Prije sam mjenjao 25 litara tjedno, pa mi je rečeno:
"Uzmi profito i profero te nastavi sa easy carbo i FFM bit će sasvim dovoljno ako ne težiš perfekciji...
Također uz dobru filtraciju i puno bilja a ako ostaneš na ovom broju riba vodu nemoraš mijenjati tako često, svaka 2 tjedna a sa puuuno bilja koje dobro raste i sa dobrim filterom promjena 30% jednom mjesečno, pozdrav "
Zadnjih mjesec dana mjenjam svaka dva tjedna, a primjetio sam i puno više algi naročito neke končaste crne po rubovima subulate.
Ovo sam ti ja preporučio pa je red da se javim.
Prije svega uvjeren sam da je savjet dobar zato jer sve odrasle ribe plivaju i sve je sa njima u redu...
Moj je savjet bio i da bi bilo dobro da pojačaš rasvjetu i povečaš biljnu masu, te ako nemaš preveliki broj riba da će biti sasvim dovoljno svaka dva tjedna promijeniti 30 do 35% vode (usisavanje s dna).
Što se tiče pojave crnih čupavih algi njih rješava kombinacija sijamskih algojeda sa co2 sistemom uz adekvatnu rasvjetu na litražu tvog akvarija te dovoljna količina bilja koje će potrošiti hranjive tvari za svoj rast i alge će zakržljati i nestati...
Glede uginuća mlađi zaista postoji mogučnost da su se otrovale nitratima jer je mlađ opčenito osjetljivija na nagle promjene kemije u akvariju a moguče da su ti se povečali nitrati i nitriti zbog visokih temperatura koje su vladale ovih dana.
Međutim ja sam prije imao problema sa uginučem mlađi pa su mi ljudi koji se baš bave mrijestom napomenuli da postoji jedna bakterija koja ubija mlađ... ali nevjerujem da je to slučaj kod tebe.
Mislim da je kod tebe problem što su ribice u mrežici, naime u mrežici je smanjen protok vode a sitni otvori mrežice se brzo začepe nečistočom i u tom malom prostoru ako ih obilno hraniš sigurno imaš zbog raspadanja hrane znatno višu koncentraciju amonijaka, nitrata i nitrita pa zbog povišene temperature ribe brže ugibaju.
Ja bih nabavio dosta plutajučeg bilja i izbacio bih kotilicu van iz akvarija a posebno ako akvarij ima poklopac...
U međuvremenu dok nenabavim bilje dobro bih isprao mrežicu kotilice, otvorio bih poklopac akvarija (zbog vručina vani i zbog grijanja neonske cijevi) a kotilicu bih stavio ispred izlazne cijevi filtera (malo dalje da nebude prejako strujanje vode), u kotilicu bih stavio zračni kamen i pojačao aeraciju, a ribice bih hranio više puta na dan ali da pojedu svu hranu (bez ostataka hrane na dnu kotilice).
Pozdrav i sretno.