Srpanj 22, 2025, 19:46:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Opet cory...ovaj put pigmejac  (Posjeta: 887 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Opet cory...ovaj put pigmejac
« u: Prosinac 12, 2009, 00:06:23 prijepodne »
...zapravo skoro dva  :'(... uopće ne kužim u čemu je stvar, ali nekako nemam sreće sa coryimia u živorodnom akvariju...akvarij je cca 70 litara, zasađen, gupyiji i  platiji (koji su se opasno namnožili  :roll:), pepper coryiji i dva pigmejca koja sam dobila na poklon prije godinu dana...i samo ih nađem na dnu kako se se uvukli, oslabili, teško dišu i jedan je uginuo, a drugi samo što nije.
Stvarno sam dosljedna u promjeni vode, pazim na temperaturu i pripremu sa FFM svaki tjedan. Ostale ribe su ok, tu i tamo mi koja živorotka ode...jedan plati ima nekakvu bijelu izraslinu ispod oka (ali jede i ponaša se skroz normalno pa se nisam zabrinjavala). Pročitala sam da im je (pigmejcima) životni vijek 3-5 godina pa se tješim da nije to. Ima li netko mišljenje? :zagrljaj:
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Opet cory...ovaj put pigmejac
« Odgovori #1 u: Prosinac 14, 2009, 10:23:54 prijepodne »
Očito nešto nije dobro u tvom akvariju dok uz redovitu promjenu vode i redovito dodavanje FFM-a imaš toliko mnogo uginuča i bolesti.

Ja mislim da nije dobra kvaliteta vode ili u vodi imaš otrova koji ribama oslabljuje imunitet, razbolijevaju se i na kraju bez obzira na redovite zamjene vode i ugibaju.

Možda je problem u tvojoj pretjeranoj pedantnosti i pretjeranom čišćenju a možda sredstva koja koristiš ostaju u akvariju i truju ti ribe, evo jedne od tvojih tvrdnji:
Citat:
Rukavice, vata i solna su super za skidanje kamenca instantno i dezinficira, a manje smrdi od octa. Jedino ne smije ni blizu metala. Peroksid, izbjeljivači u vodenoj otopini isto rade posao, ali ne instantno kao solna, a hipermangan mi nekaj oboja i i onda muka...

Sve su ovo kemikalije koje dezinficiraju (ubijaju sve bakterije) ali truju ribe tako što ako malo kemije ostane na staklu ubijaju bakterije u njihovom probavnom traktu ali i dobre bakterije u vodi i filter materijalu. Sukladno navedenom ribe obolijevaju zbog trovanja i disbalansa bakterija u probavnom traktu, odnosno, zbog loše kvalitete vode jer je smanjen broj dobrih bakterija u filteru i one ne mogu neutralizirati amonijak i prevesti ga u nitrate i nitrite koji su u tvrdim vodama puno otrovniji posebice za corydorase jer je koncentracija istih najveća na dnu...

Odmah napraviti slijedeće:

promijeni 50% vode uz dodatak duple doze FFM-a
slijedeći dan u vodu vitamine
treči dan promjena 35% vode+FFM u duploj dozi
četrvri dan vitamini
peti dan promijeni 30% vode + normalna doza FFM-a
a onda probaj ustaliti model promjene 35% vode svakih 15 dana a filter materijal peri svakih mjesec dana u akvarijskoj vodi

Preporuka za ubuduće:

Za skidanje kamenca koristi ocat ili kupovno sredstvo za smanjenj ph
Ne koristi ostale kemikalije
Manje hrani ribe

Javi kako je završila nesretna faza sa bolestima nakon desetak dana, pozdrav i sretno

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #2 u: Prosinac 22, 2009, 09:55:41 prijepodne »
Evo napokon vremena za javljanje ;)
Ono sa čišćenjem i pedantnošću se odnosi na karantene nakon  završetka lječenja, a prije nego spremim za idući put kad mi bude potrebno. A solnu upotrebljavam samo kad čistim poklopce, lampe i ostalo što nije u dodiru sa vodom, a ako i je onda je to kod generalki i isperem jako dobro sa toplom i hladnom pa osušim ako to koristim (obično je riječ o stijenkama akvarija i to onda radim tako da nanesem ili vatom ili kistom umočenim u solnu ili ocat pa odmah obrišem papirnatim ručnikom pa isperem) i naravno da to radim kad su ribe i sve ostalo (voda, bilje, panjevi) u posebnoj karanteni...čak i kad idem u akvarij sa rukom pazim da nisam nedavno prala sapunom ili ih mazala kremom već ih dobro isperem samo što toplijom vodom...tako da misim da tu nije problem...jer mi se coryići u drugom akvariju mrijeste ko blesavi, a u ovom imam problem...
Sada su sve ribe ok, osim ta dva pigmejca koja su uginula...
Parametri su ok, a i kad dodam FFM mi se razbisti gotovo instantno...ribe hranim tako da nema ni mrve nakon par minuta...uz filter koji ima par komora mehaničko biološka filtracije držim i dosta rogolista koji je super za dodatno čišćenje i skrivalište za mrijest. Al me to sa povremenim uginućem kopka...baš bih odnijela na vet faks da mi pogledaju koja je kultura bakterije...ako je bakterija.
Hvala na savjetu,  :)
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Prosinac 22, 2009, 10:07:21 prijepodne »
Hvala na javljanju, drago mi je da je sve OK a vjerujem da će kod tebe sve odlično funkcionirati i ubuduće, pozdrav i sve najbolje za Božić i Novu godinu.