Srpanj 30, 2025, 07:05:09 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: malawiska nadutost  (Posjeta: 1090 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline galaxy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • moj akvarij
malawiska nadutost
« u: Ožujak 14, 2009, 21:30:59 poslijepodne »
nedavno sam imao problem sa discusom koji je jedan cijeli dan izgledao kao da ce uginuti da bi sutradan sve bilo ok.taj dan je izbjegavao hranu plivao nekontrolirano naginjao se u jednu stranu i izbjegavao drustvo sutradan je sve bilo ok.netko mi je rekao da je u pitanju malawiska nadutost koja je navodno bezazlena.medutim jutros opet ista prica pliva nagnut na jednu stranu ne toliko nekontrolirano neizbjegava drustvo i odaziva se na hranu i jede.zanima me iz kojeg razloga se pojavi ta malawiska nadutost ili je u pitanju nekakav problem sa mjehurom cijelo vrijeme mi to blica.inace nemam osmozu vodu tretiram sa aquasafe-om nemam biljaka samo panjevi i sitni pjesak svaka tri dana mjenjam 30%vode vodu koju ubacujem pustim 24 sata da odradi u posebnom akvariju gdje je ciklirani filter.unaprijed hvala

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: malawiska nadutost
« Odgovori #1 u: Ožujak 14, 2009, 22:03:14 poslijepodne »
znam iz svog iskustva a i iz literature da je 99% bolesti nastalo kod neke neravnoteže u vodi (bojim se da previše mijenjaš, a i prečesto)...
zato, provjeri vodu testerima, i to ne onim papirnatim, već tekućim (pojedinačnim)...
i tek onda može se pričati o nečem drugom...
naime, i sam znaš kako diskusti trebaju imati gotovo savršenu vodu za njih...i da to nije niti malo lako postići (a kad jednom postigneš, imaš mjesecima mir)...

nadam se da će tvoj ljepotan biti bolje, ali vjeruj mi, ništa bez ozbiljne analize vode!

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2009, 16:50:59 poslijepodne »
babyboom hvala na odgovoru i predpostavljao sam da je voda u pitanju.vodu cesto mjenjam jer nemam osmozu ustvari izvucem oko 30l vode( a akvarij je 170l.) dok usisavam dno.obavezno stavljam aquasafe ali to ocito nije dovoljno osmoza bi mogla biti rjesenje mog problema.kupit cu testere pa cu prekontrolirati vodu i javim rezultate.pozdrav

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Ožujak 15, 2009, 21:33:34 poslijepodne »
držim palce da ribice budu OK...
i vjerojatno ti osmoza treba...ipak oni vole posebnu vodu!
sretno!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 16, 2009, 10:08:36 prijepodne »
Poštovani "galaxy", za sve ribe je valiki stres izmjena vode u akvariju, ako ta izmjena bude svaka tri dana to je za ribe strašno a posebno za diskuse koji su među najosjetljivijim ribama. Simptom koji si opisao meni slići na bolest koja se zove pijanost diskusa ali pošto pretpostavljam da u vodi koju tako često mjenjaš nije povišena razina nitrata i nitrita onda isključujem tu mogučnost.

Dovoljno je, ako imaš dovoljno biljaka i dobru filtraciju, vodu mijenjati dva puta mjesečno a ćak i rjeđe ako je akvarij prepun bilja a broj riba nije veliki.

Svakako u akvarij dodaj Easy-Life FFM i vitamine i smanji promjenu vode da se izbalansira sustav i javljaj promjene, sretno

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #5 u: Ožujak 16, 2009, 19:53:40 poslijepodne »
situacija u akvariju je sljedeca:10 neonki,4 discusa.temperatura vode 29 biljaka nemam na dnu je sitni pijesak za dekoraciju koristim mangrov korijen.akvarij na taj nacin funkcionira vec4,5godina na pocetku sam imao problema i sa pamucastim naslagama i sa hexamitom i sve sam uspjesno izljecio ovo sto se dogada u zadnjih tri tjedna mi je potpuno novo super red se ponasa normalno i uzima hranu krece se po akvariju i nesakriva se osim tih pijanih momenata kada to uopce nije lijepo za vidjeti.babyboom mi je savjetovala da izanaliziram vodu sto cu i napraviti jos veceras pa javim koji su rezultati.hvala