Srpanj 23, 2025, 13:20:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: razlika ancitrusa i plehica  (Posjeta: 3571 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
razlika ancitrusa i plehica
« u: Rujan 23, 2008, 12:55:43 poslijepodne »
dali netko zna razliku izmedu tih dva cistaca dok su mali, znaci nesto po cemu bi ih mogli razlikovati

Offline Ninina mama

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Odg: razlika ancitrusa i plehica
« Odgovori #1 u: Rujan 23, 2008, 14:12:51 poslijepodne »
Tek kad znas kako odrasli izgledaju mozes razlikovati i male... Razlika je vise nego ocita, ali da ti sad kazem nesto opisno nece ti mnogo pomoci... Ako kazem da je jedan duguljastiji, drugi siri, jedan ima spicastiju glavu od drugog, jedan ima po tijelu nekakve naboe, drugi nema...

Evo ti slika mog pleha i ancija za usporedbu...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 23, 2008, 14:33:30 poslijepodne »
Da, gledaj po njušci. Anciji imaju tupaste, oble 'njuške' dok su kod plehića bolje šiljaste. Anciji su krači i deblji... :)

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #3 u: Rujan 23, 2008, 21:31:47 poslijepodne »
hvala :D

Offline zibba

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Rujan 24, 2008, 08:09:14 prijepodne »
Dakle plekiji imaju ove neke izbočine po bokovima ili to imaju i anciji?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 24, 2008, 10:17:07 prijepodne »
Da.

Ninina mama, kakve je to boje tvoj pleko, baš mi se sviđa!?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #6 u: Rujan 24, 2008, 11:30:02 prijepodne »
Trebalo bi da je tamno sivi, no zbog "biljnih" lampi vuce na ljubicasto... :roll: :D

Imam jos jednog svjetlijeg (svijetlo sivi) i drugacijih sara po tijelu, i manjeg. Ovaj ima 22cm, a manji 16cm... :)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Rujan 24, 2008, 13:21:04 poslijepodne »
plehići jesu i izgledaju ko mali dinosaurusi, imaju uzdužna "rebra", odnosno, ko nabore na koži, naravno, kad odrastu, to je jako vidljivo....
ancići su jednostavno - slatki!  :P :-[

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 24, 2008, 14:31:04 poslijepodne »
meni plehiji izgledaju ko da su nacrtani u rezoluciji na komodorcu 64- nak cijeli s ravnim crtama i kutasti :D
ribar

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 24, 2008, 15:51:16 poslijepodne »
Dakle sada sam sigurna da je barem jedno od ovih mojih kao ancistrusa ustvari pleci, pa dobri i sumljala sam u to jer je dug oko 17 cm, a za ostale ću baš vidjeti. Zanima me još i to hoće li on još rasti kada ga na proljeće ubacim u veći tank koje je u planu? On je sada kod mene dvije godine i već je dugo ove veličine. I kako znati kojeg je spola? Imaju li isto brkove muški ili je različito od anciča?

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #10 u: Rujan 24, 2008, 17:04:34 poslijepodne »
pa perajama..obliku glave itd....ali to ti je nebitno...njih nećeš mrjestit u akvarijićima...

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #11 u: Rujan 24, 2008, 17:23:30 poslijepodne »
Ancistrusi ne rastu preko 15 cm, pa je to kod tebe vjerojatno plech.

Njih ima jako puno varijacija na temu, pa nije moguce reci kojeg imas i koliko ce rasti... Uglavnom, kazu da oni satu do 35-40cm... :D

Spol = nebitan... :clown:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 25, 2008, 13:58:40 poslijepodne »
Dakle kod njih mi se sigurno neće dogoditi da se bave nedozvoljenim stvarima bez pitanja?
Ispalo je po ovome da nemam jednog pleka i ostale anciće, već imam najmanje tri pleka. Ma zaista sam sada ljuta na ove prodavače u zoo-šopovima koji prodaju jedne pod druge. Da li postoji albino pleki? Kod albinice mi je teško odrediti ima li ove rašpe po tijelu ili ne jer je takva boja da se uopče ne ističe ništa drugo.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #13 u: Rujan 25, 2008, 14:13:01 poslijepodne »
Ja nisam nikad vidjela albino plecha, sto ne znaci da ne postoji. Ali ako jesam gibicepsa, onda se sigurno to moze desiti i plechostomusima...

Da, svi smo ljuti na prodavce, zbog kojecega, a ovo je cini mi se jedan od prvih 10 razloga zbog kojih se ljutimo. Nazalost nema lijeka. Osim da kad vidis da nekome hoce to uvaliti kazes na glas sto mislis... Ja sam tako do sad 3 puta napravila sa plechicima i 2 puta sa kornjacama i iako trgovcima nije bilo svejedno, spasila sam ljude od takvih ludosti... :D

Glede razmnozavanja: nece sigurno. Kazu da njih razmnozavaju u ogromnim bazenima sa jako debelom podlogom, jer se oni ukopavaju jako duboko u nju. Moji su prve 2-3 noci rovali ko blesavi i bas sam se mislila sta ce biti. No, skuzili su da nema dovoljno dubine i odustali... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 25, 2008, 14:21:32 poslijepodne »
Da, albino pleke su jako rijetke i teško da ih prodaju kod nas po pet shopovima.

