Što se tiče akvarija i elektrifikacije, naravno velik je rizik zbog svih tih potrošača uronjenih u vodu, ali opet sretna je okolnost što se za ništa konkretno u vodi čovjek ne može primiti, pa ako i dođe do grčenja, usljed proboja faze u vodi, desiti će vjerojatno to da će čovjek nekak trznuti i izvući ruke iz vode, još ako pritom sve ne razbije, dobro je prošao. Naravno ako netko ima slabo srce.....

Naravno da za takve situacije postoji adekvatno rješenje. Zaštitna sklopka sa diferencijalnom zaštitom od proboja izolacije (poznatije kao Fidova sklopka) i obavezno uzemljivanje akvarija, tj. elektroda u vodi spojena na uzemljenje (to može biti radijator ili preko šuko utičnice)
Da se netko ne zaleti, kod morske vode obavezno korisiti elektrodu koja se neće otapati u morskoj vodi i pobiti filtar bakterije, znači titan, zlato ili slično dolazi u obzir.
Opet postoji i caka kod ovog načina zaštite ljudi, naime, ako dođe do manjeg proboja, a dif. zaštita zakaže, doći će do pojave struje od mjesta proboja do elektrode uzemljivača, što će pobiti praktički sve što se nalazi u akvariju. Samo jedna mala digresija, za ubiti čovjeka dovoljno je 50 mA struje, a ako zakaže dif. zaštita, struju ograničava prekostrujni zaštitni član do visokih 10-tak A, pa će struja biti 200 x veća od one koja je dovoljna za ubiti čovjeka.
Tak da je sve to za razmisliti, koga i kako zaštititi.
Meni je nedavno probila pumpa u sumpu na morskom akvariju, kad bih gurnuo ruku u akvarij, i malo se naslonio laktom na aluminijsku haubu od rasvjete koja je uzemljena preko utikača, došlo je do trzanja mišića u ruci i nezgodnih grimasa na mome licu. Kad sam malo prekopao našao sam krivca! Mala pumpica 700 l protoka koja tjera vodu kroz tubu s ugljenom.
Znači za vrijeme kvara pumpe cijeli akvarij mi je bio na nekih 230 V potencijalu prema zemlji, i nikome u nutra ništa. Znači, dokle god struja ne poteče, nikome se ništa ne događa.
I tako, sjedila ptica i veselo pjeva na golom vodiču 200 kV dalekovoda!

Opet kompliciram!