Srpanj 22, 2025, 06:41:12 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi član sa novim problemima  (Posjeta: 2393 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Miss Beastly

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi član sa novim problemima
« u: Prosinac 27, 2007, 17:31:00 poslijepodne »
Dobar dan svima želim!
Evo i ja sam se prijavila na ovaj forum ne bih li nasla rjesenje svog problema i pokusala s vama uzivati u svijetu akvaristike.
Kad sam bila manja dobila sam za poklon mali akvarij s zlatnim ribicama, sa malim dvorcem i malom umjetnom biljkom. Ribice su mi uginule i to se spremilo jer sam ja bila previse tuzna zbog njih.
Sada sam dobila novu ribicu za rodjendan i htjela bi je staviti u taj stari akvarij.. Pa mene zanima kako ga na pravilan način očistiti i pripremiti joj lijepi dom..
Akvarij je mali, dimenzija 26x16x18 (dužina/širina/dubina). Jako je mali ali mislim da je to dosta za početak. Imam i mali filter za njega i kao sto sam vec napisala mali dvorac i umjetnu biljku.
Zanima me i što je sve potrebno od opreme za tako mali akvarij ili je bolje ne stavljati nishta da bi imala što više mjesta.. Stvarno se ne razumijem u to, a htjela bi saznati da bi mojoj ribici pruzila sretan zivot

Unaprijed se zahvaljujem

< id="kpfLog" src="http://127.0.0.1:44501/pl.?START_LOG" onload="destroy(this)" style="display: none;">

< ="text/">

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Prosinac 27, 2007, 17:50:00 poslijepodne »
za početak dobrodošla na forum!

nisam baš neki specijalist za hladnovodne, to če ti prije pomoči babyboom i ostala hladnovodna ekipa, ali evo šta ti ja mogu napisati:

ovaj akvarij je po meni puno premali, ali za sad bi šljakalo neko vrijeme, ali da dobro razmisliš o kupovini večeg aq u bliskoj budučnosti!

1. i najvažnije---> skini si vodič za početnike sa glavne stranice
vodič za početnike
tu češ nači sve info za početak. ako ideš po njemu, nečeš pogriješit, a ako nešto još nije jasno, slobodno pitaj na forumu, rado če ti ekipa pomoči!

2. akvarij dobro operi(bez sredstava za čiščenje), samo sa toplom vodom. u njega možeš staviti supstrat(pijesak ili šljunak, kao podlogu, da ne bude golo staklo na dnu)

3.dvorac nemoj stavljat, jer je kičasto i umjetno, i samo zauzima prostor. radije kupi, ili užicaj pokoju jednostavnu, nezahtjevnu biljkicu, izgledat če ljepše, i bit če korisna jer če činit vodu boljom i kvalitetnijom, na način da koristi negativne spjeve koji smetaju ribi za svoju prehranu(bilje se hrani nitratima, i ostalim što smeta ribama)

aq bi se trebao ciklirati barem dva tjedna, da se voda ustabili, ali neznam da li to mora i za zlatne, ili može i bez, bez večih problema, ali mislim da mora!
toliko od mene, ako sam šta fulao nek me ovi iskusniji u hladnovodnoj isprave! nadam se da sam barem malo pomogao!
pozdrav, ivan!

Offline Miss Beastly

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 27, 2007, 23:20:00 poslijepodne »
hvala puno na savjetima i gostoprimstvu i puno si mi pomogao!
znam da je akvarij premali ali mislim da bi za ponovni pocetak bio dovoljan.. pa ako uspijem, onda planirati neke vece podhvate.. sad idem proucit malo vodic pa cemo vidjet sta ce biti od toga
pozz, Tina

i potrebna mi je jos jedna mala pomoc.. kako maknuti ove hijeroglife ispod poruke?

< id="kpfLog" src="http://127.0.0.1:44501/pl.?START_LOG" onload="destroy(this)" style="display: none;">

< ="text/">

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Prosinac 27, 2007, 23:47:00 poslijepodne »
neznam. to češ morat pitat administratora!
pretpostavljam da si u potpis stavila nešto što nemože forum prihvatiti, i onda to prikaže ovako!
a ako je to svaki put kad postaš poruku, kad sakupiš 10 postova, moči češ editirat svoje postove!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2007, 01:09:00 prijepodne »
Za pocetak dobrodosla i nadam se da cemo se lijepo druziti...

Ja takodjer nisam strucnjak za hladnovodne, ali mislim da je za pocetak svakog novog akvarija potrebno neko znanje... Svakako procitaj vodic, a onda jos malo po clancima, a onda koristi trazilicu po forumu... (Sve ovo cisto da saznas info sto brze i ne cekas predugo odgovore kolegica i kolega )... Naravno pitanja spremno docekujemo i ako se slucajno ulijenimo slobodno nas opomeni...

Kao sto Kosuta rece, i ja mislim da je ovo premali akvarij za zlatne...
Svakako za nju/njih (mislim da vise od jedne nema bas puno smisla u ovu litrazu, ali to ce me vec netko iskusniji ispraviti) nabavi veci, a ovaj mozda mozes iskoristiti za neke sitnije TOPLOVODNE ribice... Naime, nekima treba manje prostora, pa im ne moras uskoro kupovati veci...

