Je, a nitko ne govori o akvariju kao potencijalnoj opsesiji koja onda nabija troškove!
Kupiš kuglu i zlatnu ribicu, pa se pohvališ na forumu. Forumaši te, normalno, popljuju i zašpotaju, prijave društvu za zaštitu životinja, i ti, posramljen, kupuješ veći akvarij, nek' zlatica pliva.
Je, ali ona Teta u dućanu ti je onak' usput uvalila i neku malu biljčicu. Jooj, baš je slatka, i tak' je bila jeftina, i baš bu dobro pasala sa mojom Zlaticom.
Je, ali nakon par dana ispostavi se da je Zlatica biljojed s velikim B. A baš mi se svidja ta biljčica. I kak fino izgleda u akvariju. Bum kupil još par takvih, pa nebude valjda Zlatica baš sve počupala. Je, ali Zlatica počupa sve. Grrr, evo, trebal bi nekakvu posudu u kojoj bi rasle biljčice. Neku malu, tek tol'ko.
Kupljeno. Biljčice rastu, milina. Jedino ona crvenkasta nekak ne uspijeva. Forume, zašto mi ne uspijevaju biljke? Je, sad si piknul u osinjak. Mili moj početniku, pa ti nemaš dosta lampi, pa ti nemaš CO2, pa ti nemaš difuzor, nemaš supstrata, nemaš makro i mikro prihrane, A KOJI SU TI PARAMETRI VODE? Nemam pojma, kak se to vidi? Je, imaš testere. Cijena, prava sitnica.
I ajde, kupiš većinu, pol toga ti Teta (ona koja ti je uvalila prvu Zlaticu) krivo proda, i biljke rastu. Milina. Je, ali onda prijatelju procuri akvarij, E, stari, frka je, imam punu sobu vode, daj udomi moje ribače na par dana. Nema problema, prijatelji tome i služe, ne? Doneseš ti ribice doma, kam da ih staviš nek' u svoj biljni. Baš su predivne, neke plave i crvene, cijelo jato, lijepo budu pasale uz moje zelenilo. Jeee, ali kad se ujutro zbudim imam kaj za videti: bilje izmasakrirano, podloga prerovana, ribe u rupama! Aaaa, jeb.. ti, kaj je sad to?
I dok tak utučen sjedim ispred svoje posude i zovem prijatelja da mu se sjetim mame i ostalih ženskih srodnika, ribači očigledno uživaju. Pa ono, hmm, err, hmm, a kaj ona tam dela? Izbacuje ikru! Joooj, kak su slatke! Prijatelj se javlja. Ne pitam za zdravlje, pitam: kakve su to tvoje ribice? Aaa, ciklidi? A kaj oni trebaju?
Teta, stižem. Ne zaboravi novčanik...