Srpanj 14, 2025, 16:25:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesne dvje ribice, kako da im pomognem?  (Posjeta: 1230 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sara.111

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Poreč
bolesne dvje ribice, kako da im pomognem?
« u: Kolovoz 18, 2010, 12:56:47 poslijepodne »
bolesne su mi dvije ribce u dva razlicita akvarija ...prvo cu pisati za bettu pa onda za guppyjA...

BETTA

AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 20L
-   temperatura,26, 27
-   parametri vode (ako se znaju), ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 5 mjeseca
-   kad su useljene prve ribice,  prije 4 mjeseca
-   period i količina mijenjanja vode jednom u dva tjedna, 1/4

FILTER:
-   tip i marka filtera  aquael, mali je, ne cisti vec ga imam cisto radi filtracije..svi ostali su pre jaki za bettana..
-   način i periodi čišćenja: po potrebi (ne prlja se cesto)
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) nema

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje ; kamen i sitni kamencici na dnu
-   grijač; trenutno ga nema jer je toplo
-   pumpa za zrak; nema
-   CO2 sustav – kakav; nema
-   kemija?; vitamini, gnojenje i multi fit (wasseraufbereiter)

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka; bettan, 2 zenke guppya (bettan ih ne dira), cistat
-   starost ribica; guppyke su stare 3 mjeseca,cistac je mlad a za bettu neznam
-   ima li potencijalnih „terorista“; osim njega, nema
-   hranjenje – koliko i što; prekjucer sam ih pocela hraniti samo ujutro jer su gupike dovoljno stare da mogu samo jednom jesti..inace sam im davala ujutr i navecer.. od sere, vipan, hrana za toplovodne ribice

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) imala sam 5 mladih gupica u akvarju i njih sam premjestila u drugi akvarij..kada sam bettanu nakon toga  vidjela promjene u ponasanju (nije vise bio veseo) vratila sam mu dvije..ali nije se vratio na staro..
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nista

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima...bettan je vecinu vremena na dnu ili se sakriva medju biljem na povrsini (secse je na povrsini) na perajama sam primjetila sitne kao crne tockice, cini mi se da teze dise...
-   kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 dana
-   pokušaj liječenja, čime; premjestila sam ga u karantenski akvarij i dala mu duplu dozu vitamina...
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? samo on.
-   stanje ostalih stanovnika svi su ok

Offline sara.111

• Punopravni član
Odg: bolesne dvje ribice, kako da im pomognem?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 18, 2010, 13:06:29 poslijepodne »
da, i na bettanu mi se cine malo ljuske nakostrijesene, ali jaako malo..

guppy (zenka)

AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 42L
-   temperatura, 26, 27
-   parametri vode (ako se znaju), ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 8 mjeseci
-   kad su useljene prve ribice, prije 7 mjeseci
-   period i količina mijenjanja vode ; isto kao i na betinom akvariju

FILTER:
-   tip i marka filtera vanjski neznam, ali unutarnji je atman 360 L/h
-   način i periodi čišćenja; jednom u dva tjedna u akvarijskoj vodi
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) unutarnji ima malo aktivnog ugljena

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje da
-   grijač trenutno ga nema
-   pumpa za zrak nema
-   CO2 sustav – kakav nema
-   kemija? isto kao i u betinom akvariju

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 4 platya, 3 corydorasa, 6 neonki, i guppya ima 15-ak
-   starost ribica guppyi imaju oko 4 mjeseca (neki i manje) jedna je starija, ostalim ribama neznam starost
-   ima li potencijalnih „terorista“ nema
-   hranjenje – koliko i što isto kao i na betinom akvariju

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) nista
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nista

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima...
-   kad su se simptomi prvi puta uočili; riba je napuhana (trudna je) ali sam danas primjetila da su joj ljuske malo nakostrijesena, kao da ima trbusnu vodenicu..samo sto nisu jako nakostrijesene kako sam vidjela na slici... danas sam to primjetila
-   pokušaj liječenja, čime; samo sam je premjestila u posudu i stavila neko bilje
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? nista
-   stanje ostalih stanovnika svi su ok

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Kolovoz 18, 2010, 13:37:19 poslijepodne »
bolesne su mi dvije ribce u dva razlicita akvarija ...prvo cu pisati za bettu pa onda za guppyjA...

-   dimenzije / litraža, 20L

-   period i količina mijenjanja vode jednom u dva tjedna, 1/4

FILTER:
-   tip i marka filtera  aquael, mali je, ne cisti vec ga imam cisto radi filtracije..svi ostali su pre jaki za bettana..

-   pumpa za zrak; nema

STANOVNICI:
 bettan, 2 zenke guppya (bettan ih ne dira), cistat

Čuj ovo što radiš svojim ribicama nikako nije dobro, naime ako ih držiš u akvariju sa filterom bez filter materijala tada dopuštaš da se truju u vlastitom izmetu a da ne pričam o fosfatima, nitratima i dr.

U akvarijima bez filtera (ovdje spada i tvoj) voda se treba mijenjati svaki drugi dan po 10 do 20% ovisno o broju riba, temperaturi i količini hranjenja.

Ili radi ovako sa čestim promjenama vode ili u filter stavi filter materijal i započni sa cikliranjem...

Vjerojatno su ribe otrovane otpadnim produktima a potom slijedi bakterijska infekcija a kako bismo konkretnije mogli kazati o čemu se radi trebaš nam poslati fotografiju bolesnih riba.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Kolovoz 18, 2010, 13:45:42 poslijepodne »
U drugom akvariju pak imaš previše riba.

Ako su nakostriješene ljuske tada se radi o trbušnoj vodenici a kojoj je najčešći uzrok nekvalitetna akvarijska voda ali može biti i zastoj u probavi (prejedanje riba) ili pak bakterijska upala bubrega i dr.

Liječenje je moguče na način da ih odvojiš te u posudu dodaš gorku sol:

Bactopur Direct (Sera)
Predlažem doziranje:     1 tableta na 20 litara
1. Nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 25 litara vode
2. Gorka sol – magnezijev sulfat 5g (čajna žlica) na 5 litara vode

Furanol 2 (JBL)
Doziranje: 1 tableta na 10 l
1. Nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 25 litara vode
2. Gorka sol – magnezijev sulfat 5g (čajna žlica) na 5 litara vode

Liječenje traje 5 dana, ribama svaki drugi dan dati malo graška a što ne pojedu usisati sa dna.

Offline sara.111

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 18, 2010, 14:40:13 poslijepodne »
jao....:/  :( :punch:

na slici se nista ne vidi ali probajte..:/ uzasno mi je zao..

za drugi akvarij znam da imam previse riba, nastojim pokloniti guppye...

i, da..neceg sam se sjetila.. betta se prije tjedan dana zavukla ispod jednog kamena i niej mogla van..ja sam je vidjela i pomogla joj, ali je na glavi ostalo malo oljustene koze..sve joj je to super zaraslo, i sad se ne vidi..i mozete li mi rec zasto ona ima ovako rascvjetane peraje? bettu sam dobila prije jedno dva mjeseca (prije nje su bili samo gupiji unutra) i dosla je u uzasnom stanju, nije imala pola peraja ili su joj bile i ostale ovako rascvjetane...evo slika:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Kolovoz 18, 2010, 15:06:06 poslijepodne »
Gupi mi izgleda sumljiva pa ako nije trudna moguće da ima vodenicu, probaj ju par dana držati u teglici bez hrane, svaki dan mijenjaj vodu a bilo bi dobro nakon promjene vode svaki dan dodati vitamine te gorku sol i nejodiranu kako sam napisao gore ali bez lijeka. U teglici mora biti upaljena aeracija preko zračnog kamena.
Ako vidiš da se oporavlja da je živahna i gladna to onda znači da je trudna i pusti ju u akvarij.

Betta mi ne izgleda kao da ima trbušnu vodenicu a peraje ako su rascjepane neće se više spojiti ali bez brige lijep je bettan i ovako. Moraš ga svaki dan trenirati da se šepuri a to radiš tako da uzmeš malo ogledalo i staviš ispred njega da se on sam vidi...

Bilo bi dobro njemu ali svim ostalim ribama davati jednom tjedno vitamine, nakon svake izmjene vode dodaj Easy Life FFM te češće mijenjaj vodu.

Guppy su ribe koje vole imati malo soli u vodi koja pak smeta corydorasima pa razmisli malo.

Pozdrav i sretno.

Offline sara.111

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 19, 2010, 16:13:00 poslijepodne »
guppy je uginula..:(((( a bettan mi je stvarno sumljiv, pogledajte jos  slika..:(

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #7 u: Kolovoz 19, 2010, 16:33:10 poslijepodne »
Meni izgleda kao da je bakterijska infekcija u pitanju...ljuskice su hrapavo nadignute...antibiotik i sol kao što je plavi napisao...ako jede hraniti sa baktotabsima od sere. A što se tiče filtracije...ima filtera sa regulacijom jačine protoka ili barem kutni na zračnu pumpu sa vatom i biokuglicama kao za mlađ, glavno je da vrši filtraciju - biološku i mehaničku. Ovako ti niti jedna riba neće dobro proći.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 19, 2010, 16:39:37 poslijepodne od Mins »
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.