Srpanj 19, 2025, 05:14:18 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: cripte  (Posjeta: 3892 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
Odg: cripte
« Odgovori #25 u: Ožujak 18, 2009, 09:06:31 prijepodne »
znači kad mi se najbolje prime ja ću ih presaditi i onda opet ispočetka :-X

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #26 u: Ožujak 18, 2009, 16:26:54 poslijepodne »
Kripte su u pravilu musicave biljke, koje ne vole cupkanje svako malo...

Poznat je crypto mealting ili ti topljenje listova. Biljka izgleda ocajno, dovoljno, da ju bacis, a kad ono kroz koji mjesec se potpuno oporavi i ti se pitas di si grijesio... :D

Znači to su ti smeđi tanki listovi..neznam dal da ih režem ili ostavim..inače imam i par mladih listića zelenih..

Offline Ninina mama

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #27 u: Ožujak 18, 2009, 17:46:21 poslijepodne »
Rezi. Nema od njih nista... :punch: Zapravo preporuka je da kad se kripta presadjuje pocupati joj najmanje 30% starijih listova...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Sirena mala

• Novi član
  • *
« Odgovori #28 u: Ožujak 18, 2009, 17:57:49 poslijepodne »
kad sadim novu biljku odrežem joj sve listove koji sumnjivo izgledaju, jer oni i onako u vrlo kratkom roku propadaju u akvariju. Tri mjeseca nije mali period, za to vrijeme mogao si imati lijepu šumu u akvarij da si stavio bolju podlogu, ali sad što je, tu je......nema veze, neke biljke će "preživjeti" taj period u podlogu koju si ih smjestio, a kad budeš sve skupa selio u veći akvarij onda stavi pravu podlogu za biljke, i bit će ti zahvalne...naravno, morat ćeš povest računa i o svijetlu i dodatnoj prehrani...

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Ožujak 19, 2009, 16:27:15 poslijepodne »
Slaba je slika ali ovako to izgleda na jednoj kripti..ima ih još i gorih gdje je cijeli list potpuno smeđ i tanak..

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #30 u: Ožujak 19, 2009, 17:33:00 poslijepodne »
kad sadim novu biljku odrežem joj sve listove koji sumnjivo izgledaju, jer oni i onako u vrlo kratkom roku propadaju u akvariju. Tri mjeseca nije mali period, za to vrijeme mogao si imati lijepu šumu u akvarij da si stavio bolju podlogu, ali sad što je, tu je......nema veze, neke biljke će "preživjeti" taj period u podlogu koju si ih smjestio, a kad budeš sve skupa selio u veći akvarij onda stavi pravu podlogu za biljke, i bit će ti zahvalne...naravno, morat ćeš povest računa i o svijetlu i dodatnoj prehrani...
svletlo mi bude 0,6w/lit,boca za co2,a za mikro i makro elemente moram još malo proučiti

Offline svizac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #31 u: Ožujak 19, 2009, 21:26:54 poslijepodne »
Ace biljka ti je po mojem misljenju preduboko u podlozi i posto je mlada duze ce joj trebati da izadje van.Koliko ti je jaka rasvijeta posto se zna desiti ako je slaba rasvijeta siri ovako listove kao na slici,ali kazem malo ju izvuci i pusti ju na miru.Mislim da mozes cryptu uzgojiti i bez hranjive podloge,uz dodavanje tableta ili slicnog,ali puno sporije napreduje.

Offline val82

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #32 u: Ožujak 19, 2009, 21:32:02 poslijepodne »
 nitko njemu nije rekao da nemoze uzgojiti. nego mu je receno da nece dobiti toliko puno bilja koliko je mislio bez podloge. a u ovaj akvarij je to sve posadio da mu se razraste za veci. procitaj odpocetka post.  :D :D :D :D

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Ožujak 19, 2009, 23:31:06 poslijepodne »
Rasvjeta je 36W na 120L..
Kad sam ju posadio bila je dublje u podlozi, onda sam ju kad se već primila lagano izvukao tako da joj početak stabiljke bude izvan podloge..

Mogu je probati još malo izvući ako bi to pomoglo..

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #34 u: Ožujak 20, 2009, 01:59:37 prijepodne »
Ma nis ne diraj. Zapravo odrezi te "zahrdjale" listice i uzivaj. Prebujnu masu sigurno neces dobiti podizanjem biljke iznad podloge, a da ce rasti i ovako to je sigurno...

Ako je ovo samo privremeno rjesenje da biljke prezive par mjeseci, ono je OK.

