Kolovoz 06, 2025, 13:50:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Uginula razbora - rascvala peraja  (Posjeta: 1846 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Uginula razbora - rascvala peraja
« u: Ožujak 31, 2008, 20:41:27 poslijepodne »
Eto nije mi se dugo niš desilo u akvariju pa da ne bude dosadno...75 litara, mijenjam tjedno 20-30% vode, čistim dno...održavam uglavnom i vodim brigu o akvariju. Imam jato od 10 neonki i 10 razbora te komunalci aymonieri, cory, ancistrus, kuli.

Pred godinu dana sam imao pomor gupija i znam što je bakterijsko raspadanje peraja, sad se desilo da mi je jedna razbora uginula, peraja joj se rascvala, ali nije to bila peraja kao tada kod gupija kada su se raspadala i vukle u niti, ovoj razbori je baš kao da je pocjepkana po dužini, i uginula je. Ostale ribice izgledaju ok, osim što je jedan kuli nekako poblijedio, posvijetlio, ne znam je li to ima veze s drugim.

Iako mi ostale ribice izgledaju ok, stavio sam bactopur i izvadio aktivni ugljen, lagano podignuo temperaturu s 25 na 27. Treba li još podignuti temperaturu budući da su neonke unutra? Za dva dana bi prema uputama ponovio dozu bactopura i onda piše da se izmijeni djelomično voda. Nakon koliko dana po drugom dodavanju bactopura izmijeniti vodu i koliko? Nakon izmjene vode da li da vratim aktivni ugljen ili bi bolje rješenje bilo staviti punu dozu easy life ffm da to sve raščisti?

Malo me panika hvata jer sam pred godinu dana ostao na svega par ribica pa ne bih da se to ponovi...možda i nije ništa strašno ali ta peraja me zabrinula, slike nemam jer nema ni ribice više a ostale izgledaju ok, ali sam svejedno pristupio liječenju.

Da li sam dobro postupio i što mi dalje predlažete? Ja se samo nadam da neće biti drugih žrtava...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Uginula razbora - rascvala peraja
« Odgovori #1 u: Ožujak 31, 2008, 22:21:06 poslijepodne »
Da sam na tvom mjestu, ja bih prvo provjerila vodu...nešto se sigurno smrdalo kad je tako naglo se ribica razbolila i uginula.... Svakako to napravi, bez obzira na lijek!
I, mislim da si dobro postupio, ali, temperaturu ipak vrati na recimo, 26 stupnjeva i tako drži konstantno. Bactopur, kad si s njme počeo, primjenjuj barem kroz 7 dana. Daj im i vitamine... I, želim ti svaku sreću! Aktivni ugljen stavi nutra tek nakon liječenja, ali samo na par dana i onda taj baci van jer će pokupiti sve ostatke lijeka i ostalih sr..a....
Ali, ponavljam, provjeri vodu!!!!

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #2 u: Travanj 01, 2008, 07:16:10 prijepodne »
Znači taj aktivni iskoristim i bacim ća te ako hoću opet stavit aktivni kupim novi?

Nije li 7 dana bactopura previše, što svaki drugi dan ga stavljat tj. onda bi to bilo još jedna doza više od dvije po uputama? I nakon koliko dana po zadnjoj dozi promijeniti vodu, 2-3 dana?

Recimo, stavim nakon liječenja aktivni ugljen, bacim ga i nakon toga stavim easy life ffm?

Zahvalan bi bio čuti još mišljenja, za sada mi se situacija čini pod kontrolom...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Travanj 01, 2008, 09:21:59 prijepodne »
Super da je stvar pod kontrolom!
Glede liječenja bactopurom - moje je iskustvo da je najbolje napraviti ciklus od 7 dana, a nakon toga 3 - 4 dana aktivni ugljen kojeg onda bacim i radim "po starom"...
Naime, taj aktivni ugljen povuče sve ostatke od liječenja, pa ga je dobro baciti. A i nakon nekog vremena izgubi funkciju, već samo filtrira kao i ostali filter materijali....
Ajde, neka sad bude u redu s ribicama. to je najvažnije!

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #4 u: Travanj 02, 2008, 07:16:38 prijepodne »
Eto treći dan, bacio još jednu dozu bactopura, sve je ok i nek tako i ostane  :) nadam se da sam se samo ja uspaničio kad sam vidio uginuće s raščupanom perajom, mrak na oči mi je pao, ali možda i nije bilo to to već samo jednostavno ribica sirota obolila i ošla. Kako bilo, napravit ću kuru do kraja, izmijeniti vodu, baciti aktivni pa ga nakon toga baciti ća i onda ću staviti easy life ffm koji i inače stavim. Nadam se da biljke neće previše propatiti zbog lijeka...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Travanj 02, 2008, 14:20:58 poslijepodne »
Bit će sve OK, ne brini. A panika kod naših jibova nije strana nikome  8)
Po mom iskustvu, bactopur je prilično "pristojan" prema biljkama...a lako nadoknadiš s malo gnojiva i tetošenja... :)

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #6 u: Travanj 03, 2008, 07:03:03 prijepodne »
Hvala na savjetima  :)

Ma i prije mi je znala tu i tamo otići koja ribica, al me ovo malo uspaničilo jer sam taman pred par tjedana uzeo novi veći akvarij i fino sve zasadio, zadovoljan kako je sve ispalo i eto ti ga na, a desi se...

U svako slučaju lijepo je da ovdje uvijek ima ljudi koji će ti dati savjet  ;D