bolesne su mi dvije ribce u dva razlicita akvarija ...prvo cu pisati za bettu pa onda za guppyjA...
BETTA
AKVARIJ:
- dimenzije / litraža, 20L
- temperatura,26, 27
- parametri vode (ako se znaju), ne znam
- vrijeme od pokretanja akvarija, 5 mjeseca
- kad su useljene prve ribice, prije 4 mjeseca
- period i količina mijenjanja vode jednom u dva tjedna, 1/4
FILTER:
- tip i marka filtera aquael, mali je, ne cisti vec ga imam cisto radi filtracije..svi ostali su pre jaki za bettana..
- način i periodi čišćenja: po potrebi (ne prlja se cesto)
- filter materijal (ima li aktivni ugljen) nema
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje ; kamen i sitni kamencici na dnu
- grijač; trenutno ga nema jer je toplo
- pumpa za zrak; nema
- CO2 sustav – kakav; nema
- kemija?; vitamini, gnojenje i multi fit (wasseraufbereiter)
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka; bettan, 2 zenke guppya (bettan ih ne dira), cistat
- starost ribica; guppyke su stare 3 mjeseca,cistac je mlad a za bettu neznam
- ima li potencijalnih „terorista“; osim njega, nema
- hranjenje – koliko i što; prekjucer sam ih pocela hraniti samo ujutro jer su gupike dovoljno stare da mogu samo jednom jesti..inace sam im davala ujutr i navecer.. od sere, vipan, hrana za toplovodne ribice
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) imala sam 5 mladih gupica u akvarju i njih sam premjestila u drugi akvarij..kada sam bettanu nakon toga vidjela promjene u ponasanju (nije vise bio veseo) vratila sam mu dvije..ali nije se vratio na staro..
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nista
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima...bettan je vecinu vremena na dnu ili se sakriva medju biljem na povrsini (secse je na povrsini) na perajama sam primjetila sitne kao crne tockice, cini mi se da teze dise...
- kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 dana
- pokušaj liječenja, čime; premjestila sam ga u karantenski akvarij i dala mu duplu dozu vitamina...
- koliko je ribica bolesno, uginuća? samo on.
- stanje ostalih stanovnika svi su ok