E sad ako hoces turbo rast, onda ide sjajni recept :D : utrostruci svjetlo, boca CO2, makro i mikroelementi na dnevnoj osnovi i imas high light akvarij u kojem nema sta nece rasti. :clown:

Pomiri se s tim da ili radis radiklane promjene ili ostavis ovako. Nista izmedju...

I jos nesto, netko je napisao da cripta pruza lisce ovako zbog manjka svjetla. To nije tocno. Sve biljke su predatori. Zele zauzeti sto veci zivotni prostor. Kripta razmislja: Za rast suparnika potrebno je svjetlo. Ako zaklonim svjetlo oni tu nece moci rasti. Koliko svjetla mogu oduzeti najvise? Onoliko kolika mi je povrsina listova. U kojoj poziciji? Sto blize dnu...
I tako kripta rasiri svoje ruke, uziva u kvarcanju i nadmoci, jer joj nitko ne moze blizu. :star:

Listovi se podizu kasnije kad zagusti, da bi svojim kcerima dopustila da dodju do malo sunca...

U povjerenju mi je ovo ispricala moja prva kripta, kojoj sam se zamjerila kad sam je stavila u sjenu... :o

Znam za neke kazu da su ludi, jer pricaju sa ribama. Sta li ce meni reci, kad skuze da pricam sa biljkama... :a024:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #35 u: Ožujak 20, 2009, 07:46:51 prijepodne »
Ma nis ne diraj. Zapravo odrezi te "zahrdjale" listice i uzivaj. Prebujnu masu sigurno neces dobiti podizanjem biljke iznad podloge, a da ce rasti i ovako to je sigurno...

Ako je ovo samo privremeno rjesenje da biljke prezive par mjeseci, ono je OK.

E sad ako hoces turbo rast, onda ide sjajni recept :D : utrostruci svjetlo, boca CO2, makro i mikroelementi na dnevnoj osnovi i imas high light akvarij u kojem nema sta nece rasti. :clown:

Pomiri se s tim da ili radis radiklane promjene ili ostavis ovako. Nista izmedju...

I jos nesto, netko je napisao da cripta pruza lisce ovako zbog manjka svjetla. To nije tocno. Sve biljke su predatori. Zele zauzeti sto veci zivotni prostor. Kripta razmislja: Za rast suparnika potrebno je svjetlo. Ako zaklonim svjetlo oni tu nece moci rasti. Koliko svjetla mogu oduzeti najvise? Onoliko kolika mi je povrsina listova. U kojoj poziciji? Sto blize dnu...
I tako kripta rasiri svoje ruke, uziva u kvarcanju i nadmoci, jer joj nitko ne moze blizu. :star:

Listovi se podizu kasnije kad zagusti, da bi svojim kcerima dopustila da dodju do malo sunca...

U povjerenju mi je ovo ispricala moja prva kripta, kojoj sam se zamjerila kad sam je stavila u sjenu... :o

Znam za neke kazu da su ludi, jer pricaju sa ribama. Sta li ce meni reci, kad skuze da pricam sa biljkama... :a024:
bravo,bravo :klap: :klap: :klap:

Offline Sirena mala

• Novi član
  • *
« Odgovori #36 u: Ožujak 20, 2009, 13:49:50 poslijepodne »
ninina mama ti je sve super objasnila, ili napravi radikalne promjene ili ne diraj ništa, pusti biljke da se same razviju u postojećim uvjetima.
ako se ne varam na tu količinu svijetla koju sad imaš u akvariju co2 ti nije dobrodošao...

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 20, 2009, 13:57:22 poslijepodne »
Kripta razmislja: Za rast suparnika potrebno je svjetlo. Ako zaklonim svjetlo oni tu nece moci rasti. Koliko svjetla mogu oduzeti najvise? Onoliko kolika mi je povrsina listova. U kojoj poziciji? Sto blize dnu...

Isss..nisam znao da su te kripte tak pametne..moram paziti šta pričam o njima kad sam kraj akvarija  :D ;)

Inače..u tom akvariju imam jednu zlatnu i par jabučara...zlatne ne vole jako svjetlo a ni co2 koliko sam čuo nebi bilo dobro dodavati..tak da to otpada..

Ali...imam jedan mali 20l(vode u njemu 15l) pa bi malo eksperimentirao s biljem i različitom kemijom u njemu..budem otvorio temu pa vas pozivam na davanje savjeta..

Ovdje sam over&out..

P.S. Sorry bura2 kaj sam ti upao u temu.. :-[