Srpanj 29, 2025, 21:26:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomoć oko uređenja akvarija  (Posjeta: 2190 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline green lizard

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
pomoć oko uređenja akvarija
« u: Kolovoz 11, 2009, 15:05:47 poslijepodne »
pozdrav,

e ovako, trebam par savjeta oko uređenja ovog akvarija. složio sam ga prije 5 mjeseci i sad mi se njegov izgled baš ne sviđa. u njemu je za sad samo 4 ribe, 2 šverta, ancistrus, zebrica (bilo ih je više u većem akvarju ali su mi pougibale od starosti, znam da vole biti u jatu :)), čekam da ga konačno uredim pa ću stavit još riba..

e da, znači htio bi nešto promijenit,nešto ostavit nešto izbacit, stavit neko sitnolisno bilje, a ne znam koje ni gdje. anubias bi maknuo, jer tu gdje je mu je jako svjetlo, nema još algi, ali...sve u svemu raste super.. crypte, one u pozadini su se lijepo razrasle, njih mi je šteta dirat, valisneriu, bi maknuo isto, tu bi nešto drugo stavio. ovo u prednjem planu mi ne funkcionira baš najbolje, htio sam brzinski tepih pa sam "razvalio" cladophoru, a za onu drugu sitnolisnu biljku, ona koja je razbrojena (btw jel znao netko šta je to?), očekivao sam da će se spojit, ali kako sam ju stavio tako je još uvijek...

tu sam sad svašta napisao ne znam, jel me tko shvatio... jel ima tko kakav savjet, šta da promijenim...
inače sviđa mi se ovakvo nešto https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=30984.0 , to je akv jedne forumašice koja se nadam se neće ljutit što sam ga naveo za primjer.. moj je dalekoo od toga..

ne znam šta bi od takvih biljaka moga stavit u svoj, jer nemam co2, ali moga bi imat diy, rasvejta je slaba 15 W, podloga je malo zemlje za cvijeće, riječni pijesak i na kraju sitni šljunak.. akvarij je 60 litara

Offline green lizard

• Novi član
  • *
Odg: pomoć oko uređenja akvarija
« Odgovori #1 u: Kolovoz 13, 2009, 13:05:57 poslijepodne »
nitko nema ideju, savjet?  :(

da li da diram šta ili da ostavim ovako...

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #2 u: Kolovoz 13, 2009, 13:21:52 poslijepodne »
Teško je ovako reći jer očekuješ da mi odgonetnemo što bi se tebi najviše svidjelo i da ti to posložimo. Zar nije užitak istraživati i gledati slike drugih akvarija i iz toga izvući neku svoju viziju što bi ti se najviše svidjelo? Imaš na netu prekrasnih postava, samo treba malo potražiti.

Ovo što si dao kao primjer je nešto sasvim drugo od ovoga što imaš ti jer naginje holandskom stilu akvarija, a to znači puno vrsta, boja, oblika, a uz to i puno svijetla, CO2, održavanja...

Prvo od čega kreni je odgovoriti sebi na pitanja kakav akvarij želiš (holandski, iwagumi, nature, biotopski...), da li tvoja oprema zadovoljava ono što bi htio imati i ako ne, da li si u mogućnosti uložiti u dodatnu rasvjetu, CO2, filtraciju ili što već, koliko vremena smatraš da možeš dnevno/tjedno posvetiti održavanju akvarija, koje biljke želiš da krase tvoj akvarij?

Kada sebi iskristaliziraš ideju što bi želio imati, i kada to uskladiš sa svojim mogućnostima, tada bismo ti bili u mogućnosti dati neki konkretiniji savjet, ovako je malo teže i možemo samo pogađati.

Za početak, evo ti jedan link pa si pogledaj http://showcase.aquatic-gardeners.org/2008.cgi?&op=ishowcase&category=0&vol=1

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Kolovoz 13, 2009, 13:27:16 poslijepodne »
po mom mišljenju ovu veliku sa ljeve strane prebaci u sredinu i ispred nje posani nekakvu crvenkastu a tu iz sredine prebaci ljevo i pogledaj kako onda stoji a panj izvuci da se malo bolje vidi i posadi mahovinu na na njegai bilo bi dobro kad bi malo bolje izveo land scaping.
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #4 u: Kolovoz 13, 2009, 14:40:49 poslijepodne »
 -?Ja bi prvo svo to bilje grupirala, vidim da jednu vrstu crypte imaš na nekoliko mjesta u aq...
od sitnolisnog bilja meni su najbolje rotala i Lysimachia nummularia  ;) ;)
Evo nabrzinu sam napravila skicu kako bui ja to sredila
na taj red kamenja bi na neikm djelovima szavila mahvinu i ricciu :) :up:
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline viky_16

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 13, 2009, 14:42:05 poslijepodne »
e i triba bi staviti bar još 15w  ;) ;)

Offline green lizard

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 13, 2009, 21:29:35 poslijepodne »
Teško je ovako reći jer očekuješ da mi odgonetnemo što bi se tebi najviše svidjelo i da ti to posložimo. Zar nije užitak istraživati i gledati slike drugih akvarija i iz toga izvući neku svoju viziju što bi ti se najviše svidjelo? Imaš na netu prekrasnih postava, samo treba malo potražiti.

Ovo što si dao kao primjer je nešto sasvim drugo od ovoga što imaš ti jer naginje holandskom stilu akvarija, a to znači puno vrsta, boja, oblika, a uz to i puno svijetla, CO2, održavanja...

Prvo od čega kreni je odgovoriti sebi na pitanja kakav akvarij želiš (holandski, iwagumi, nature, biotopski...), da li tvoja oprema zadovoljava ono što bi htio imati i ako ne, da li si u mogućnosti uložiti u dodatnu rasvjetu, CO2, filtraciju ili što već, koliko vremena smatraš da možeš dnevno/tjedno posvetiti održavanju akvarija, koje biljke želiš da krase tvoj akvarij?

Kada sebi iskristaliziraš ideju što bi želio imati, i kada to uskladiš sa svojim mogućnostima, tada bismo ti bili u mogućnosti dati neki konkretiniji savjet, ovako je malo teže i možemo samo pogađati.

Za početak, evo ti jedan link pa si pogledaj http://showcase.aquatic-gardeners.org/2008.cgi?&op=ishowcase&category=0&vol=1

da, ma ja sam samo htio čuti još jedno mišljenje, sve u svemu prihvaćam usmjerenje :)

Citat:
po mom mišljenju ovu veliku sa ljeve strane prebaci u sredinu i ispred nje posani nekakvu crvenkastu a tu iz sredine prebaci ljevo i pogledaj kako onda stoji a panj izvuci da se malo bolje vidi i posadi mahovinu na na njegai bilo bi dobro kad bi malo bolje izveo land scaping.

nisam siguran da sam shvatio najbolje na što i kako misliš..

Citat:
-?Ja bi prvo svo to bilje grupirala, vidim da jednu vrstu crypte imaš na nekoliko mjesta u aq...
od sitnolisnog bilja meni su najbolje rotala i Lysimachia nummularia   
Evo nabrzinu sam napravila skicu kako bui ja to sredila
na taj red kamenja bi na neikm djelovima szavila mahvinu i ricciu 
e i triba bi staviti bar još 15w   

crypti imam 3 vrste, ona velika je u pozadini, i ona je grupirana ajmo reći, u srednjem planu lijevo i desno imam istu takvu crvenu samo nižu (ne znam kako se koja zove :-[) i još lijevo imam zelenu neku cryptu koja je isto na hrpi, znači jedino mi je ova niska crypta na više mjesta.
rotala je super biljka, ali rasvjeta me muči, nemam kud stavit još dodatnih lampi u poklopac, hvala za ideju :)

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #7 u: Kolovoz 13, 2009, 23:50:19 poslijepodne »
evo link pa se malo poigraj
http://www.theaquatools.com/aquasketcher
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline viky_16

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 14, 2009, 18:26:03 poslijepodne »
SIgurno možeš još ugurati 18 W :) :) :up: