Kolovoz 08, 2025, 15:55:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Smeđe alge..što napraviti..?  (Posjeta: 1828 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IzidorCRO

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Slavonija
Smeđe alge..što napraviti..?
« u: Travanj 08, 2008, 15:09:31 poslijepodne »
Ovako stvari stoje, akvarij je star 3. tjedna. Kad sam prije tjedan dana stavio ribice sve je bilo uredu, ali sad mi se pojavljuju smeđe alge i to dosta :sick:.
Po šljunku i malo na staklu pri dnu izgleda katastrofa.
Redovno mjenjam vodu svaki treći dan i dodajem AquaSafe.
Akvarij je od 40l, ima biljaka i 10 ribica (za početnike)...

Molim pomoč... :-\

Offline jeca

• Novi član
  • *
Odg: Smeđe alge..što napraviti..?
« Odgovori #1 u: Travanj 08, 2008, 15:20:07 poslijepodne »
Isti je slucaj bio i kod nas.Svi kazu da je to normalno i vremenom se povuce.Kod nas se u prvom slucaju (posto smo mjenjali izgled i sad sve izpocetka)ocistilo za neke dvije do tri sedmice.

Offline IzidorCRO

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 08, 2008, 15:23:33 poslijepodne »
Sad sam izvadio jedan veči kamen, na kojem ima smeđi algi ali ima i mali zeleni točkaste??? >:(

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
« Odgovori #3 u: Travanj 08, 2008, 15:37:16 poslijepodne »
Nista to nije strasno kao sto se cini .Te ce se alge srediti kad akvarij sazrije .Jos je nov i jos u njemu treba da se poslozi milion stvari . Meni su smedje alge najbolje rijesavali aymonieri(algari) ,ali ih ljudi izbjegavaju jer vremenom postaju prgavi i maltretiraju ostale ribe .Iskreno moj aymonier nije nikad ni pipnuo neku ribu u mom akvariju .Drugi imaju drugacija iskustva.Da skratim pricu , akvarij ti je nov,zasadi dosta bilja i cekaj dok se stvari dovedu na svoje .
Zelene su tockaste prisutne u svakom akvariju .Ako ti smeta ostruzi ih sa stakala,kamenja i sl .Pripazi da ti akvarij nije na udaru suncevog svjetla .
« Zadnja izmjena: Travanj 08, 2008, 15:39:39 poslijepodne od mikica »

Offline IzidorCRO

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Travanj 08, 2008, 19:49:52 poslijepodne »
Hvala na dosadašnjim odgovorima, ali sigurno netko ima neko riješenje. Možda ja nešto krivo radim :(

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #5 u: Travanj 08, 2008, 20:00:52 poslijepodne »
Pa rečeno ti je koje je rješenje - strpljivost. Kako kaže mikica, milijun stvari se u akvariju treba posložiti stabiliziati i dovesti u ravnotežu. To je proces i za njega treba vremena. Uvjeti u vodama u prirodi prilagođavali su se milijunima godina.
Ne postoji način da se to ubrza, preskoči i tome slično. A ove alge su dio tih procesa. Budu one nestale kako su i došle. Ne moraš se brinuti. Ja sam se isto bio uspaničario, ali sve je stalo samo od sebe, alge su se prestale širiti same od sebe i vjerojatno će se isto tako i povući.

Dakle - strpljenja.  ;)
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #6 u: Travanj 08, 2008, 21:02:47 poslijepodne »
Ovako stvari stoje, akvarij je star 3. tjedna. Kad sam prije tjedan dana stavio ribice sve je bilo uredu, ali sad mi se pojavljuju smeđe alge i to dosta :sick:.

Zašto mijenjaš vodu svaki treći dan? Dovoljno je svakih 7-10 dana, akvarij ti još nije zacikliran kako treba a mijenjanjem vode svaki treći dan to još i usporavaš. Evo moj novi ima sad mjesec dana, imam te smeđe nešto po dnu al ne uzrujavam se previše jer je to još sve friško. Stavljanjem ribica je vjerojatno došlo i do "napada" na biološku ravnotežu, sve su to faktori koji mogu utjecati, svijetlo, da li ti lupa direktno sunčevo svijetlo u akvarij... Polako, strpljenja, nestat će same od sebe kroz vrijeme. Ako ih je previše ona nešto dobro ne radiš, prvo smanji interval promjene vode, mijenjaj svakih cca 1/3 vode, obrati pažnju na dozu aquasafe-a, možda ga previše stavljaš?

Offline edimar

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 09, 2008, 00:12:46 prijepodne »

Zašto mijenjaš vodu svaki treći dan? Dovoljno je svakih 7-10 dana, akvarij ti još nije zacikliran kako treba a mijenjanjem vode svaki treći dan to još i usporavaš. 

Kolega ti dobro govori, nepotrebno ti je mijenjati vodu svaki treći dan i to još na nedovoljno zaciklirani akvarij. Nebi pogriješio da izmjenjuješ i svakih 15 - 20 dana trećinu vode tako ja radim i sve je ok. Za crne alge definitivno sijamski algar i to ako su ti algre mlade jer ako su već starije neće ih ni taknuti, barem ne moji. I druga solucija ti je odstranjivanje rukom, znači čistiti čistiti i samo čistiti i svremenom će se sve riješiti i doći na svoje, samo kako kolege kažu samo strpljenja !
Opatija, Rijeka