Srpanj 22, 2025, 05:41:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Molim pomoć oko bolesne crvenohke!  (Posjeta: 1665 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline midmover

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Molim pomoć oko bolesne crvenohke!
« u: Srpanj 11, 2009, 17:37:47 poslijepodne »
Pozdrav veliki!

evo ovako:
prije kojih godinu dana "spasili" smo kornjaču na koju smo naišli kod susjeda, jer je živjela u groznim uvjetima.

niti mi joj nismo mogli pružiti bolje, pa smo je pokušavali udomiti, no bez uspjeha.
jednostavno nemamo mjesta gdje ju staviti(ali stvarno), niti financija za kupovati opremu, iako smo bili puni energije da ćemo je spasiti.
sljedeće je sve ono što znam o njoj iz prošlog života, kao i sa neta..
korny ima oko 15g, ženka je, najvjerojatnije je zaostala u rastu - 20cm oklop.
cijeli život je provela u malom prostoru u kojem se jedva mogla okrenuti.
sad ima tek nešto veći prostor, no kako je oduvijek bila naviknuta, i mi je puštamo šetati po stanu, iako sam tek nedavno vidjela da to nije poželjno.
svake godine snese 2-3 jaja.
oduvijek se hrani mesekom i hranom za kornjače, no koliko je kod nas, papa i povrće-mrkvu,salatu,nekad paradajz, dobiva vitamine, pazimo je od propuha,masiramo oko nogica,voli se sunčati, češkati, pratiti nas u stopu i sl. pošto nema filter ni grijač, mijenjamo joj vodu svaki dan (pola prokuhane, filtrirane kroz gazu, pola odstajane 24h), trudimo se da se sunča i zaista je uvijek vesela, siročekica! ipak živi u 40-litarskom akvariju
koliko znam, nikad nije bila bolesna (?)..
no u čet se sve promijenilo!

ujutro smo je ostavili na balkonu (kao i inače, kad je lijepo vrijeme) (poluzatvoren, zaštićen od vjetra), u njezinoj kadici, kupala se i sunčala i bila vesela ko inače.
no kad smo se mi vratili kući, ona je polumrtvo ležala u kadici, sva mlitava i mlohava.
odmah smo otišli veterinaru, koji joj je dao prvu pikicu antibiotika, danas je na trećoj!
jučer i prekjučer je bila u ovakvom stanju:  povraćala je  od povratka od veterinara, izbacila je poluprobavljenu hranu od zadnja dva dana! očito je neka želučana infekcija! cijelo vrijeme je na jednom mjestu, u polusnenom položaju! svaki put kad povrati, stavljam joj novu vodu!pola kadice je prekriveno krpama kako bi joj duže održala toplinu vode, a pola je osvjetljeno lampom za sunčanje.

meni je toliko žao što se to dogodilo jer znam da joj ništa trenutno ne mogu pružiti, a još više što sam uopće mislila da je ja mogu spasiti!

što bi bilo da joj kupim onu plastičnu kadu (za kupanje beba) dim 80x45x50, to je sve što mogu nabaviti?
uopće ne znam što da napravim! osjećam se grozno!
ako znate nekog tko bi je imao želju udomiti, molim vas da javite!
iako sumnjam u to, pošto znamo kakva je situacija!

ako ima itko ikakav savjet, molim vas!

Offline midmover

• Novi član
  • *
Odg: Molim pomoć oko bolesne crvenohke!
« Odgovori #1 u: Srpanj 11, 2009, 17:47:58 poslijepodne »
jučer su mi veter.preporučile da odem danas na veterin. fakultet, no da je dežuran dr za perad i da nisu baš sigurne da će mi pomoći!
pošto sam u samoboru, i nisam imala prijevoz, nisam mogla na fax, tako da smo otišle po još jednu injekciju Enroxila u vet. stanicu!
Danas je bila puno življa ujutro, trčkarala je amo-tamo, čak se i približila papici! nakon pikice malo se sunčala i sad se smirila opet!sutra idemo opet na pikicu!
danas su mi veter. rekle da su kontaktirale jednu dr (koja je na postdipl "za kornjače") i ona je preporučila jednu dr specijaliziranu za gmazove i egzotične životinjice, te ako Korny ne bude bolje, da će u pon kod nje.. možda i na rendgen!
upala pluća nije sigurno, okeca i uheka su ok, ja sad jedino sumnjam na neko crijevno oboljenje ili neku vrstu "sunčanice", ili ne daj bože da su neki problemi s jajima!

voljela bih da mi pomognete ako vam je išta od ovog poznato! hvala svima unaprijed!

Offline miro6666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Srpanj 11, 2009, 18:00:54 poslijepodne »
takoder probaj kontaktirati prof. dr. sc. alberta marinculica sa veterinarskog faksa. on je parazitolog, ali se bavi egzotama i mozda ima neka saznanja.
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #3 u: Srpanj 11, 2009, 18:35:40 poslijepodne »
Ako kazes da ti je kornjaca bila zdrava i onda odjednom se stanje pogorsalo, moze imati vise urzoka.
A najvjerovatnije je bolovala vec jako dugo a vi to niste primjetili.
Moze svasta biti i nemoguce je reci nesto po ovom tvom opisu.
(od jake prehlade do jako pregrijane vode moze sve biti)
Ako mozes postavi sliku kornjace, mada nevjerujem ni da ce se po slici moci sto reci.
Gresku pravis sto setas kornjacu vamo tamo.

takoder probaj kontaktirati prof. dr. sc. alberta marinculica sa veterinarskog faksa.
Njega i Franju Martinkovica poznam cak i ja :D
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline midmover

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Srpanj 11, 2009, 19:31:55 poslijepodne »
Hvala na brzoj reakciji!

probat ću kontaktirati ovog dr.marinculica, al prvo ove pikice i vid ću što će mi reći dr, pa ćemo vidjeti!!
hvala vam puno!
obavijestiti ću o novostima! samo da nije nešto gadno!

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #5 u: Srpanj 11, 2009, 20:12:16 poslijepodne »
a da nema mozda distorciju tj zacep, jer 2-3jaja godisnje je nekako malo za tako staru i veliku kornjacu

Offline midmover

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Srpanj 12, 2009, 17:46:12 poslijepodne »
Sutra ili preksutra idemo u vet.ambulantu "šapa", kod dr. Maje Lukač, ona je specijalist za egzotične životinje, pa ćemo vidjeti što će reći..
Korny je malko živnula, posebice prije pikice, iako neće ništa papati!

što se tiče simptoma upale pluća, ništa od toga nije imala, moglo je doći do pregrijavanja, kao i ono što ste prije naveli da je možda već dugo bolesna, a da mi to nismo opazili na vrijeme!joj..

kako se rješava taj začep?
hvala na pomoći. najvjeroj. ćemo saznati razloge nakon pregleda!