Srpanj 18, 2025, 08:20:56 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Početnik - kako pripremiti akvarij i ostalo  (Posjeta: 12647 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ninina mama

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Odg: Početnik - kako pripremiti akvarij i ostalo
« Odgovori #50 u: Listopad 21, 2008, 21:43:22 poslijepodne »
novom kolegi "foot...nekako" i Ninioj mami se ispričavam - pokušali smo razdvojiti teme, ali nam je jedan zločesti komp i još zločestiji server lijepo pojeo vaše postove.... X-(
tako molim da otvorite novu temu, pa ćemo sve pokušati popraviti  :-[ :-[

Vidjela sam vidjela sam, ajmo sad u kut 10 minuta, sramite se godina i postupaka... Ccccc... :o :clown:

Lijepo sam napisao u zadnjem postu da sam uzeo za probu nekoliko riba... prodavačica u dućanu me pitala koliko dugo mi stoji akvarij tj. koliko se ciklira, a kad sam joj rekao oko 9-10 dana, nije rekla ništa..onda je rekla da mi teba aquatan i dala mi je hranu sera flora biljna hrana (tak piše) Otkud sam ja mogao znati da mi netreba aqutan?? Mislio sam da mi treba,pošto mi je to rekla osoba koja radi u tom dućanu.
Nema uopće veze što sam bacio novce za ribe i aqutan.Nije mi krivo..

Znam da mi želite pomoći itd.. i hvala vam na tome..a sad šta je, tu je...

Prodavacima ne vjeruj! Mnogo ih je vise koji veze s vezom nemaju, od onih koji ipak ponesto znaju. A oni koji zbilja vladaju materijom valjda ima za nabrojat na prste jedne ruke... :punch:

Uopce nije problem sto si stavio aqutan, nego sto si ribe stavio poslije 9 dana, a koliko smo puta ponovili da se to ne radi prije 20 dana... Biljna hrana ovim ribama nije dostatna. Treba im i neka "mijesana"...

Jos jednom ponavljam, popravi omjer muzijaka i zenki! :-[
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Dado_Gradacac

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #51 u: Listopad 25, 2008, 21:40:50 poslijepodne »
Dobar dan svima.Pošto sam početnik kaj se tiče svega imam par pitanja:

imam akvarij od 120 litara,u kompletu sa rasvjetom.grijačem i filterom za vodu (bar mislim da je to filter,nemam pojma. Mislio sam ovako to napraviti: prvo kupim pijesak za akvarij,stavit ću umjetne biljke jer sam čuo da je problem kad imaš biljke pa treba dosta zezanja s tim.Onda vodu sam mislio prokuhati i naliti u akvarij,uključiti grijač i filter,zagrijati vodu na 22 stupnjeva i na kraju ubaciti neke ribe unutra..

Dali je to sve ok ili moram drugačije?
pa sada neznam , ali znam sigurno da je obicna voda koja je odstojala malo duze ok i da nije bas dobro ubaciti umjetne biljke i uopste nije toliki bed oko toga. -?
Pozdrav Gradačac

Offline tino

• Novi član
  • *
« Odgovori #52 u: Studeni 22, 2008, 20:05:15 poslijepodne »
Dobra večer svima...

Evo mene natrag s jednim problemom:
voda u akvariju je mutna, kad bolje pogledam vodu vidim nekakve sitne mrvice nečega...neznam točno čega.Možda od supstrata koji se nalazi na dnu akvarija,neznam. Primijetio sam i da se ribe cijelo vrijeme nalaze na površini vode.. čak i čistači dolaze na površinu vode,zaključio sam da nemaju dosta kisika zbog toga što je voda mutna, a nemam pojma kako se to dogodilo... prije toga sam promijenio trećinu vode u akvariju..

Pomozite mi....
Hvala na pomoći.. :D

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #53 u: Studeni 23, 2008, 14:59:24 poslijepodne »
bok tino.
prvo, nemoj se ljutiti na oštrijem tonu.
moram reći da mi je žao što ti ljudi ovdje ponavljaju neke stvari (poput čitanja vodiča), a ti nikako da poslušaš.
ovdje su svi savjeti dobronamjerni i služe tome da ti učiš iz naših grešaka, a ne iz svojih te da bi ti ribice bile zdrave. ribe su živa bića koja pate kad su bolesne i ne kupuju se za probu.
većina prodavača u pet shopovima NEMA BLAGE VEZE o čem priča i prodat će ti bilo šta samo da zarade. tako su meni za akvarij od 50 l prodali trichogastera kojem treba bar 150 l. nažalost, dok smo kupili akvarij od 180 l već je bilo kasno i ribica se razbolila i uginula. tako da ti preporučujem da se prije kupnje bilo čega posavjetuješ s kolegama na forumu.
ovo što ti se desilo je čista posljedica tvoje tvrdoglavosti.

da je voda mutna zbog supstrata, vjerovatno bi se zamutila odmah nakon punjenja. tako da je valjda mutna zbog procesa cikliranja (nisi napisao jesi li stavio kod punjenja akvarija dobre bakterije tipa nutrafin cycle i sl.), nitrati i nitriti su vjerovatno skočili. zašto si promijenio 1/3 vode? i da li je ta voda odstajala  24 sata i tretirana sredstvom za pripremu vode?
da li ti filter dovoljno mreška površinu vode? ako da, ne bi trebalo biti problema s nedostatkom kisika.
i još jedna stvar: ako čistiš filter, ispiri ga isključivo u akvarijskoj vodi.
e sad, "pomozite mi". ako ti se ribe razbole morati ćeš kupiti i karantenski akvarij s opremom, lijekove itd.
prije toga, trebao bi kupiti testere za vodu da vidimo kakve su vrijednosti. koja je temperatura vode?
držim fige tim jadnim ribicama da se izvuku.

zg centar

Offline tino

• Novi član
  • *
« Odgovori #54 u: Studeni 23, 2008, 17:12:20 poslijepodne »
Ovako, znači akvarij je u pogonu od početka 10 mj...tu negdje. Kod prvog punjenja akvarija nisam stavio nutrafin cycle, krivo sam napisao,promijenio sam 15 posto  jer se mijenja svakih 15 dana,tak mi je rekao frend koji se bavi time već 7 godina. Kako to misliš daali mi filter mreška površinu vode? Ne razumijem..? Temperatura vode je oko 24 do 25 stupnjeva. Samo me zanimalo dali je ok ako je voda mutna...

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #55 u: Studeni 23, 2008, 19:55:25 poslijepodne »
Ovo sa mreskanjem se odnosi na to da filter usmjeris tako da ti povrsina vode ne bude mirna nego onako kao da puse vjetric po njoj. Razlog je taj sto se na taj nacin bolje obogacuje kisikom.
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #56 u: Studeni 23, 2008, 20:22:23 poslijepodne »
akvarij ti je u pogonu točno 15 dana, a nisi stavio dobre bakterije koje bi ti ubrzale proces. 2 tjedna bi morao čekati i da si stavio cycle (ili nešto takvo od drugog proizvođača). zamućivanje vode je normalna pojava kod cikliranja akvarija i ribe se ne smiju stavljati dok se ne odmuti zbog visoke razine štetnih spojeva. dakle, bilo bi ok da nemaš ribe unutra.
rekao si da si izmijenio 1/3 vode. 1/3 = 33 %, a ne 15 % kako ti je dobro rekao prijatelj. jel voda koju si zamijenio odstajala 24 sata i jesi li ju tretirao sredstvom za pripremu vode? temp. je ok, samo bi nam trebao reći i koji su parametri
(pH, GH, KH, i ono glavno:nitriti i nitrati).
zg centar

Offline virus1977

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #57 u: Prosinac 05, 2008, 01:32:25 prijepodne »
tino nemoj se ljutit ali stvarno nisi dobro procitao prirucnik za pocetnike, tamo sve savrseno pise, a i kolege su ti sve to vise puta rekli.
no reci kako sada stoje stvari, sta se desava?

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #58 u: Prosinac 06, 2008, 14:41:09 poslijepodne »
Kreni prvo na spašavanje riba- ili im filter usmjeri tako da dobrano mješa vodu sa zrakom (slikovito: slapovikoji padaju u vodu i tjeraju zrak u vodu) ako to ne možeš napraviti, pod hitno nabavi pumpu za zrak. Ja ju općenito volim jer kad god nekej nije baš uredu uvije dodatno ubrizgavam zrak da ribama bolje.
I još za ribe kupi neke vitamine da ih ponovo ojačaš.
Trenutno ti se ribe osjećaju ko da je netkotebi na blavu zakeljio plastičnu vrećicu i i izbušio malu rupicu za zrak promjera 2mm. I tako to držiš na glavi već danima.... nije ugodno
Zagreb

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #59 u: Prosinac 06, 2008, 18:23:52 poslijepodne »
Pumpica za zrak je jako korisna, pogotovo ako nemas stvarno puno bilja koje bi proizvodilo kisik, al bas ono, krcato. A i ja osobno imam jako malo riba (ne volim cuspajz) tako da imam samo lagano mreskanje na mojih 120L. Preporuka nabavi pumpicu za zrak i napravi jedan lagani slap sa filterom, barem neko vrijeme do se akvac ne zazeleni
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo