S obzirom da sam i sama u lječenju sličnog, mislim da je riječ o bakterijskoj infekciji sa sekundarnim gljivicama tj, koliko sam isčitala teksta sa neta, stručne literature i svega što mi se dogodilo. To je česta pojava u akavarijima sa živorotkama posebno ako nije redovito održavano usisavanjem dna, prenaseljenošću, premalo bilja ili temperaturnog stresa. S obzirom da akvarij forumaša izgleda uredno bit će da je nešto što se ne vidi (kao uostalom i kod mene). Uglavnom, preporuka je karantena pod obavezno jer ribe mogu i nakon nekoliko tjedana uginuti,a bez ikakvih vanjskih indikacija bolesti.Pprave pljesni u su biti rijetke same za sebe, već su najčešće posljedica bakterijske bolesti.
Tretman je promjena vode (ja sam skoro svaki drugi dan mjenjala 20-30%), dodatak ectopura (manja doza i postupno povećavanje zbog coryja), sniženje temperature vode da ne prelazi 23 stupnja jer columnarisu ne paše niža temperatura, aeracija i dodatak Fluid filtera ili cyclea od nutrafina (radi promjene vode i održavanja filtera). Inače kad se stanje normalizira (najkasnije za par dana) vodu mjenjam tjedno do 30% kao i inače kad nemam problema.
Ja sam svoje i hranila par dana sa baktotabsima od sere i odmah malo usisavala dno radi kupljenja hrane koju eventualno nisu pojele, kasnije obična hrana nakapana vitaminima.
Redovito mjerenje trakicama kvalitetu vode.
A ovog corya u karanteni još hranim baktotabom, stavila furanol JBL i malo general tonica (sadrži acriflavin, a riba ima malu bijelu točku na vrhu nosa pa da spriječim tu sekundarnu gljivičnu infekciju) i pola doze ectopura radi sluzokože i emitiranja kisika te aeracija zračnom pumpom. Vodu u karanteni mijenjam skoro svaki dan jer ionako nema biološke filtracije radi antibiotika, već imam filter na zračnu pumpu, a voda koju stavljam je odstajala tako da je klor ishlapio, a kamenac se spusti na dno posude gdje pripremam vodu. Dok su ribe u pomoćnoj posudi karantenu i skrivališta dobro dezinficiram i pažljivo isperem, kao i svu opremu koju koristim.
Bitno je mjeriti temp vode i podgrijati je po potrebi da dostigne identičnu temperaturu onoj koja je bila u karanteni. Isto naravno vrijedi i za promjenu u "glavnom" akvariju.
Nadam se da sam nekom pomogla.