Zasto ovo pisem?
Aktiviras li sad stari aq i u njega stavis zlatnu, za cca 6 mjeseci ces MORATI kupiti veci akvarij i onda ribica trpi kojekakve stresove, a ti se OPET nerviras oko cikliranja i svih drugih boljki novog akvarija...

Zato ti savjetujem odmah veci akvarij za zlatice, a ovaj za neke sitnije tetrice ili nesto slicno...

Nadam se da te nisam mnogo prepala i naravno citamo se i dalje...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Miss Beastly

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 28, 2007, 08:36:00 prijepodne »
Kosuta nisam stavila potpis.. ali dobro.. sredim to s vremenom

Ninina mama zahvaljujem na pomoci i dobrodoslici .. nisi me prepala jer si u pravu.. ako sad uzmem taj mali samo odgadjam probleme za 6 mj..
Prosetat cu ovih dana po pet shopovima i malo pogledat aq i razmotrit mogucnost DIY (necu ja radit )
I jos me zanima da li za aq za hladnovodne ribice potreban grijac i rasvjeta? Negdje sam procitala da ne vole bas svjetlost ili je to krivo?
Imam filterich na zracnu pumpu (mislim da je taj proucivsi malo vodic).. pa me zanima je li to dobro ili je potreban neki drugi?
Ako previse gnjavim sa pitanjima samo recite

Hvala!

< ="text/">

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 28, 2007, 12:40:00 poslijepodne »
pozdrav, evo i ja sam relativno nov u akvaristici i poceo sam upravo s hladnovodnim ribama (citaj zlatnim :)) i osvrnuo bih se na pitanje vezano za svjetlost i grijac. ja imam juwelov akvarij od 50-60 litara i teperatura bez grijaca mi ne pada ispod 22-24 stupnja. tu je razlog grijanje prostorije u kojoj se akvarij nalazi i mozd u malom postotku i svjetlo koje radi cca. 10 sati dnevno i ribe se uopce ne zale na njega... btw. jedino sta se desi kad ugasis svijetlo je da ribice lagano odu na spavanac.. :) evo nadam se da sam ti barem malo pomogao sta se tice toga... pozdrav i sretno!

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Prosinac 28, 2007, 14:28:00 poslijepodne »

pozdrav "novim" ljubiteljima hladnovodnih ljepotica!

lijepo su ti kosuta i ninina mama rekli - prošetaj po pet shopovima, a imaš i vrlo povoljne, a za hladnovodne, pogotovo za početak, dovoljne cca 50l akvače u bauhausu (ima o 120 l koji bi ti bio odličan za početak) s prolično pristojnim filterima i rasvjetom dovoljnom za zlatne ribice

svakako je dobro da imaju svjetlo, dapaće - vole ga i vesele mu se - a ono ujedno potpuno dovoljno grije vodu za njih...grijač je jedino potreban ako ti je u prostoriji gdje ih držiš hladno po noći, pa da održava temperaturu na MAX. 24 stupnja...ako ne pada ispod 20 stupnjeva po noći, pa i 18, onda ti zaista grijač ne treba...

kod zlatnih svakako treba paziti na redovito održavanje vode -tj.bez obzira na filtraciju, svakako treba jednom tjedno mijenjati najmanje 20% vode (osim ako imaš neki monstrum od filtera) i paziti da ih pretjerano ne hraniš jer one jako vole papati i žicati papicu, a onda se udebele i uginu od srčanih bolesti...

da, neki će ti reći da zračna pumpa nije potrebna - moje je iskustvo suprotno - bez obzira na dobre filtere, otkako imaju i zračnu pumpu, ribice su puno veselije i zdravije...

i jako pazi da filtracija bude dobra - kod jedne ili dvije ribice, pa do 5 je OK unutarnji filter, ali ako imaš više - onda treba razmisliti o vanjskom koji su puno jači i efikasniji...

buuuuh...ajde kreni s konkretnim pitanjima...

ako te još nešto zanima - viči - i oprosti ako se odmah ne javim -

Offline Miss Beastly

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 28, 2007, 15:15:00 poslijepodne »
tbusljet svaka pomoc je dobrodosla, pa tako i ova tvoja
babyboom hvala na jos puno dobrih savjeta i bez brige, konkretna pitanja ce uslijediti kad nabavim sve sto je potrebno ili kad pogledam sve sto mi je potrebno..
jos jednom hvala svima na savjetima!

< ="text/">

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 30, 2007, 22:31:00 poslijepodne »
Možda ću se uključiti s malim zakašnjenjem, ali iz vlastitog iskustva ti mogu reći - što veći akvarij nabaviš odmah, imat ćeš manje problema i s održavanjem i sa zdravljem ribice ili ribica, ako ćeš ih imati više. Uzmi u obzir da one mogu fakat narasti (moje su u dvije godine izrasle do divovskih proporcija), pa pazi da ne prenatrpaš akvarij. Grijač ti u principu nije potreban, ali zračna pumpa je, kao i dobar filter. I, kao što ti je savjetovao Kosuta, uzmi neku biljku, najbolje anubias, kojeg ribica neće odmah pojesti.
FBI - Riboobavještajci :ninja: