Srpanj 14, 2025, 00:47:59 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: moje ribe u hladnoj vodi ...  (Posjeta: 6978 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vedran_zgb

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
moje ribe u hladnoj vodi ...
« u: Listopad 24, 2007, 17:58:00 poslijepodne »
hello još jednom, pošto sam slab s vremenom pa nisam puno na netu evo par pitanja za vas znalce ...

imam akvarij cca 20 litara, u njemu stanuje 5 ribetina konstantno gladnih...

kupio sam one sitne kamenčiće al to je bezveze, pa sam ove veće stavio... prokuhao i bubnuo...

evo slike da se vidi o kojem se akvariju radi i kojim fiševima...

brijem neke zlatne buljave i neka plava...

kupio sam neku umjetnu biljku sa grebenom, nekakvog gusara , kamenčeće, stavio sam im neki filter, neku lampicu spojio i tak...

pitanja,

zakaj su nekad trule nekak ? ko da meditiraju?
koliko puta da ih hranim? hranim ih 2 puta onak manje mada crna vecinu pojede!
koliko da im često mijenjam vodu?

trebam li kaj kupit da im bude kvalitetnije?
koliko svako da im onaj neki preparat za kristalizaciju vode metnem'

cuo sam da im svakih tjedan dana 1/3 vode izmjenim.

dal mi kaj znače puževi da ih uzmem? za staklo?

dali mi može za dno pomoć ona riba kaj čisti? on skače van kaj ne?
im smijem zatvorit akvarij s gornje strane?

sorry na pitanjima al sam tuntlek, u pet shopu k... pojma nemaju, brijem da ce pokrepat ak malo ne promjenim neke stvari pa sam tu da vas upitam ...

nije bitno pobijediti, bitna je igra ...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2007, 02:51:00 prijepodne »
Jos jednom dobrodosao u predivni svijet akvaristike, koje ce te nadam se osvojiti kako treba...

Kako rekoh tamo u onoj temi, za pocetak savjetujem istrazivanje. Drugi korak tog istrazivanja neka bude proucavanje vodica za pocetnike na http://www.akvarij.net

A sad malo o tvom akvariju.

Zlatice su hladnovodne ribice, koje bas i nisu ribice, jer mogu narasti mnogo, mnogo... Samim tim ovih 20l nije dovoljno za njih niti 5-6 mjeseci. Dakle, kao sto su ti kolege tamo rekli ustedi si zivce i ako novci nisu problem odmah kupi veci. I to najveci koji mozes i prostorno i financijski...
Ova plava ribetina ti je muzijak bette. One su inace toplovodne i malo sporije na okidacu, pa onda pored malo agresivnije zlatice moze vrlo lako ostati gladan, ali se i ozlijediti na ove ostre stvari koje imas...

Dakle prvo se odluci za toplovodne ili hladnovodne?

Ako se pak i pored svih nasih nagovaranja odlucis par mjeseci muciti s ovim aq (bez obzira za koje ribe se odlucio), ajde da ti odgovorim na pitanja, koliko ja znam...

Zasto meditiraju? Pa nije valjda da ti cijeli dan tancas naokolo, bez da se odmoris, uz kavicu, rucak ili nesto slicno. Dakle, pusti ih, i ne kuckaj im da se pomaknu. Ako sam dobro skuzila to su teleskopice, koje su dodatno osjetljive za razliku od ostalih hladnovodnih. To ti se vec jedan drugi kolega bude javio...

Hranjenje? Vecina ribice hrani 2x dnevno onoliko koliko pojedu za par minuta. I kod vecine ribice bi htjele jos dva puta... Nemoj se brinuti sto se ponasaju kao da su jos gladne. Sve bi ribe mogle jesti dok ne puknu, a zlatice posebno... Medjutim prati da i druge ribe dobiju svoju porciju, jer ce ih to moguce izgladnjivanje dovesti do . A to nikako nije cilj ove igre...

To sto si cuo o mijenjanju vode je djelomicno tocno. Naime preporucuje se tjedno mijenjanje vode 20-25%vode. Doduse, sad nesto mislim, mozda kod zlatica ide i vise. (Opet cekaj tog pomenutog kolegu... )

Kvalitetnije? E vidis ovo pitanje mi se skroz svidja. Pokazuje da ti je ipak stalo do tih "ribetina"...
Zavisi na sta mislis. Ako mislis na ishranu, onda bi bilo dobro nabaviti vise vrsta hrane i mijenjati im je. Ne bi bilo zgorega dodavati i vitamine, ako ih mozes nabaviti...
A sto se ostale kvalitete zivota tice, tu svakako spadaju veci prostor, prirodnije okruzenje (ove umjetnine, osim sto se smatraju kicem, pa imaju puno kriticara, sto i nije vazno , imaju ove ostre dijelove na koje se ribe mogu povrijediti ), dakle sitniji (prirodni) pijesak (ne bojani), jer zlatice vole "malo" prekopavati, naokolo. Mozda neki panj. Imas za kupiti u pet shopovima panjeve namijenje akvarijima, ili mozda nesto iz radionice uradi sam. Dakle, neka loza ili neki drugi panj, ali se o tome prethodno moras dobro raspitati. Ne moze svako drvo unutra (spricano, ili sa smolama i sl...). Mislim da posto ti ne treba neki veliki za pocetak najbolje kupi neki komadic u pet shopu, da se ne zezas okolo... Bilo koji da uzmes moras ga posteno oprati i otkuhati par sati da pusti sto vise zutila iz sebe...

Mozda za njega mozes nabaviti neki anubias (tako se zove biljka), koji ima malo tvrde listove, pa ga zlatice ne mogu tek tako popapati. Inace one su ti pravi prezivari... (Citaj jedu bilje...) Doduse, tu su fore i fazoni sa hranjenjem graskom (kuhanim i bez kore), te opurenom salatom i sl...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2007, 08:43:00 prijepodne »
1. dobro došao..
2. poslušaj sve što ti je Ninina mama rekla
3. Ako misliš imati lijep akvarij i zdrave ribice NAÐI toliko malo vremena da se informiraš i napraviš što više možeš da njima bude bolje.
Akvari imaš radi sebe i radi ribica... pa onda ako imaš vremena za sebe, onda nađi i za njih ili ih nemoj imati dok ne nađeš toliko vremena koliko njima treba!!! (nemoj ovo krivo shvatiti, drago mi je što si ušao u "naše" vode, samo smatram da ribicama ipak treba posvetiti vremena i pažnje!)

P.S. Ni meni se baš ne sviđa tvoje tepanje (ribetine)  

Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline Vedran_23

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2007, 08:45:00 prijepodne »
Zaboravih napomenuti....
Nemoj postavljati istu temu na više mjesta...
Zbunjuješ ljude i rasprava (komentari, prijedlozi, pokude) se mogu voditi u krivom smjeru, te se mogu desiti razne dezinformacije...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2007, 10:22:00 prijepodne »

Dobro došao!

I mooooooooolim te, moooooooolim, poslušaj Nininu mamu i Vedrana 23.....neće mi se pisati opširno, a svaku njihovu potpisujem!

Za te zlatne ribice trebaš najmanje 30 l vode po svakoj, a tog prelijepog borca stavi posebno, u grijani akvarij....imaš jako lijepe i korisne tekstove od Tere, gwyneth i ostalih kolega o bettama na podforumu "toplovodne ribe"!

Offline vedran_zgb

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2007, 16:51:00 poslijepodne »
hvala svima super ste, ja sam taj akvarij dobio ...

al sam se nekak zaljubio u njega, i guba mi je ... sad mi je malo žao te plave ribice al mi je prodavač rekao da može u hladno ...

nikada nisam imao ribice pa mi je ovo sve malo novo, al evo nadam se pomoći od vas ...

jel ima sad smisla staviti neki mali grijač??? iskreno govoreci glupo mi zabijat sad lovu u neki veliki akvarij kad na godinu preuređujemo stan koji je dosta velik i ima mjesta za BIG akvarij ali ni sam sad neznam kak ce to ispast.

još jednom, thx svima na odgovorima...

nije bitno pobijediti, bitna je igra ...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2007, 17:37:00 poslijepodne »

Ako stavis grijac onda ce ispastati zlatne... One su HLADNOVODNE.

Dakle prvo odluka, a ja mislim da je i najpametnija, da lijepo vratis ili poklonis nekome (ko ima uvjet za njih) ove zlatice. Beti ce biti vise nego lijepo ako bude sama u ovom akvarijcicu sa grijacem...

Osim toga beta moze sa biljem, pa bi se onda tu dao napraviti pravi mali raj.

A onda ces ovdje vrlo brzo naci mnogo betaljubaca, koji ce ti pomoci oko same ribice.

Problem nije sama temperatura, nego oscilacije koje nastaju zbog promjena dan-noc, grijanje okoline (stana) i ne grijanje po noci...

Samo da se zna ne navijam ja ni za koga. (Ja bih osobno izabrala zlatice.) Ali uvjeti i mogucnosti su ti (trenutno) takvi da je ovo gore receno najbolja kombinacija...

Pozdrav!
Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Listopad 25, 2007, 19:44:00 poslijepodne »

Citat: Ninina mama

Dakle prvo odluka, a ja mislim da je i najpametnija, da lijepo vratis ili poklonis nekome (ko ima uvjet za njih) ove zlatice. Beti ce biti vise nego lijepo ako bude sama u ovom akvarijcicu sa grijacem...

A onda ces ovdje vrlo brzo naci mnogo betaljubaca, koji ce ti pomoci oko same ribice.

