Kolovoz 19, 2025, 13:45:12 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Crna alga  (Posjeta: 6329 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline F. Chief

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: Crna alga
« Odgovori #25 u: Travanj 15, 2008, 07:44:52 prijepodne »
sve je dobro dok se ne pojavi zelena končasta alga :angel:
Pojavila se! >:(
Kak si znal? ???
Kakvo je sad to sr...? Vadim van, ali preko noći opet izraste!
Kak se sad toga riješiti???
Zabok

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #26 u: Travanj 15, 2008, 10:01:59 prijepodne »
Kak si znal? ???

mehanički...... ne znam da li ima neka druga metoda  :(....... ja ju osobno nikad nisam imao....... a pročitao sam da se pojavljuje u onim akvarijima gdje se previše dozira željezo.....

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
  • Plavušica
« Odgovori #27 u: Travanj 15, 2008, 21:23:58 poslijepodne »
Problem je u tome kaj nemam di staviti extra lampu pošto je poklopac 100 % iskorišten..  :(
Morat ću pod hitno nabaviti tog algojeda jer se alga širi sve više i više!

Skoro sam ga danas i kupila ali sam se u zadnji čas predomislila jer ne vjerujem previše ovima u Baumaxu kaj uz svijeće i pumpe za ispumpavanje vode drže ribe i biljke...  :)
« Zadnja izmjena: Travanj 15, 2008, 21:45:58 poslijepodne od Manuela »
Manuela

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Travanj 15, 2008, 21:53:19 poslijepodne »
Kak si znal? ???

kako se riješiti?? iskreno neznam. meni se pojavila u starom akvariju i rasla je prosječno 20 centimetara dnevno... prekrasno.. i kupio sma novi akvarij, prebacio ribe i dezinficirao taj akvarij od vruće vode do hipermangana, sve postrugao al se nakon 3 tjedna u taj akvarij alga vratila. to je neuništivo. jedino sumnjam da se u vanjski filter koji nisam dezinficirao nije nastanila u cijevima pa se tako nazad proširila. netko kaže da je dobar onaj easy carbo ali ja to nisma nikad koristio, malo prekopaj po forumu možda nešt nađeš.
ribar

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #29 u: Travanj 15, 2008, 23:16:24 poslijepodne »
F.Chief pogledaj: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=190&Itemid=147.

Crne definitvno "zacrveni" EC... Dalje je mnogo lakse, ali ne i sretnije, jer jos nismo otkrili uzrok stvaranja...

Manuela, "CO2 u tekucem obliku" je EasyCarbo. Dok je pravi CO2 plin i dolazi komprimiran u raznim vrstama boca (kupovni) ili uposlimo gljivice da ga proizvode za nas (DIY)...

Molim te, prvo se dobro raspitaj o ucincima CO2, pa ga onda stavljaj. Bilo je svega do sad, pa i tu na forumu i ne bih voljela da se jos jednom ponovi ikome...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Travanj 15, 2008, 23:30:44 poslijepodne »
F.Chief pogledaj: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=190&Itemid=147.

Crne definitvno "zacrveni" EC... Dalje je mnogo lakse, ali ne i sretnije, jer jos nismo otkrili uzrok stvaranja...

Manuela, "CO2 u tekucem obliku" je EasyCarbo. Dok je pravi CO2 plin i dolazi komprimiran u raznim vrstama boca (kupovni) ili uposlimo gljivice da ga proizvode za nas (DIY)...

Molim te, prvo se dobro raspitaj o ucincima CO2, pa ga onda stavljaj. Bilo je svega do sad, pa i tu na forumu i ne bih voljela da se jos jednom ponovi ikome...

lako za crnu, neg njoj se počela stvarat i zelena končasta :dead:
ribar

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #31 u: Travanj 16, 2008, 00:59:24 prijepodne »
Mozda ja nisam dobro skuzila, ali nije njoj nego F.Chifu? Zato sam stavila link... :)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline gollum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #32 u: Travanj 16, 2008, 07:54:29 prijepodne »
evo i ja se upravo borim sa crnom algom i mislim da pobjeđujem jer je ima sve manje i manje  :D ;D :D
Crna alga pojavljuje se u akvarijima kojima nedostaje co2!!!! Ubacio sam sijamske algoede, nabacio 2 diy co2 sistema i gasim svjetlo na 1h (to za svjetlo sam procitao negdje na netu)za sad radi i alga nestaje.

