Srpanj 28, 2025, 00:32:54 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Stopa smrtnosti  (Posjeta: 3833 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline midwest

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Stopa smrtnosti
« u: Svibanj 16, 2008, 09:24:02 prijepodne »
Akvaristima zasigurno najteze pada kada neka ribica umre, pa me interesuje kolika vam je stopa smrtnosti i koliko se cesto desava da ribica umre bez naizgled vidljivog razloga tj. ne moze se prepoznati niti jedan simptom klasicne bolesti. Kod mene je to dosta poveliko od 25-30% pa samkao rookie malo zabrinut i volio bih da cujem ostala iskustva.

Funkcija umjetnosti je da bude ogledalo prirode, a dovoljno veliko ogledalo naprosto ne postoji

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: Stopa smrtnosti
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2008, 09:52:53 prijepodne »
Meni su nedavno tako otišle tri krasne orandice, simptome su imale tek zadnjih deset minuta ( sve u istom danu), bila je i tema 'misteriozna boleština'.

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 16, 2008, 10:02:17 prijepodne »
meni je od 6 zlatnih umrlo 3, i to cim sam zasao u akvaristicke vode, bez znanja - bez cikliranja! btw. mjesecima je sve bilo ok, i sad sam izgubio teleskopa i ancistrusa zbog istovremenog icha i raspadanja peraja... uzrok svemu su bili novodoseljeni misgurnusi!

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Svibanj 16, 2008, 10:11:07 prijepodne »
Ja sam u početku imal smrtnost 90-100%.  :( :-[

Primijetil sam da je najveća smrtnost u loše zacikliranim akvarijima. Što je akvarij stariji, smrtnost je manja, normalno, uz redovito održavanje.

Ja u zadnja dva mjeseca nemam gubitaka (osim jedne neonkice koja se negdje gadno ogrebla), i to pripisujem zreloj vodi i uspostavi ravnoteže u akvariju. Možda je razlog i taj da su sve slabe jedinke pokrepale i ostali su samo najizdržljiviji primjerci. Selekcija... :-[

Inače, kad razmislim, nemam bolesti od kad ne dodajem novokupljene ribice u akvarij. Mislim da uvodim obaveznu karantenu. Često su ribice u pet shopovima zaražene, i ti to fino ubaciš u svoj ekosustav i eto ti sr....  :roll:
Zabok

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #4 u: Svibanj 16, 2008, 10:52:59 prijepodne »
da i kod mene je bila smrtnost u početku dosta velika, a sad kod ciklida mi je na 0% a u biljnome oko 10-20% i to sve zbog toga jer nemam dobar filter, u to sam siguran!
Varaždin...

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 16, 2008, 10:57:02 prijepodne »
Je, zaciklirana voda puno pomaže...a opet kod mene je avarij star  nekih 5 mjeseci, pa su orandice ipak stradale...naravno bile su u karanteni s tom vodom ( sva sreća, jer bi svi platili).

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 16, 2008, 12:10:09 poslijepodne »
Meni je u biljnom smrtnost na 0%, no kada sam stavio neonkice iz jednog zagrebačkog pet shopa, naglo je porasla za 30%, nikad više tamo neću kupovat.

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 16, 2008, 12:25:51 poslijepodne »
Je, na stranu kaj mnogo toga pokrepa radi nas, ali fakat i ti dućani prodaju ribice u jadnom stanju.  :(

Ja kupil četiri botie (a nisu baš njjeftinije), i u četiri dana sve četiri  :dead:
A odmah su mi bile sumnjive u dućanu, samo su se skrivale, a mršave, nekak spigane, jadne, jedva ih je prodavačica izvukla, i mislim si nebum ih uzel, ali kad ih tak rijetko ima u dućanima, a ja imam tak puno puževa... :punch:

Smrtnost 100%. Dobro kaj ih nisam stavljal u svoj biljni, k'o zna kaj bi bilo...
Zabok

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 16, 2008, 12:32:55 poslijepodne »
Ziher ona ista teta u dućanu  :D

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 16, 2008, 12:52:13 poslijepodne »
 :up:
Kak znaš?  :D

Tetu bi trebalo  :poguzi:
Zabok

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #10 u: Svibanj 16, 2008, 13:43:59 poslijepodne »
Mislim da je pitanje preopcenito.

Upravo zbog ovoga sto su kolege gore rekle. Meni nije svejedno da li nam ugibaju tek donesene ribice ili starosjedioci. U prvom slucaju tu je karantena da zastitimo ostale, i meni je zbog stanja u ducanima, nekako normalno (iako nije) da se to desava (smrt novih riba).

Mogu reci da mi je od kupljenih stotinjak ribica uginulo do 10% (od kojih 4 corija, mojom greskom). Poslije niti jedna, za ovih godinu i kusur... Iako sam imala jedne prilke ich.
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 16, 2008, 13:55:24 poslijepodne »
Mogu reci da mi je od kupljenih stotinjak ribica uginulo do 10% (od kojih 4 corija, mojom greskom). Poslije niti jedna, za ovih godinu i kusur... Iako sam imala jedne prilke ich.

Za postotak  :klap: :klap: :klap:
Zabok

Offline midwest

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Svibanj 16, 2008, 14:04:33 poslijepodne »

Mozda malo. Cak i ja kao pocetnik imam karantinski akvarijum za nove ribice pa na njih nisam ni mislio.
Mislio sam na starosjedioce, ali sam od vas trazio da mi citate misli, jer to nisam napisao  :D

Ne znam da li se moje ribice mogu nazvati starosjediocima (one sa najduzim stazom su 2.5 mjeseca unutra, ubacene nakon 15 dana cikliranja, svakih 7 dana po 3-4)

Znam da mi je akvarijum jos mlad i da sve to ima uticaja na takva situacije, ali sam jutros nasao jednu mrtvu platiku pa me to bacilo u bad i navelo na ovakvo pitanje.
Funkcija umjetnosti je da bude ogledalo prirode, a dovoljno veliko ogledalo naprosto ne postoji

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 16, 2008, 14:10:52 poslijepodne »
Što se starosjedilaca tiče, još su svi na broju. :)

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #14 u: Svibanj 16, 2008, 22:32:40 poslijepodne »
Što se tiče gupija, stopa smrtnosti mi je bila 95% pa ih više ne kupujem, sve redom ugibale, u zadnjoj turi kupovanja razbora i neonki od 10 novopridošlih 1 neonka je uginula nakon 2 dana. Inače su neonke nekako najpodložnije ichu, barem sam ja imao 2 puta takav slučaj, a gupiji se samo zvrnu i  :dead:

Sad sam malo zabrinut za jabučara jer je već treći dan zatvoren u kućicu i nekako se valja po dnu, nije okrenut otvorom prema dolje nego je ko izvrnut pa se bojim da nije  :dead:

Offline valtom

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #15 u: Svibanj 21, 2008, 11:34:52 prijepodne »

Upravo zbog ovoga sto su kolege gore rekle. Meni nije svejedno da li nam ugibaju tek donesene ribice ili starosjedioci. U prvom slucaju tu je karantena da zastitimo ostale, i meni je zbog stanja u ducanima, nekako normalno (iako nije) da se to desava (smrt novih riba).

Koja greška, za korije?
Zagreb, Trešnjevka

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 21, 2008, 13:01:47 poslijepodne »
joj, neki dan sam bio u zagrebu u jednom pet shopu, taman kad su im stigle nove ribe koje su u vrecicama samo stavili u akvarije, u svakoj vrecici je bila hrpa riba - na desetke, od kojih je dobrih 10%, ako ne i vise, bilo mrtvo ili polumrtvo... nista bolje stanje nije bilo ni u akvarijima sa starijim ribicama, gdje je gotovo u svakom mrtva barem jedna ribica.. jedna zlatna je imala nateceno oko k'o balon... i prodavac nista.. al polako pocinjem shvacati da je to najnormalnija slika u domacim pet shopovima i postalo mi je najnormalnije rec prodavacu: "oprosti, al imas nekoliko mrtvih ribica u akvariju"... joj joj..  -? -? >:(

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #17 u: Svibanj 22, 2008, 14:28:22 poslijepodne »
Valtom, stavila sam C. Pande suvise rano. Dakle, netom poslije zavrsenog cikliranja. Naravno sad znam da oni traze ZRELU vodu, a ne samo zacikliranu... -?

Uglavnom, moja greska je bila sto se nisam na vrijeme informirala... :-[
Tuzlanka u Sarajevu

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #18 u: Svibanj 23, 2008, 11:26:06 prijepodne »
Obično kada u shopovima pokažem prodavaču mrtvu ribu u aq, dobim odgovor "ma bu ju pojele druge ribe"... Odustala od pokazivanja... :(

Inače, ja jako zadovoljna kaj mi ne krepavaju ribe, na početku mi krepala 4 albino corya (od njih 20-tak) ali izgleda da su bili već donešeni iz dućana takvi, od 11 neonki koje su bile tak male da nisam sa sigurnošću mogla reć jel su uopće crvene neonke jer nisu imale boje krepale sam 2, i sad mi uginul 1 stari platy kojeg mi je zarazio novi platy iz dućana. I još mi je jedan platy uginuo ali imam osjećaj da ga neka riba "pregazila", jer je sam jedan dan zgledao ko da mu kralježnica slomljena. A svi ostali starosjedioci još uvijek stare i debljaju se.

Sve u svemu, recimo da je ukupno 10% :dead: :a034: u godinu dana

Ja zadovoljna  ;)
Zagreb

Offline Bobica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zadar
« Odgovori #19 u: Svibanj 23, 2008, 12:40:15 poslijepodne »
0% u 5 mjeseci. a s obzirom na uvjete u kojima su bile pretpostavljam da bi preživjele i nuklearnu katastrofu..... :D :D

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 25, 2008, 22:04:08 poslijepodne »
0% u 3 godine i nadam se da će tako i ostati, barem sljedećih 10-tak godina (zlatne su u pitanju) :).
FBI - Riboobavještajci :ninja: