Posadio sam neke biljčice ispred grijača. Sad rukom osjetim da je dosta topao (nisam znao da se toliko osjeti kad grije). Biljka se lišćem naslanja na grijač. Hoće li joj to štetiti?
Što još treba mjeriti u vodi (mjerim temperaturu i PH). Koristim vodu iz slavine (u Rijeci je prilično tvrda voda) i do sad sam našao jedino upute da moram spustiti PH vrijednost, a sad negdje spominju i tvrdoću. Da li bih trebao koristiti (ili dodavati) destiliranu, uopće što je još bitno u vodi? Imam Gupije, Ancistrusa i Botije, dosta bilja (ne pamtim imena).
Pročitao sam da Neonke vole tamniji ambijent. Da ih ne uzimam, budući da mi je podloga bijela (eto trebao sam prije čitati pa tek onda uređivati)? A i Ancistrus se stalno zavlači pod filter i druga mračna mjesta, kojih baš i nema jer je bilje dosta malo, da li mu treba neko skrovište? Po noći naime izlazi...
Koliko treba upuhivati taj zrak putem filtera (aeracija), meni stalno ide na lagano, ali je voda puna sitnih mjehurića, gotovo da izgleda prljavo. Kad prekinem aeraciju voda se razbistri.
Treba li mi CO2 sustav? Mali akvarij (70ak l), dosta bilja (planiram da mi potpuno obraste, trenutno 6 spomenutih ribica, još ću koju nabaviti, sad sam počeo s tekućim gnojivom za bilje (ispod pjeska je kupovna podloga), neko bilje dobro raste a neko (recimo ona travica od koje sam puno očekivao) ni makac s početne veličine. Lampa je 15W, smatrao sam da je malo preslabo svjetlo (kad se bilju usporio rast) pa sam zalijepio alu foliju na poklopac. Sad je dobro osvjetljeno. Oko 13 sati dnevno svjetli.