Srpanj 12, 2025, 10:53:59 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: koja je ovo bolest  (Posjeta: 1484 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline necchi

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: zagreb
koja je ovo bolest
« u: Srpanj 24, 2009, 15:04:45 poslijepodne »
aq je 60l, izmjena vode svakih 7-10 dana, CO2 DIY, stanovnici 5 gupija i 7 kozica, dodajem i EC

Jedna gupica je uginula.
Oko škrgica sam primjetila da su malo raširene i ispod njih je meso nešto crvenije nego uobičajeno. Onda se zadnja peraja skupila i više nije bila obla, nego u špic. Bila je nekakva mršava i sve se iskrivila, tako da nije više nije ni plivala kako treba.
Taj proces traje već neko vrijeme. Sve druge ribice su OK, plivaju i jedu normalno. Čak je bio i mrijest kozica i jedne gupice u međuvremenu.
Interesira me, ako netko možda za o čemu se radi?
tnx

Offline the_doom

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
Odg: koja je ovo bolest
« Odgovori #1 u: Kolovoz 03, 2009, 19:38:29 poslijepodne »
Ja sam imao nesto slicno prije. To se uglavnom dogodi kad se krizaju dvije srodne ribe. To je genetski i ne moze se izlijeciti.

Negdje sam citao da su tu bolest uspjeli izlijeciti dodavanjem soli, pa imas malo nade ;)

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #2 u: Kolovoz 03, 2009, 22:59:00 poslijepodne »
heh...ja sam dobil mladu gupicu kojoj organi vise vani ....inače je potpuno normalna samo joj se ko mala prozirna izbočina vidi kod analne peraje...isto vjerojatno povezano s incestom :nerv:
pegaC
Prelog

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Kolovoz 04, 2009, 09:47:19 prijepodne »
Poštovana necchi,

s obzirom da redovito mijenjaš vodu i održavaš higijenu akvarija, ribica je mogla imati upaljene škrge jedino zbog velike količine CO2.

Naime, isključio bih povečanu količinu amonijaka i nitrata jer isto neutralizira bilje, dobra filtracija i redovita izmjena vode, također bih isključio i klor jer vjerojatno voda koju ulijevaš odstoji 24 sata ali CO2 je ipak malo previše a on također iritira škrge a što se manifestira kao žarko crvenilo.

Za tvoj je akvarij sasvim dovoljan div CO2 sistem pa ne moraš dodavati još i EC jer je to tekući CO2 (vrlo kisela ekstrakcija iz kore hrasta).

Pozdrav

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Kolovoz 04, 2009, 12:29:29 poslijepodne »
Meni su već dva albino corija umrli od toga, a danas mi je treći na samrti. Inim šarenim corijima i ostalim stanovmicima nije ništa. Stavljam EC, a CO2 nemam.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Kolovoz 04, 2009, 12:34:50 poslijepodne »
Meni su već dva albino corija umrli od toga, a danas mi je treći na samrti. Inim šarenim corijima i ostalim stanovmicima nije ništa. Stavljam EC, a CO2 nemam.

Grale tvoji su corydorasi uginuli najvjerojatnije zbog amonijaka ali ajde otvori novu temu i opiši nam što se zapravo događa u tvom akvariju a prema uputama koje je dala moteratorica.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Kolovoz 04, 2009, 14:24:51 poslijepodne »

Za tvoj je akvarij sasvim dovoljan div CO2 sistem pa ne moraš dodavati još i EC jer je to tekući CO2 (vrlo kisela ekstrakcija iz kore hrasta).

sve super kaj si napisal al ne mogu ostat ravdnodušan prema ovome jer ec nije nikakav co2 u tekućem obliku jer isti ne postoji u takvom stanju, već je ec obično ugljično gnojivo za bilje.

e sad možda prilikom vode ne stavlja dovoljno aquatan il neki drugi pripravak sa pripremu vode, a ovo incest is the best, prije sam imal 3 mollya i od ta tri se namnožilo 60 i nikom niš, a jedino je bilo incestnog parenja, tak da može i ne mora, reko bi da je od povišene količine klore, jer klor štetno djeluje na škržne poklopce i kožu oko njih ;)

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #7 u: Kolovoz 05, 2009, 19:11:15 poslijepodne »
kaj se incesta tiče znam da incest-potomci znaju bit deformirani i uginut prije a ne vjerujem da su bili deformirani zbog klora/co2/nekog 10-og razloga... :punch: za škrge neam pojma
pegaC
Prelog

Offline necchi

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Kolovoz 06, 2009, 17:53:03 poslijepodne »
sve mi je to nešto čudno
ribica nije mlada, u aq-u je već više od pola godine i mrijestila se već dva puta

malo vodim borbu s crnom čupavom algom pa sam kombinirala co2 i EC, ali ni to nije baš pomoglo

Offline sna007

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Kolovoz 06, 2009, 21:28:38 poslijepodne »
Ovakve degeneracije se ne javljaju samo zbog uzastopnog parenja sa srodnicima vec i zbog nedostatka vitamina i minerala koji uzrokuju deformacije i zakrzljalost...

Crvene skrge mogu značiti dvije stvari, ili bakterijsko ili parazitsko oboljenje.

Eto da se malo ubacim u temu.

Zivorotke su tome podloznije jer se uzastopnim parenjem srodnika gubi imunitet te nakon malog manjka minerala i vitamina one oboljevaju te dolazi do takvih promjena.
I ne samo do toga.
Često se dogodi da cijelo jato u kratkom vremenskom periodu ugine bez vidljivih znakova bolesti.

Offline necchi

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Kolovoz 14, 2009, 11:03:21 prijepodne »
sad mi to zvuči puno logičnije
ok
kupit ću vitamine u nadi da je to problem a ne nekakvo bakterijsko ili parazitsko oboljenje.
tnx
« Zadnja izmjena: Kolovoz 14, 2009, 11:21:28 prijepodne od necchi »

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #11 u: Kolovoz 17, 2009, 22:32:42 poslijepodne »
Poštovana necchi,

s obzirom da redovito mijenjaš vodu i održavaš higijenu akvarija, ribica je mogla imati upaljene škrge jedino zbog velike količine CO2.

Naime, isključio bih povečanu količinu amonijaka i nitrata jer isto neutralizira bilje, dobra filtracija i redovita izmjena vode, također bih isključio i klor jer vjerojatno voda koju ulijevaš odstoji 24 sata ali CO2 je ipak malo previše a on također iritira škrge a što se manifestira kao žarko crvenilo.

Pozdrav

Ja upravo htio napisat bojim se da si pretjerala sa co2, dali imas puno bilja ili onako ........ako imas malo bilja dodajes co2 biljke nemogu sve da potrose i onda se truju ribe to ti je to otprilike..
spasavaj se ko moze  :aaa: