Srpanj 14, 2025, 12:44:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Platy bijela fleka  (Posjeta: 2373 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline speedcats

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Platy bijela fleka
« u: Listopad 12, 2009, 19:06:39 poslijepodne »
Na jednom odraslom muzjaku platyia pojavila se bijela fleka i otpadaju mu ljuskice. proslo je vec 14 dana. Proveo sam kuru protiv bakterija jer mi se cinilo da nisu gljivice niti ich, no to nije pomoglo. Jedan platy je vec podlegao toj bolesti. Od kure je proslo 5 dana no nista se ne poboljsava. lijecio sam ih sera baktopurom, no ocito je dijagnoza bila pogresna.
Gljivice su navodno vlaknaste, a ovo nije takvo, pa ne znam sto da radim. Ima ko kakav prijedlog?
Hvala

Evo i slike:

« Zadnja izmjena: Listopad 12, 2009, 19:26:23 poslijepodne od speedcats »

Offline TriBe

• Punopravni član
  • **
  • tri riboljupca zajedno
Odg: Platy bijela fleka
« Odgovori #1 u: Listopad 17, 2009, 21:57:55 poslijepodne »
Bok!

Prekrasan aq i super fotke!

Imam identičan problem od prekjučer kad taj platy je dobro podnio  liječenje itcha  i dva puta hvatanje mrežicom a novi smo pa nam to nije baš rutina.

Žao mi je što nema odgovra na tvoje pitanje, nego možda može pomoći tvoje iskustvo.
Kako se razvija taj problem dalje.

Samo plivaj!

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Listopad 18, 2009, 10:50:25 prijepodne »
Hvala, nije ga tesko odrzavati, akvarij je mali i zaista nisam imao nikakvih problema. Prilikom zadnje tjedne promjene vode od 50% stavio sam jednu zlicu soli, iako to nije dobro za bilje, ali pomislih:"mozda je dobro za bolesnu ribu." No, nikakvih promjena nema. Stanje je isto, ribica je zivahna, jede, ali je bijela fleka jos tu i bojim se da ce s vremenom unistiti ribicu, kao sto je vec jednu ubilo. No, kod prve je fleka bila na osjetljivijem dijelu (trbuh), pa je brze uginula i prestala jesti.
Ostale su ribice ok. Vidjet cemo sto ce donijeti vrijeme.  :)

Offline TriBe

• Punopravni član
  • **
  • tri riboljupca zajedno
« Odgovori #3 u: Listopad 19, 2009, 01:33:37 prijepodne »
THNX, nadam se da to može proći, to mi je bolja fora od točne dijagnoze koji je to vrag.

javi pls kad nešto saznaš novo o ovome...

Samo plivaj!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Listopad 19, 2009, 09:48:40 prijepodne »
Ajdemo redom, prvo nam opiši koliki je akvarij, koliko ribe, koliki je ph, gh, kh i nitrati, koji filter s kolikom litražom, koliko često promjene vode, da li u vodu dodaješ kakvu kemiju i sve drugo što smatraš potrebnim napisati.

Ovo na platiju zbog loše slike izgleda mi kao gljivično oboljenje... Naime, ima više vrsta gljivica a samo jedna pušta hife (tanka bjelkasto-prozirna vlakna) a večina ostalih vrsta na površini tijela izgleda kao sluzava prevlaka...

Napiši što sam tražio da postavimo dijagnozu i rješimo problem...

Evo i neke fotke kako sve može izgledati gljivično oboljenje:

Offline TriBe

• Punopravni član
  • **
  • tri riboljupca zajedno
« Odgovori #5 u: Listopad 26, 2009, 20:21:36 poslijepodne »
Nažalost naš plati je uginuo par dana nakon onog posta. Nadam se da ste imali bolju sreću.

Samo plivaj!

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #6 u: Listopad 28, 2009, 16:16:16 poslijepodne »
S obzirom da sam i sama u lječenju sličnog, mislim da je riječ o bakterijskoj infekciji sa sekundarnim gljivicama tj, koliko sam isčitala teksta sa neta, stručne literature i svega što mi se dogodilo. To je česta pojava u akavarijima sa živorotkama posebno ako nije redovito održavano usisavanjem dna, prenaseljenošću, premalo bilja ili temperaturnog stresa. S obzirom da akvarij forumaša izgleda uredno bit će da je nešto što se ne vidi (kao uostalom i kod mene). Uglavnom, preporuka je karantena pod obavezno jer ribe mogu i nakon nekoliko tjedana uginuti,a bez ikakvih vanjskih indikacija bolesti.Pprave pljesni u su biti rijetke same za sebe, već su najčešće posljedica bakterijske bolesti.

Tretman je promjena vode (ja sam skoro svaki drugi dan mjenjala 20-30%), dodatak ectopura (manja doza i postupno povećavanje zbog coryja), sniženje temperature vode da ne prelazi 23 stupnja jer columnarisu ne paše niža temperatura, aeracija i dodatak Fluid filtera ili cyclea od nutrafina (radi promjene vode i održavanja filtera). Inače kad se stanje normalizira (najkasnije za par dana) vodu mjenjam tjedno do 30% kao i inače kad nemam problema.
Ja sam svoje i hranila par dana sa baktotabsima od sere i odmah malo usisavala dno radi kupljenja hrane koju eventualno nisu pojele, kasnije obična hrana nakapana vitaminima.

Redovito mjerenje trakicama kvalitetu vode.

A ovog corya u karanteni još hranim baktotabom, stavila furanol JBL i malo general tonica (sadrži acriflavin, a riba ima malu bijelu točku na vrhu nosa pa da spriječim tu sekundarnu gljivičnu infekciju) i pola doze ectopura radi sluzokože i emitiranja kisika te aeracija zračnom pumpom. Vodu u karanteni mijenjam skoro svaki dan jer ionako nema biološke filtracije radi antibiotika, već imam filter na zračnu pumpu, a voda koju stavljam je odstajala tako da je klor ishlapio, a kamenac se spusti na dno  posude gdje pripremam vodu. Dok su ribe u pomoćnoj posudi karantenu i skrivališta dobro dezinficiram i pažljivo isperem, kao i svu opremu koju koristim.

Bitno je mjeriti temp vode i podgrijati je po potrebi da dostigne identičnu temperaturu onoj koja je bila u karanteni. Isto naravno vrijedi i za promjenu u "glavnom" akvariju.

Nadam se da sam nekom pomogla.
« Zadnja izmjena: Listopad 28, 2009, 16:37:06 poslijepodne od Mins »
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Listopad 29, 2009, 09:38:02 prijepodne »
Poštovana Mins,

pročitao sam tvoj post i mogu ti reči da me oduševljava tvoja želja za učenjem a tada i potreba davanja savjeta. Međutim, bez ljutnje (ne znam koliko imaš godina) ali moraš još puno učiti i dobro provjeriti sve što misliš napisati kao savjet. Sve što napišemo čita tisuće ljudi u Hrvatskoj i na cijelom prostoru bivše Juge a problem nastane kada obole ribice nekome tko nema pojma o akvaristici...

Naime, dosta toga što si napisala dobro je ali kako bismo točno znali o čemu se radi trebamo ispuniti upitnik koji se nalazi na vrhu podforuma "Bolesti" i tek tada temeljem napisanih podataka i fotografije možemo postaviti pravilnu dijagnozu i provesti uspješno liječenje a ne pretpostavljati ili misliti da se radi o toj i toj bolesti...

U nastavku citiram tvoje riječi i skrećem pozornost na nepravilnosti:

Prva greška: "stavila furanol JBL i malo general tonica" Ti liječiš svog corya u karanteni u koju si smučkala dvije vrste lijeka što se nikada ne radi jer različiti kemijski sastav međusobno reagira i tvori spojeve koji znaju biti ubitačni za ribe...(bilo bi dovoljno staviti samo general tonic jer on ima širok spektar djelovanja (bakterije i gljivice)).

Druga greška je: "Tretman je promjena vode (ja sam skoro svaki drugi dan mjenjala 20-30%)" ovo se inaće ne radi dok traje liječenje (5 ili 7 dana ovisno o lijeku), jer tako smanjuješ propisanu dozu lijeka i na takav način ne može doči do izliječenja, ovakav postupak provodimo kada diskuse liječimo od hexamite ali onda svaki dan u vodu dodajemo novu dozu lijeka ovisno o količini promijenjene vode...

Treća graška: "dodatak ectopura (Serrina sol za akvaristiku),(manja doza i postupno povećavanje zbog coryja)" opće je poznato da coryi ne podnose sol, brzo im pada imunitet, propada služokoža i stradavaju škrge a sve to na kraju vrlo lako može dovesti do smrti...

Tvoja riba ima: "riba ima malu bijelu točku na vrhu nosa pa da spriječim tu sekundarnu gljivičnu infekciju..."
Ja sam čak mišljenja, po tvom opisu da tvoja riba nije jako bolesna i da bi ta bijela točka, ako nije velika, vrlo brzo nestala s ulijevanjem duple doze easy life FFM-a u akvarij...

Zaključak, pohvaljujem tvoju želju za znanjem, pohvaljujem potrebu da se znanje dijeli sa članovima foruma, ali, još jednom te molim da ideš polako i korak po korak, želim ti sve najbolje u akvaristici i molim te dvije stvari: Popuni svoj profil sa svim traženim podacima (godine, mjesto stanovanja i dr.) te nam predstavi svoje stanovnike tvog ili tvojih akvarija sa fotografijama u potforumu novi članovi. Pozdrav.