šta se tiće končaste s njom sam bojevao prije pojave crne :P. Meni se pojavila samo na 2 vrste bilja. Bilje na kojem se pojavila trunulo je poprilično ubrzano i ja nebudi ljen to sve počupao i bacio. dodao sam i jednu dozu algumina i nakon svega toga povukla se. e da zaboravio sam napisat da sam sve konce prije počistio četkicom za zube

Nadam se da me nakon crne neće zadesit neka još gora alga
« Zadnja izmjena: Travanj 16, 2008, 07:56:34 prijepodne od gollum »
Pozdrav iz Karlovca

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Travanj 16, 2008, 09:05:06 prijepodne »
Eto čitam da je za pojavu končaste kriv višak željeza, a ja koristim tekuće gnjojivo Fero nešto?
Ta kemikalija vjerojatno ima više željeza? Je li moguće da je to uzrok pojave končaste?
Kad kod mene drugog gnjoja nema! >:( :( ;D
Zabok

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Travanj 16, 2008, 10:45:33 prijepodne »
Eto čitam da je za pojavu končaste kriv višak željeza, a ja koristim tekuće gnjojivo Fero nešto?
Ta kemikalija vjerojatno ima više željeza? Je li moguće da je to uzrok pojave končaste?
Kad kod mene drugog gnjoja nema! >:( :( ;D

očito dodaješ puno željeza...... zato imaš zelenu končastu algu....... s dodavanjem željeza treba biti oprezan, baš zbog algi....... zato se to preporuča iskusnijima...... pokušaj si nabaviti Nutrafinovo gnojivo Plant Gro...... kod njega ti je željezo malo pojačano..... tako da ga ne trebaš dodavati zasebno......

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #35 u: Travanj 16, 2008, 18:45:44 poslijepodne »
Ja za sada imam "samo" crnu algu, pokušavala sam kupiti taj Easy carbo ali skoro nikad nije dostupan..  >:(

Ipak ću ići u kupnju sijamskih algojeda pa ćemo vidjeti. I imam od Nutrafina Plant gro i to stavljam jednom tjedno za bilje.

Ninina mama hvala na linku!! 

« Zadnja izmjena: Travanj 16, 2008, 18:52:05 poslijepodne od Manuela »
Manuela

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Travanj 16, 2008, 21:09:47 poslijepodne »
ja sam vidio easy carbo u zoo viliju....

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #37 u: Travanj 17, 2008, 13:45:46 poslijepodne »
Da?! Super, prvo ću ih nazvati da provjerim, hvala puno!!  ;)
Manuela

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #38 u: Travanj 26, 2008, 20:12:27 poslijepodne »
Evo samo da vas obavijestim da je algojed stigao i polako gricka po listićima!  :D
Manuela

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #39 u: Travanj 29, 2008, 00:01:56 prijepodne »
I jel odradio stogod?
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Travanj 29, 2008, 12:58:35 poslijepodne »
Moji su se upeterostručili, prasci, i ne zanimaju ih više alge, samo bi tablete! X-( :punch: :'(
Zabok

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #41 u: Travanj 29, 2008, 19:38:56 poslijepodne »
moj si jamac je skoro 15 cm i nikad otkad ga imam (od malene jibice) nije pipnuo crnu cupavu.,,,, Primijetio sam jednu stvar.. posto je meni zarazen samo panj i anubiasi na panju.... zamotao sam taj panj u vrecu za smece.. u nekoliko slojeva da ubije svjetlo.. nakon 3 tjedna alga je pocrvenila.. ali se smece oporavilo....

druga stvar.. CO2 sam imao maltene stalno i nikad nbeke promjene u algi...sad sam prije 2 tjedna pojacao svjetlo na 108W (sa 72w/240l) i alga je stagnirala jako i pocela crvenit/smedjit na rubovima.. mislim da propada jer je na direktnom udaru svjetla.. ova koja je u hladovini jos izgleda isto.... e sad jel stvar u svjetlu ili u tome sto sam prije 3 dana imao CO2 havariju  (trovanje riba i slicna sranja)pa je voda bila krcata sa CO2... neznam...vidjet cu  kak se situacija razvija....

