim površinu stakla.

Odmah se sa svih strana slete sijamski algojedi, otocinklusi i corydorasi koji za par minuta pojedu sve ostatke ove alge.