Problem nije sama temperatura, nego oscilacije koje nastaju zbog promjena dan-noc, grijanje okoline (stana) i ne grijanje po noci...

Samo da se zna ne navijam ja ni za koga. (Ja bih osobno izabrala zlatice.) Ali uvjeti i mogucnosti su ti (trenutno) takvi da je ovo gore receno najbolja kombinacija...

Pozdrav!

potpisujem!!!

zlatne možeš i preko foruma udomiti, ako se odlučiš, samo napiši...betača si ostavi i kupi mu mali grijač - ima na tržištu slatkih malih i nisu skupi...kupi mu i koju lijepu mekanu biljku i da vidiš veselja...

Offline Vedran_23

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 25, 2007, 22:27:00 poslijepodne »

Citat: babyboom

Pozdrav!

potpisujem!!!

zlatne možeš i preko foruma udomiti, ako se odluèiš, samo napiši...betaèa si ostavi i kupi mu mali grijaè - ima na tržištu slatkih malih i nisu skupi...kupi mu i koju lijepu mekanu biljku i da vidiš veselja...

Ovaj put ja potpisujem vas..

Samo bi još dodao...
vidim na slici da si stavio lampu iza akvarija, i to je nešto, ali nije baš najsretnije rješenja, pa ako se odločiš za betu i neku biljčicu unutra (po mom najbolja kombinacija koju trenutno možeš izvesti) trebao bih nabaviti i neku rasvjetu... ima u shopovima onih lampi na štipaljku što se stave na akvarij i mislim da bi to u ovom slučaju dobro funkcioniralo...
Eto toliko od mene...

Offline Vedran_23

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 25, 2007, 22:29:00 poslijepodne »

Citat: babyboom

Pozdrav!

potpisujem!!!

zlatne možeš i preko foruma udomiti, ako se odlučiš, samo napiši...betača si ostavi i kupi mu mali grijač - ima na tržištu slatkih malih i nisu skupi...kupi mu i koju lijepu mekanu biljku i da vidiš veselja...
Ovaj put ja potpisujem vas..

Samo bi još dodao...

vidim na slici da si stavio lampu iza akvarija, i to je nešto, ali nije
baš najsretnije rješenja, pa ako se odločiš za betu i neku biljčicu
unutra (po mom najbolja kombinacija koju trenutno možeš izvesti) trebao
bih nabaviti i neku rasvjetu... ima u shopovima onih lampi na štipaljku
što se stave na akvarij i mislim da bi to u ovom slučaju dobro
funkcioniralo...

Eto toliko od mene...

Offline Vedran_23

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 25, 2007, 22:31:00 poslijepodne »
hm.. a zašto je post dva puta tu... sorry.. molim admina da jedan obriše...

Offline dejo_17

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #11 u: Listopad 25, 2007, 23:38:00 poslijepodne »
U ime svih akvarista svijeta, svih ljudi koji vole zivotinje rijesi se (pokloni, ne u skoljku) svih, SVIH riba jer su meni se cini kod tebe jednom nogom u grobu.

Nazalost kod tebe nije sve islo svojim tokom i dobio si akvarij i ribe, a da o akvaristici neznas gotovo nista.

Ne zelim te obeshrabriti, akvaristika je divan hobi kojeg moras u prvom redu voljeti i zanimati se za njega, znati najosnovnije stvari da bi neke stvari funkcionirale. Ti zelis voziti auto na mjenjac a nikad nisi cuo za kvacilo.

Procitaj sve tekstove na akvarij.net jer bez njih ne mozes! Nema smisla da mi tu pisemo u postovima kad imas sve jasno napisano na jednom mjestu.

Citaj, citaj, citaj i kad budes smatrao da si ovoljno procitao onda kreni iz početka, malenim koracima.

To je moje misljenje i njime te ne zelim uvrijediti, dapače zelim pomoci tebi, a i ribama kojima je pomoc očigledno potrebna

no hard feelings. pozdrav

Grobnik, Rijeka
*****alkoholom protiv droge*****

Offline DANNY

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 28, 2007, 17:01:00 poslijepodne »

U potpunosti se slažem sa svima koji su odgovorili Vedranu,pogotovo sa zadnjim,jer sam se uvjerila da je akv.predivan hobi,ali za njega treba puuuuno ljubavi i puuuuno vremena i strpljenja,ja se mučim več mjesec dana,ali sam napokon postigla da su mi ribe vesele i ,nadam se,sretne i nije mi žao ni novaca ni potrošenog vremena,jedino mi je žao jadnih ribica koje su umrle zbog mog neiskustva.Htjela sam reči da ako čovjek nema ljubavi prema životinjama,nego počinje s time samo zbog toga što mu je to fora ili lijepo izgleda u stanu,onda neka ni ne počinje!!!

DANNY