bok tino.
prvo, nemoj se ljutiti na oštrijem tonu.
moram reći da mi je žao što ti ljudi ovdje ponavljaju neke stvari (poput čitanja vodiča), a ti nikako da poslušaš.
ovdje su svi savjeti dobronamjerni i služe tome da ti učiš iz naših grešaka, a ne iz svojih te da bi ti ribice bile zdrave. ribe su živa bića koja pate kad su bolesne i ne kupuju se za probu.
većina prodavača u pet shopovima NEMA BLAGE VEZE o čem priča i prodat će ti bilo šta samo da zarade. tako su meni za akvarij od 50 l prodali trichogastera kojem treba bar 150 l. nažalost, dok smo kupili akvarij od 180 l već je bilo kasno i ribica se razbolila i uginula. tako da ti preporučujem da se prije kupnje bilo čega posavjetuješ s kolegama na forumu.
ovo što ti se desilo je čista posljedica tvoje tvrdoglavosti.
da je voda mutna zbog supstrata, vjerovatno bi se zamutila odmah nakon punjenja. tako da je valjda mutna zbog procesa cikliranja (nisi napisao jesi li stavio kod punjenja akvarija dobre bakterije tipa nutrafin cycle i sl.), nitrati i nitriti su vjerovatno skočili. zašto si promijenio 1/3 vode? i da li je ta voda odstajala 24 sata i tretirana sredstvom za pripremu vode?
da li ti filter dovoljno mreška površinu vode? ako da, ne bi trebalo biti problema s nedostatkom kisika.
i još jedna stvar: ako čistiš filter, ispiri ga isključivo u akvarijskoj vodi.
e sad, "pomozite mi". ako ti se ribe razbole morati ćeš kupiti i karantenski akvarij s opremom, lijekove itd.
prije toga, trebao bi kupiti testere za vodu da vidimo kakve su vrijednosti. koja je temperatura vode?
držim fige tim jadnim ribicama da se izvuku.