Filtracija je svakako bitna stvar, tj. cirkulacija vode u akvariju. No, to što kažeš za svoje iskustvo...ono što sam prije naveo je generalno pravilo i utvrđena međuzavisnost, ali sve to ovisi koliko je gusto ubiljen akvarij i koje biljke su u pitanju. Naravno da se anubias, paprat, mahovina ne može nikako mjeriti sa stargrassom ili hygrophilom koje srče nitrate, s limnophilom aromaticom i ostalim brzorastućim i/ili zahtjevnim biljkama. Ako u svom akvariju držiš anubiase i ostale nezahtjevne biljke, normalno je da ti ne treba jaka rasvijeta pa i sve ostalo onda tebi ne predstvlja problem.
Pretpostavljam da je kolega pojačao rasvjetu radi zahtjevnijih biljaka koje drži u svom akvariju, a tu onda svakako treba računati o CO2, makro i mikro elementima. To ti ga dođe kao da ti netko da trčati 10 kilometara, a ne da ti hrane ni prije ni poslije. Tako i biljke, pod jačom rasvijetom brže i više troše hranjive tvari jer im svijetlo ubrzava metabolizam. Ako im ne daš dovoljno hrane, bilje će propasti i tada na scenu stupaju alge koje će biti sretne pod jakom rasvijetom, a vlasnik akvarija će biti na sto muka.
Čak nije ni toliko bitno hoćeš li dodavati 2 ili 3 ppm nitrata dnevno, naravno, kad utvrdiš koliko bilju treba. Bitno je tada održavati kontinuitet u stalno istom doziranju elemenata jer i disbalans i nagle oscilacije također mogu dovesti do pojave algi, koje će se povući kad se ponovno uspostavi ravnoteža.
Stoga sve ovisi što držiš u svom akvariju i kako to održavaš. Moje osobno iskustvo je jedno da od kad sam promijenio tok cirkulacije u akvariju rijšeio sam se staghorn alge, a drugo, od kad sam pojačao rasvjetu, poduplao sam doziranje makroelemenata i nisam imao problem pojave algi uslijed pojačanja rasvjete.
Kod algi treba liječiti uzrok jer ako se to ne riješi one će se ponovno pojaviti. I bitna je dezinfekcija novog bilja u otopini hipermangana prije ubacivanja u tank da si ne biste i tako doveli kakvu algu.