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 25, 2008, 14:31:11 poslijepodne »
Probam slikati, ali stalno se sakriva. Ma ja sam uvjerena da je to ipak ancistrus. Nju ( nema brke) sam dobila zajedno s ovim manjim akvarijem od poznanika kada su se riješavali akvarija zbog manjka prostora.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Rujan 25, 2008, 14:53:36 poslijepodne »
plehića ima albino (vidjeli jednog u NJemačkoj, i, pošteno - i nije neka ljepota :roll:, ako se kod njih o ljepoti može pričati!-iako je naša Pamina najljepša riba na svijetu!  :bagonhead:) ali su užasno rijetki (i skupi) i mislim da ne bi bilo tako lako nać ih kod nas u shopovima...dakle, vjerojatno ti je to curica ancić  :)

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 26, 2008, 08:17:06 prijepodne »
Ma nema šanse uloviti ju u kadar, uvijek negdje iza nekog žbunja, grane i sl. Inače moram priznati da mio je od svih riba koje imam baš ovaj ogromni pleki nekako, pa ne znam mogu li reči najljepši s obzirom na to kako izgledaju opčenito plehiji, ali zaista bi ga mogla gledati satima. Pogotovo kada se počne šepuriti po akvariju i raširi peraje i rep te se tako negdje usidri. Može li se imati samo akvarij s plekijima? Imam jedan trenutno prazan akvarij od cca 75l i sve razmišljam ovih tri komada staviti unutra da uživaju u samo svojem prostoru. I koje bilje bi bilo najbolje za njih.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Rujan 26, 2008, 09:00:15 prijepodne »
kako ne bi moglo se imati akvarij samo s plekijima...dapače....samo, koliko god su krasni i simpatični, ipak je i njima ljepše (valda) kad imaju nekog pokraj da ga gnjave ili da njih gnjavi... ;D

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 26, 2008, 09:40:26 prijepodne »
Ma ovaj moj div nikoga ne dira, najčešće leži na svojem mjestu i povremeno se priljepi za staklo. A koje bilje bi bilo prikladno za takav akvarij? Da ga ne iskopavaju dok plivaju? I koju bi ribicu mogla ubaciti u njihov akvarij a da se ne smetaju pretjerano. I da li im je onda potrebno jako svjetlo ili im je dosta samo jedna lampa ( recimo stolna) jer ovaj akv nikako da dobije poklopac.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Rujan 26, 2008, 09:55:37 prijepodne »
koliko vidim neke akvarije samo sa plekijima ili ancićima, nema neku jaku rasvjetu - e a onda je problem bilje...dakle, neke nezahtjevne vrste koje ne "traže" puno svjetla....a inače, neće oni dirat biljke, jedino što su smotani pa mogu leći na njega ili šibnuti repom, pa eventualno oštetiti....
mislim da je važno osigurati im da se negdje "sakriju", tj - barem moja ljepotica tako radi - zavuku glavu pa misle da ih niko ne vidi  ;)
samo, pazi zbog pokloopca - znaju nekad "skakati"....pa da ne bi bilo... ::)

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 26, 2008, 10:20:50 prijepodne »
Bio je duže vrijeme s nigrićima u ovom 75l tanku, bez bilja ( u stvari dvije valisnerije) i imao je improviziranu spilju samo za sebe jer su ciklidi bili u dvorcu ( ma znam umjetno i sve ali to im je bilo super za sakrivanje i mrijest, na kraju nisam znala kamo s bebačima i sada ih večina pliva u Viliju kao moja donacija- Hvala na udomljavanju ribica). Zatim sam taj tank ispraznila nakon što su mi mama i tata nigrići odlučili plivati leđno. Već neko vrijeme razmišljam ubaciti nešto u taj tank, u planu je bilo nešto biljno, ali nikako da taj poklopac dođe na red, pa sada se bavim mišlju da ga pretvorim u plekinjak, s obzirom da imam tri plekija. Ali opet čini mi se mali za toliko plekija, možda bi bilo najbolje da ova dva manja poklonim nekome a ostavim si samo ovog velikog jer sam za njega sentinentalno vezana ( ah što mogu kada ga obožavam, ženska posla). Uopče nisam pametna, bila sam u uvjerenju da imam 5 ancija i jednog pleka, a sada ...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Rujan 26, 2008, 10:29:25 prijepodne »
joj, kak te razumijem u osjećajima prema plekiju.... :)...mislim da je naša Pamina najvoljenija riba na svijetu, a da ne pričam o tome kak se mi dvije razgovaramo  :clown:...
jes da imamo i njenog bracu u drugom akvariju, ali on je ozbiljan i uvijek se duri.... :P
bojim se da nije problem 75 l u litraži koliko u dimenzijama, a opet, kako su mirni i dobrice....ipak, veliki su...uostalom, probaj, vidi kako se slažu, pa uvijek možeš kojeg udomiti, zar ne!?
samo, pazi stvarno s poklopcem - stavi makar ploču od stakla ili pleksija...
i, naravno, kad to složiš, molim lijepo slikice!

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #23 u: Rujan 27, 2008, 17:42:30 poslijepodne »
evo mene opet jos uvijek nisu nabavili ancice u pet shopu (imali neko sranje na granici pa im pocrkale ribe veli prodavac :o :roll:) al sam vidla da su dobili nove cistace, tijelo je u tipu ancica/ plehica i ima jaako duge brkove dal neko zna koja bi to riba mogla bit znam da su informacije sture ali mozda neko zna -?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #24 u: Rujan 27, 2008, 17:51:05 poslijepodne »
teško bilo što reći, ali progooglaj malo pod pojmom "catfish" ćeš naći puno tih malih ali i velikih brkonja, pa vjerujem i toga što je u dućanu...
s njima oprez - neke su jako jako veliki zločestići, dakle, prije nabavke se treba dobro informirati!