Srpanj 18, 2025, 23:38:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: panj  (Posjeta: 2248 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline the_doom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
panj
« u: Veljača 28, 2008, 12:28:00 poslijepodne »
Evo pripremam novi aq koji se ciklira oko 5-6 dana. Kupio sam jedan panj iz Vilija, rekli su da ga ne treba iskuhavati
Stavio sam ga u akvarij i primjetio da možda ispušta tanin, pa me zanima znate li možda da li će smetati ribama u vodi

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
panj
« Odgovori #1 u: Veljača 28, 2008, 12:40:00 poslijepodne »
Neće smetati, čak dapače, ribicama odgovara takva tamnija voda jedino ako tebi ne smeta jer mnogi vole kristalno bistru vodu.

Mogao si panj ipak iskuhati nekoliko puta pa da veći dio tanina ispusti prilikom toga. A ako i dalje u vodi bude puštao boju stavi aktivnog ugljena u filter da to pokupi. S vremenom će u potpunosti prestati ispuštati tanin...

"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
panj
« Odgovori #2 u: Veljača 28, 2008, 13:55:00 poslijepodne »

Kuhati do besvjesti!

I opet pušta boju! Ali lijepo izgleda.

Mislim čak da se ne smije stavljati previše drva u akvarij...
Zabok

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
panj
« Odgovori #3 u: Veljača 28, 2008, 15:26:00 poslijepodne »

Citat: F. Chief

Mislim čak da se ne smije stavljati previše drva u akvarij...

zašto ne???

mislim da tanini i ta boja jako pašu nekim ribama, a pogotovo ribama koje su najčešče u biljnima- tetrama, cory-jima, skalarima, itd.

Offline F. Chief

• Punopravni član
panj
« Odgovori #4 u: Veljača 29, 2008, 07:25:00 prijepodne »

Pa ono, da staviš 50% volumena akvarija panjeve, možda bi ispuštali previše tanina.

Zabok

Offline Black Tiger

• Punopravni član
panj
« Odgovori #5 u: Veljača 29, 2008, 10:02:00 prijepodne »
Moje iskustvo je pokazalo da ne smeta ništa, imao sam dvije panjčine u akvariju 4,5 godina i nikom ništa, jedan sam izvadio jer mi je dosadio, a drugi je još unutra i još uvijek pušta boju,ne kao prije alikad promjenim vodu nakon par dana opet je vidljivo,tako da ono: TOLIKO O KUHANJU.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
panj
« Odgovori #6 u: Veljača 29, 2008, 10:54:00 prijepodne »

Citat: F. Chief

Pa ono, da staviš 50% volumena akvarija panjeve, možda bi ispuštali previše tanina.

ne vjerujem da bi, ali i neznam baš ko bi stavio 50% volumena akvarija panjeve... nekako nema smisla

Offline F. Chief

• Punopravni član
panj
« Odgovori #7 u: Veljača 29, 2008, 14:19:00 poslijepodne »
Napraviš drveni akvarij...
Zabok

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
panj
« Odgovori #8 u: Ožujak 01, 2008, 10:56:00 prijepodne »
Ja sam isto kuhao panj nekoliko puta i ostavio ga u hladnoj vodi čitav dan pa nakon 10 dana još pušta tanin, ali ne smeta me, više me možda smeta što rubovi nisu fino izbrušeni pa se kao malo mrvi na rubovima pa mi dno izgleda kao da je puno dr... a u biti su to mrvice drva  

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
panj
« Odgovori #9 u: Ožujak 01, 2008, 23:48:00 poslijepodne »
Aquatic: Pa izvadi ga van i iscetkaj kako treba. Ti komadici mogu biti opasni za ribe...

On topic:

Ja sam svoj veci panj namakala mjesec dana (nije kuhan, jer nisam imala dovoljno veliki sud za taj pokus) i jos uvijek je bojao vodu.

Meni ne smeta ta boja. Cak mi onako daje prirodni stih. Smetalo me par dana poslije izmjene vode sto boja bude suvise bijela (ne obojana)...

Sad poslije 5 mjeseci skroz malo boji vodu...

Vazno je samo da to ribama ne smeta i ne skodi, a mi svoje oko vec naviknemo na raznorazne stvari...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
panj
« Odgovori #10 u: Ožujak 02, 2008, 13:04:00 poslijepodne »

Pozdrav svima ..Evo da se nadovežem,imao sam plave neonke u akvariju bez drva a sad ih imam u akvariju u kojem je i panjić vinove loze,koji nakon par mjenjanja vode sasvim malo boji vodu,uglavnom odkad je panj u vodi skužio sam koliko mi neonke bolje izgledaju(ljepše i izraženije boje),znači dobro se osječaju pa se i ja tak osječam..

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
panj
« Odgovori #11 u: Ožujak 02, 2008, 13:36:00 poslijepodne »

Citat: Ninina mama
Aquatic: Pa izvadi ga van i iscetkaj kako treba. Ti komadici mogu biti opasni za ribe... On topic:Ja sam svoj veci panj namakala mjesec dana (nije kuhan, jer nisam imala dovoljno veliki sud za taj pokus) i jos uvijek je bojao vodu.Meni ne smeta ta boja. Cak mi onako daje prirodni stih. Smetalo me par dana poslije izmjene vode sto boja bude suvise bijela (ne obojana)... Sad poslije 5 mjeseci skroz malo boji vodu... Vazno je samo da to ribama ne smeta i ne skodi, a mi svoje oko vec naviknemo na raznorazne stvari...

Ma ne smeta mi previše ta malo obojena voda, a četkao sam ga ko blesav a boja ide ide i ide, koliko ga četkam toliko ide boje, nikad kraja...a tih mrvica valjda neće stalno biti, nadam se da je to samo u početku dok se panj ne namoči kako treba.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
panj
« Odgovori #12 u: Ožujak 03, 2008, 02:27:00 prijepodne »
Za ilustraciju: jedan od mojih panjeva je korijen masline koji je prilicno dugo bio vani... Normalno krajevi su bili puni tih komadica. A posto sam ja superjunak kad dohvatim busilicu, moja je maslina upolovila masu. A sve zbog tih krhotina i jednog odlicnog nastavka na busilici za nekakvo prosirivanje rupa ili tako nesto. I nije mi zao. Sad mi izgleda odlicno i nema tih ostataka po akvariju...

Dakle sve to sto je zapravo trulo treba poskidati vani. Bolje to odvojiti na suhom nego svaki dan gledati te komadice... Nada ti tu nece pomoci...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline the_doom

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
panj
« Odgovori #13 u: Ožujak 03, 2008, 19:23:00 poslijepodne »
Evo sad je na meni red da vam se svima zahvalim na pomoći.

Hvala

Offline kuko

• Novi član
  • *
panj
« Odgovori #14 u: Ožujak 21, 2008, 11:32:00 prijepodne »

Evo ja već peti sat kuham panj, promijenila sam četvrtu vodu, i svaku dobrano ofarba!I panj ima jaki, slatkasti miris...Hoće li to smetati ribicama?