Sto se koncaste tice.. imam je u drugom akvariju.. a taj drugi akvarij nikad nije vidio ni kap zeljeza gnojiva ili bilo kakve kemije.. cak ni co2...(50l.. odrasli skalar, betta, mali ancistrus, 16w T5 cijevi).. bilje raste ko sasavo... zelena cupava isto.. vadim je van skoro pa dnevno na pramenove....zasto? neznam.. puno nitrata? neznam,,,al je ima....
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #42 u: Travanj 29, 2008, 19:54:29 poslijepodne »
Moji su se upeterostručili, prasci, i ne zanimaju ih više alge, samo bi tablete! X-( :punch: :'(
pa to im je životni cilj!  :D
no, koliko god gledam po internetu i literaturi - nema pametnog savjeta za smeđu algu - svako ima svoj sistem borbe....i više ili manje sreće da je sredi ili ne dobije...dakle, vrijedi sve pokušati...pa što bude... -?

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #43 u: Travanj 29, 2008, 20:24:35 poslijepodne »
no, koliko god gledam po internetu i literaturi - nema pametnog savjeta za smeđu algu - svako ima svoj sistem borbe....i više ili manje sreće da je sredi ili ne dobije...dakle, vrijedi sve pokušati...pa što bude... -?
Ako ništa drugo ne pomogne, onda možda ovo?
http://www.aquaristic.net/tetraaqua-algostop-depot-12-tabs.html?lang=1
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #44 u: Travanj 29, 2008, 21:21:29 poslijepodne »
ma,sve 5 - ali kad se to odvratno čudovište namnoži, ne pomaže ni to....to ti je samo kao preventivno sredstvo ili kad tih smradova imaš u začetku (na 2 kvadratna milimetra)....inače, moš stavljat koliko voliš...
osim toga, osobno sam za kemiju samo u krajnjem slučaju...iako, ali 1/3 doze stavljam kod mijenjanja vode tekućine tetrine u akvarije u kojima smo imali to čudo, ali, nakon dobrog i temeljitog čišćenja i žrtvovanja dosta biljaka... :nerv:

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Travanj 29, 2008, 21:35:43 poslijepodne »
Ah, dobro da znam.... :(
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

_marija_

• Gost
« Odgovori #46 u: Travanj 30, 2008, 10:39:40 prijepodne »
mi imasmo isti problem kako se rijesiti crne alge po anubiasima... i nasli rijesenje-sijamski algojed!!! no, jedna stvar oko njega-imamo u akvariju samo sijamce, otocincluse i ancistrue koje hranimo svaki treci dan sto ce reci da oni moraju i ova dva dana jesti pa jedu alge!!!  ne hrani ih cesto(pogotovo ne svaki dan) i oni ce jesti tu algu! ukoliko imaju druge hrane, hm...slabo ce biti sto od grickanja algi. to je moje iskustvo!

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Travanj 30, 2008, 10:58:10 prijepodne »
Ja svog algojeda povremeno prihranjujem čisto zato jer nema dovoljno drugog u akvariju, sreća moja nemam algi...za sada. One smeđe i zelene zbog kojih sam ga nabavio je potamanio. Ali on svejedno gotovo cijeli dan vrijedno čisti i šljunak i panj i svaki listić na biljkama. Pravi usisavač. Samo ja imam kineskog (navodno bolje podnosi hladniju vodu, a ja imam hladnovodni akvarij).

Offline DANNY

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Travanj 30, 2008, 12:05:24 poslijepodne »
Meni dva odrasla algojeda nisu uspjela srediti crnu algu,ali sam kupila Easy Carbo i sad ih imam samo po anubiasu i to malo.Jedna prijateljica mi je rekla da iha se riješila VRLO čestim mijenjanjem vode i naravno ,mehaničkim putem(četka,bacanje jako zahvačenih listova...).
DANNY

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #49 u: Svibanj 01, 2008, 14:38:16 poslijepodne »
Moj algojed nešto malo gricka ali se ne mogu pohvaliti da je vrijedan...  :(
Nešto malo je počistio ali ovu najveću biljku koja je najviše zahvaćena algom nije niti pipnuo pa ću je ja probati malo "očerupati" ručno. I čekam da dođe Easy carbo pa ćemo vidjeti, a i mogla bi hraniti ribe svaki treći dan pa se možda i primi malo jačeg posla!   ;)
Manuela