Srpanj 16, 2025, 11:07:04 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pandice ugibaju?  (Posjeta: 1117 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline andrijas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Pandice ugibaju?
« u: Listopad 23, 2009, 08:49:55 prijepodne »
U zadnja 3-4 tjedna su mi uginule 4 pandice. Akvarij je nov i frend mi je rekao da je to normalno za novi akvarij, ali ja bi zelio jos jedno misljenje. Na prvoj pandici sam vidio crvenu mrlju kraj repa sto mi je izgledalo ko unutarnje krvarenje. Vanjskih rana nije bilo. Danas mi je uginula druga i nisam vidio nista neobicno. Obje ribe su satak-dva prije nego su uginule plivale normalno sa svojim frendovima po akvariju. Da je neka bolest valjda bi doslo do promjene u ponasanju ili bi se sve zarazile, ali ovako.... :/

Imam jos bettu i neonke unutra, medutim sve se ribe odlicno slazu...

AKVARIJ: JUWEL REKORD 600 (63 litre)
TEMP: 26 C
VRIJEME POKRETANJA AKVARIJA: od kraja cikliranja je proslo mjesec dana
PRVE RIBICE: prije mjesec dana
MIJENJANJE VODE: 20% svaka 3 tjedna
FILTER: onaj koji dolazi s akvarijem
PANJEVI: 2 komada
POPIS VRSTA: 8xneon tetra, 1xbetta, 4(sada 2) cory panda
STAROST: nemam pojma kolko tocno jer sam ih kupio...
HRANJENJE: bloodworms sušeni (par komada samo), Nutrafin MAX (2 tabletice), mrvljeni Nutrafin MAX (granule)
PROMJENE: zadnja promjena prije 4 tjedna unio 8x neon tetra koje su zavrsile karantenu (ali sam pojacao temp u to doba da budem siguran)
PROMJENA KVALITETE: primjetio sam da su se pocele stvarat smede alge...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Pandice ugibaju?
« Odgovori #1 u: Listopad 23, 2009, 09:21:01 prijepodne »
 -? -? -? mooožda malo previsoka temperatura - probaj smanjiti grijač na 24 stupnja barem na par dana....mijenjaj vodu svaka dva tjedna....
a sad pokušaj poboljšati imunitet ribica - daj im vitamine i neki pripravak na bazi aloa vere, recimo, (imaš jbl i dajana pet) koji će pojačati imunitet ribicama...
naime crvene mrlje su vrlo čest znak bakterijske infekcije koja nastaje neravnotežom u akvariju ili kao posljedica stresa kad imunitet ribicama naglo padne....zato ti ovo savjetujem...
ako se, ne-daj-Bože pomor i dalje nastavi, poslikaj ribice i napravi analizu vode...no, nadam se da neće biti toga više"

sretno!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Listopad 23, 2009, 09:26:58 prijepodne »
Poštovanje Andrijas.

Po onome što si napisao gotovo si sve napravio onako kako to treba napraviti (pravilno cikliranje, ubacivanje riba nakon mjesec dana, karantena).
Prema opisu koji si poslao sa velikom bih sigurnošću rekao da su corydorasi uginuli zbog trovanja amonijakom ili jednim od njegovih nusprodukata, postavlja se nekoliko pitanja: zašto uginuće kada je cikliranje napravljeno pravilno, u filter materijalu su se razvile dobre bakterije koje razlažu amonijak na njegove nusprodukte a voda se mijenja svakih 20 dana te zašto baš corydorasi ?

Naime, prema opisu akvarija spomenuo si da imaš tvornički filter a u akvariju 2 panja... Ovdje je problem smanjenog strujanja vode po dnu akvarija (prepreka su 2 panja) a amonijak i njegovi nusprodukti najviše se zadržavaju u raznim uleknučima šljunka i opčenito je veča koncentracija na dnu akvarija.

Zašto baš corydorasi - pa upravo zato što su to ribe koje žive na dnu i zato što oni baš preferiraju zadržavanje u takvim uleknučima.

Rješenje problema - prijedlog:

Probaj usmjeriti mlaz izlaza iz filtera prema dnu akvarija (da podiže otpadne produkte sa dna)
Ako se radi o večim panjevima izvadi jedan
Zasadi akvarij sa biljkama koje će iskorištavati otpadne produkte riba za svoj rast
Manje hrani ribe - 2 puta na dan po malo (toliko hrane koliko pojedu za par minuta)
Za dva corydorasa sasvim je dovoljno pola tabletice ujutro i pola naveće
Nakon svake promjene vode u akvarij dodaj easy life FFM
Također ako primjetiš manje ranice na ribama ili misliš da se nešto čudno događa odmah ubaci duplu dozu FFM-a koji će neutralizirati sve štetne tvari u akvariju a ranice će zarasti za nekoliko dana

Inače, čim vidiš da neka riba odmara i da je bezvoljna moraš posumljati na bolest i tada moraš pratiti što se događa da bi mogao pravovremeno reagirati.

Zaključak: Ovo je bio moj zaključak koji je baziran na relativno oskudnim podacima i opisom koji si napisao u svom postu, ubuduće obavezno pošalji fotografiju akvarija i bolesnih riba te simptome opiši prema pitanjima na vrhu podforuma "Bolesti".

Pozdrav i sretno.

Offline andrijas

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 23, 2009, 10:45:08 prijepodne »
hvala na odgovorima,

odgovarao sam po pitanjima kolko sam mogao.
Jutros sam kupio multi-tester i prema njemu je NO2 ok, ali NO3 je izmedu 25 i 50.
Imam 2 vece 1 srednji i jednu manju biljku u akvariju.
Sto se tice strujanja, pumpa je usmjerena pri vrhu da ne iritira previse bettu. Sad cu je namjestit nize...
Easy life...jel to nesto kao aqua plus ili sera aquatan? ako je onda to, naravno, stavljam prilikom promjene vode. E,da, stavljam i fishtamin od sera-e.

Problem je sto ribe nisu bile bezvoljne...stovise, plivale su normalno, kao i inace, pa nisam ni sumnjao da bi mogla biti bolest...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Listopad 23, 2009, 11:08:04 prijepodne »
Treba ti više biljaka zbog razgradnje NO3 ali i zbog proizvodnje kisika jer sada kada ti izlaz iz filtera bude usmjeren prema dnu bit će veća potreba za kisikom u akvariju. Bilo bi najbolje da se izlaz može podesiti tako da dio vode mreška površinu (tako se najbolje otapa kisik) a dio da ide prema dnu.

Svakako preporuka da kupiš proizvod Easy Life FFM (ima ga u svim Pet shopovima) i postupiš kako sam napisao.

Zbog visine NO3 (50) slažem se sa kolegicom koja je preporučila izmjenu vode svakih 15 dana, pozdrav i sretno

Offline andrijas

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 23, 2009, 11:27:01 prijepodne »
puno hvala na pomoci!