Srpanj 26, 2025, 09:24:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: rasvjeta  (Posjeta: 1314 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mark

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
rasvjeta
« u: Lipanj 10, 2009, 20:38:41 poslijepodne »
Pojaćo sam rasvjetu,kak su mi rekli na forumu,posto je za moj100lto bilo malo.a problem je sad u zelenim algama,koje su se pojavile kod izmjene lampi.Dali je to radi jače rasvjete ili nečeg drugog.HVALA

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Odg: rasvjeta
« Odgovori #1 u: Lipanj 11, 2009, 03:04:17 prijepodne »
Opisi te zelene alge? :nerd:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline mark

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Lipanj 11, 2009, 07:37:34 prijepodne »
Sitne točkaste,i najvise ih je u prednjem djelu akvarija

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Lipanj 11, 2009, 08:01:24 prijepodne »
skini ih sa magnetom, karticom il nečim oštrim

manje više normalna pojava

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #4 u: Lipanj 11, 2009, 08:38:52 prijepodne »
kaj to nije manjak fosfata..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 11, 2009, 08:47:53 prijepodne »
kaj to nije manjak fosfata..

a moguće, iskreno nemam ih a ne dodajem ništa za sad od makroelemenata tak da ne znam dal i ja imam uopće dovoljno fosfata al algi nema -?

Offline Ace

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #6 u: Lipanj 11, 2009, 08:53:16 prijepodne »
Pošto je pojačao rasvjetu ako ima više biljne mase, ona pojačano troši makroelemente među njima i fosfate, pa mu možda fali fosfata..(moje početničko mišljenje :))

Trebao bi staviti više info. o akvariju..koliko dugo je uspostavljen, koliko flore i faune...

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #7 u: Lipanj 11, 2009, 09:14:06 prijepodne »
Svijetlo - CO2 - makroelementi - mikroelementi

To je međuzavisnost koju treba održavati u ravnoteži da se izbjegnu alge, dakle, pojačavanje rasvjete traži više CO2 i ostalog jer biljke imaju brži metabolizam i brža troše hranjive materije. Točkasta je znak da fali fosfata. Ako si napravio veliki skok u pojačanju rasvjete, bez zadovoljenja ostalih uvjeta, bojim se da ćeš imati problema s algama.

No, bilo bi dobro da prije svega navedeš karakteristike akvarija i koliko je gusto zasađen, slika ne bi bila na odmet. Ovo što sam gore izio je generalno, opet, svaki akvarij priča svoju priču...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 11, 2009, 09:32:47 prijepodne »
zanimljivo je sve ovo što govorite al moram priznat da mi baš i nije jasno zašto se uvijek lovimo na makro i mikroelemnte -?

iz osobnog iskustva u mom aq nemam fala bogu problema sa algama, a niti dodajem makroelemente (mada sam ih naručil i još će stajat jedno vrijeme zapakirani ;)), i stvarno nemam problema što se algi tiče, bilo je na anubiasu al sam to povezal sa tvrdoćo, vode i maknul te listove i stavil ga u sjenu i sad je ok, tak da osobno baš po mom iskustvu i ne vjerujem u pričanje oko manjka ovo manjka ono.

prije sam bil pisal i zagovaram tvrdnju što se algi tiče da je jedina prava preventiva odlična filtracija, osim ak nekaj ne ode u pošteni disbalans

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #9 u: Lipanj 11, 2009, 10:49:11 prijepodne »
Filtracija je svakako bitna stvar, tj. cirkulacija vode u akvariju. No, to što kažeš za svoje iskustvo...ono što sam prije naveo je generalno pravilo i utvrđena međuzavisnost, ali sve to ovisi koliko je gusto ubiljen akvarij i koje biljke su u pitanju. Naravno da se anubias, paprat, mahovina ne može nikako mjeriti sa stargrassom ili hygrophilom koje srče nitrate, s limnophilom aromaticom i ostalim brzorastućim i/ili zahtjevnim biljkama. Ako u svom akvariju držiš anubiase i ostale nezahtjevne biljke, normalno je da ti ne treba jaka rasvijeta pa i sve ostalo onda tebi ne predstvlja problem.

Pretpostavljam da je kolega pojačao rasvjetu radi zahtjevnijih biljaka koje drži u svom akvariju, a tu onda svakako treba računati o CO2, makro i mikro elementima. To ti ga dođe kao da ti netko da trčati 10 kilometara, a ne da ti hrane ni prije ni poslije. Tako i biljke, pod jačom rasvijetom brže i više troše hranjive tvari jer im svijetlo ubrzava metabolizam. Ako im ne daš dovoljno hrane, bilje će propasti i tada na scenu stupaju alge koje će biti sretne pod jakom rasvijetom, a vlasnik akvarija će biti na sto muka.

Čak nije ni toliko bitno hoćeš li dodavati 2 ili 3 ppm nitrata dnevno, naravno, kad utvrdiš koliko bilju treba. Bitno je tada održavati kontinuitet u stalno istom doziranju elemenata jer i disbalans i nagle oscilacije također mogu dovesti do pojave algi, koje će se povući kad se ponovno uspostavi ravnoteža.

Stoga sve ovisi što držiš u svom akvariju i kako to održavaš. Moje osobno iskustvo je jedno da od kad sam promijenio tok cirkulacije u akvariju rijšeio sam se staghorn alge, a drugo, od kad sam pojačao rasvjetu, poduplao sam doziranje makroelemenata i nisam imao problem pojave algi uslijed pojačanja rasvjete.

Kod algi treba liječiti uzrok jer ako se to ne riješi one će se ponovno pojaviti. I bitna je dezinfekcija novog bilja u otopini hipermangana prije ubacivanja u tank da si ne biste i tako doveli kakvu algu.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 11, 2009, 12:30:58 poslijepodne »
Aquatic je to jako dobro opisao, a ja ću se samo nadovezat, dakle glavna pogreška mladih akvarista je što više nabrijati rasvjetu. Istina je da je potrebna veća količina rasvjete za neko bilje, ali ako to radite sljedeća stvar je povečati količinu co2 koji je najčešći uzročnik algi (tom bar kaže da je to 90%). Druga bitna stvar je da alge ne nastaju usljed previše nitrata (što najčešće spominju akvaristi) naravno tu ne govorim o ekstremnim vrijednostima tipa 50ppm-a i na više, već nastaju upravo zbog nedostatka nekog od elemenata. Primjerice Ace kod tebe je to upravo zbog nedostatka fosfata kako si napisao. Onda se dogodi to da biljke ne koriste niti nitrate (jer im nedostaju fosfati) pa se oni nagomilaju, pa nastane alga boom. Kod low tech akvarija koji imaju manju rasvjetu i malu potrebu za nutrientima, sve se to lako riješi češćim izmjenama vode koja je boga tvarima potrebnim za razvoj bilja, ali je taj razvoj znatno sporiji nego u akvarijima sa jakim svjetlom. Najbitnija stvar je pronači neki balans, meni je za to trebalo nekoliko mjeseci i sada je akvarij konačno počeo razvijati kako želim. I da još jednom ponovim u akvaristici je najbitnije ne žurit i bit strpljiv.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 11, 2009, 15:35:32 poslijepodne »
eto samo da spomenem uvažujuči vaša dugogodišnja iskustva sa zahtjevnijim biljem

zanima me zašto onda kod mene nema algi u aq od 54l litre efektivno možda kojih 45 i manje na koje svjetli 3x15w svjetla i nikad u ovom postavu nisam imal problema s niti kakvim algama, a niti nemam zahtjevne biljke, istina bog co2 šiba oko 2 mjehurića u sec u powerhead koji raspršuje u vodi, a filtracija je 900l/h, svjetlo radi 11 sati i stvarno nemam problema s algama, a od bilja samo crypte, mahovina (poprilično gusta) i anubias. Dnevno 2ml ec i 2ml profito i zakaj sad nema algi to mene čudi -?, sreća kaj ih nema, al kak to objasniti

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #12 u: Lipanj 11, 2009, 15:52:42 poslijepodne »
Ne znam da li ću biti u pravu, nek me isprave ako nisam, ali rekao bih da ti imaš sve spororastuće biljke koje ne troše nutrijente ko mutave, kao npr. stargrass ili hygrophila. Imaš dobru cirkulaciju i uz svijetlo si im dao dovoljno CO2, a ostalih nutrijenata zbog svog sporog rasta nalaze u vodi u dovoljnim količinama. S dovolno CO2 si već spriječio u neku ruku pojavu algi, kao što je prije Cigo naveo. Ja bih to tako objasnio. Da u iste uvjete staviš brzorastuće bilje koje puno "guta", a da ne dodaješ makroelemente, ne vjerujem da bi situacija bila ista, raslo bi ti u akvariju, ali ne biljke nego alge.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #13 u: Lipanj 12, 2009, 00:55:31 prijepodne »
Cigo,znaš li one sitne dlakice od algica koje rastu na staklu,biljkama..ma svugdje ali recimo baš njih primjetim maltene sutradan popodne ako sam dan ranije promjenio vodu,ostružem to ostane bez algica na staklu skroz do ponovnog uljevnja svježe vode.. dale govorimo o oscilaciji.
sa promjenom vode smanjio sam nitrate jel tako? i još štošta e sad,jel se makroelementi dodaju odmah nakon promjene vode pa onda sutradan profito recimo ili????
mislim...čudno ali si mi sad napisao nešto zanimljivo što me bacilo na razmišljanje...
"Druga bitna stvar je da alge ne nastaju usljed previše nitrata (što najčešće spominju akvaristi) naravno tu ne govorim o ekstremnim vrijednostima tipa 50ppm-a i na više, već nastaju upravo zbog nedostatka nekog od elemenata"
apsolutno točno! to je to,ajmo nabrijat rasvijetu a ono ostalo..hmmm...
zato je uvijek bolje imat manje ali pošteno sve kako treba.
e te ekstremne vrijednosti se meni izgleda dignu nakon što čupam biljke iz podloge i tad imam drugi zaheb kao što sam već pričao sa tobom...
p.s. nisam sad ništa primjetio,osim na nekim starim listovima pa i staroj glossi lol...bar na njoj nikad ništa nisam imao..svašta! :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst