Srpanj 30, 2025, 08:20:27 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć molim HITNO  (Posjeta: 1433 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ssacer

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 46
Pomoć molim HITNO
« u: Svibanj 27, 2009, 21:32:07 poslijepodne »
Akvarij 120l, 9 guppy, 7 platty 2 ancistrus 2 otocinklus i dosta malaca guppy, akvarij star 3 mjeseca.Filtracija Ehieim 2010 i milenium 1000. Vodu mjenjam svaka dva tjedna po 25 litara. Dodajem FFM, profito Carbo. Srednje zasađen akvarij.
Do prije dva tjedna sve je bilo super, u kotilici (mrežici) koja se nalazi u glavnom akvariju sam imao oko 30 malih guppy-a i 8 platty-a. Onda samo najedanput su počeli malci umirati.
Najčudnije je što je riba super jede, pliva i normalno izgleda, i samo najedanput prestane plivati, malo se trza i nakon 10 min  :'( crkne.
Do sada mi je uginulo 16 ribica od toga danas 7.
Zaboravio sam napomenuti da sam 7 malo većih malaca prije dva dana pustio iz kotilice. Mlaoprije sam nahranio ribice, sve su jele, gledam u akvarij, jedna ot tih ribica pliva i samo najedanput koda ju je nešto pokosilo ,malo se trzala i uginula u roku 2min.
Ribica je izgledala normalno, raširene peraje nikakvih znakova bolesti (barem ja ne primjetim).
Oprostite na malo dužem postu, ali bojim se da ću ostati bez svih ribica ako ovako nastavi.
Hvala!

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
Odg: Pomoć molim HITNO
« Odgovori #1 u: Svibanj 27, 2009, 21:56:48 poslijepodne »
prvo sta mi pada napamet su parametri vode...
kakvi su...ako samo mali ugibaju moguce da je povišena razina nečeg...
Možda si zatrova ag nečim.... -?
Najbolje izmjeri parametre pod hitno jer neznam sta bi drugo moglo biti..... :) ;)
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline ssacer

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 27, 2009, 22:50:59 poslijepodne »
Na žalost testere nemam, a trenutno mi je u džepu recesija do 10-og kada bude plaća.
Ali mi nije jasno zašto samo odjedanput ugibaju kao da ih pukne moždani udar, a prije toga izgledaju savršeno zdravo i veselo   -? .

Offline kjunno

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 27, 2009, 22:54:02 poslijepodne »
promjeni pola vode u akvariju,čisto radi preventive,i ne sekiraj se ak nije zaciklirana,drito iz pipe u akvarij, i odmah bu bolje,jer po ovom kak veliš nekaj je s kemijom u akvariju loše,zato mjenjaj vodu.

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Svibanj 28, 2009, 09:29:45 prijepodne »
slabo si mjenjao vodu ja mjenjam svaki treci dan 20% vode i sve je ok.....
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Svibanj 28, 2009, 10:18:36 prijepodne »
a jeste sva trojica zabrijali na tu promjenu vode

ssacer: ti vjerovatno mjenjas premalo vode, povecaj na 25L tjedno, a sad kao preventivu najbezbolnije ti je da probas par dana po 10% vode promjenit

moke: ti ga pak pretjerujes s izmjenama, slobodno smanjis te izmjene

kjunno: nikako mu ne bih preporucio jednu zamjenu od 50% jer se i time mogu s obzirom na toliku kolicinu nove vode isto poremetit parametri vode a takve nagle promjene nisu dobre

Offline ssacer

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Svibanj 28, 2009, 10:29:34 prijepodne »
Prije sam mjenjao 25 litara tjedno, pa mi je rečeno:

"Uzmi profito i profero te nastavi sa easy carbo i FFM bit će sasvim dovoljno ako ne težiš perfekciji...
Također uz dobru filtraciju i puno bilja a ako ostaneš na ovom broju riba vodu nemoraš mijenjati tako često, svaka 2 tjedna a sa puuuno bilja koje dobro raste i sa dobrim filterom promjena 30% jednom mjesečno, pozdrav
"

Zadnjih mjesec dana mjenjam svaka dva tjedna, a primjetio sam i puno više algi naročito neke končaste crne po rubovima subulate.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #7 u: Svibanj 28, 2009, 12:08:51 poslijepodne »

"Uzmi profito i profero te nastavi sa easy carbo i FFM bit će sasvim dovoljno ako ne težiš perfekciji...
Također uz dobru filtraciju i puno bilja a ako ostaneš na ovom broju riba vodu nemoraš mijenjati tako često, svaka 2 tjedna a sa puuuno bilja koje dobro raste i sa dobrim filterom promjena 30% jednom mjesečno, pozdrav
"

Zadnjih mjesec dana mjenjam svaka dva tjedna, a primjetio sam i puno više algi naročito neke končaste crne po rubovima subulate.
A recimo da je neki optimum(sve zavisi o zasađenosti i napučenosti te vrsti akvarija) promjeniti tjedno 20 do 30 % vode.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Svibanj 28, 2009, 12:52:09 poslijepodne »

"

Ovo sam ti ja preporučio pa je red da se javim.
Prije svega uvjeren sam da je savjet dobar zato jer sve odrasle ribe plivaju i sve je sa njima u redu...
Moj je savjet bio i da bi bilo dobro da pojačaš rasvjetu i povečaš biljnu masu, te ako nemaš preveliki broj riba da će biti sasvim dovoljno svaka dva tjedna promijeniti 30 do 35% vode (usisavanje s dna).

Što se tiče pojave crnih čupavih algi njih rješava kombinacija sijamskih algojeda sa co2 sistemom uz adekvatnu rasvjetu na litražu tvog akvarija te dovoljna količina bilja koje će potrošiti hranjive tvari za svoj rast i alge će zakržljati i nestati...

Glede uginuća mlađi zaista postoji mogučnost da su se otrovale nitratima jer je mlađ opčenito osjetljivija na nagle promjene kemije u akvariju a moguče da su ti se povečali nitrati i nitriti zbog visokih temperatura koje su vladale ovih dana.

Međutim ja sam prije imao problema sa uginučem mlađi pa su mi ljudi koji se baš bave mrijestom napomenuli da postoji jedna bakterija koja ubija mlađ... ali nevjerujem da je to slučaj kod tebe.

Mislim da je kod tebe problem što su ribice u mrežici, naime u mrežici je smanjen protok vode a sitni otvori mrežice se brzo začepe nečistočom i u tom malom prostoru ako ih obilno hraniš sigurno imaš zbog raspadanja hrane znatno višu koncentraciju amonijaka, nitrata i nitrita pa zbog povišene temperature ribe brže ugibaju.

Ja bih nabavio dosta plutajučeg bilja i izbacio bih kotilicu van iz akvarija a posebno ako akvarij ima poklopac...
U međuvremenu dok nenabavim bilje dobro bih isprao mrežicu kotilice, otvorio bih poklopac akvarija (zbog vručina vani i zbog grijanja neonske cijevi) a kotilicu bih stavio ispred izlazne cijevi filtera (malo dalje da nebude prejako strujanje vode), u kotilicu bih stavio zračni kamen i pojačao aeraciju, a ribice bih hranio više puta na dan ali da pojedu svu hranu (bez ostataka hrane na dnu kotilice).

Pozdrav i sretno.
« Zadnja izmjena: Svibanj 28, 2009, 13:05:15 poslijepodne od 985plavi »