Jos jednom dobrodosao u predivni svijet akvaristike, koje ce te nadam se osvojiti kako treba...

Kako rekoh tamo u onoj temi, za pocetak savjetujem istrazivanje. Drugi korak tog istrazivanja neka bude proucavanje vodica za pocetnike na
http://www.akvarij.netA sad malo o tvom akvariju.

Zlatice su hladnovodne ribice, koje bas i nisu ribice, jer mogu narasti mnogo, mnogo... Samim tim ovih 20l nije dovoljno za njih niti 5-6 mjeseci. Dakle, kao sto su ti kolege tamo rekli ustedi si zivce i ako novci nisu problem odmah kupi veci. I to najveci koji mozes i prostorno i financijski...

Ova plava ribetina ti je muzijak bette. One su inace toplovodne i malo sporije na okidacu, pa onda pored malo agresivnije zlatice moze vrlo lako ostati gladan, ali se i ozlijediti na ove ostre stvari koje imas...
Dakle prvo se odluci za toplovodne ili hladnovodne?
Ako se pak i pored svih nasih nagovaranja odlucis par mjeseci muciti s ovim aq (bez obzira za koje ribe se odlucio), ajde da ti odgovorim na pitanja, koliko ja znam...

Zasto meditiraju? Pa nije valjda da ti cijeli dan tancas naokolo,

bez da se odmoris, uz kavicu, rucak ili nesto slicno. Dakle, pusti ih, i ne kuckaj im da se pomaknu. Ako sam dobro skuzila to su teleskopice, koje su dodatno osjetljive za razliku od ostalih hladnovodnih. To ti se vec jedan drugi kolega bude javio...
Hranjenje? Vecina ribice hrani 2x dnevno onoliko koliko pojedu za par minuta. I kod vecine ribice bi htjele jos dva puta...

Nemoj se brinuti sto se ponasaju kao da su jos gladne. Sve bi ribe mogle jesti dok ne puknu, a zlatice posebno... Medjutim prati da i druge ribe dobiju svoju porciju, jer ce ih to moguce izgladnjivanje dovesti do

. A to nikako nije cilj ove igre...
To sto si cuo o mijenjanju vode je djelomicno tocno. Naime preporucuje se tjedno mijenjanje vode 20-25%vode. Doduse, sad nesto mislim, mozda kod zlatica ide i vise. (Opet cekaj tog pomenutog kolegu...

)
Kvalitetnije? E vidis ovo pitanje mi se skroz svidja. Pokazuje da ti je ipak stalo do tih "ribetina"...

Zavisi na sta mislis. Ako mislis na ishranu, onda bi bilo dobro nabaviti vise vrsta hrane i mijenjati im je. Ne bi bilo zgorega dodavati i vitamine, ako ih mozes nabaviti...
A sto se ostale kvalitete zivota tice, tu svakako spadaju veci prostor, prirodnije okruzenje (ove umjetnine, osim sto se smatraju kicem, pa imaju puno kriticara, sto i nije vazno

, imaju ove ostre dijelove na koje se ribe mogu povrijediti

), dakle sitniji (prirodni) pijesak (ne bojani), jer zlatice vole "malo" prekopavati, naokolo. Mozda neki panj. Imas za kupiti u pet shopovima panjeve namijenje akvarijima, ili mozda nesto iz radionice uradi sam. Dakle, neka loza ili neki drugi panj, ali se o tome prethodno moras dobro raspitati. Ne moze svako drvo unutra (spricano, ili sa smolama i sl...). Mislim da posto ti ne treba neki veliki za pocetak najbolje kupi neki komadic u pet shopu, da se ne zezas okolo... Bilo koji da uzmes moras ga posteno oprati i otkuhati par sati da pusti sto vise zutila iz sebe...
Mozda za njega mozes nabaviti neki anubias (tako se zove biljka), koji ima malo tvrde listove, pa ga zlatice ne mogu tek tako popapati. Inace one su ti pravi prezivari... (Citaj jedu bilje...) Doduse, tu su fore i fazoni sa hranjenjem graskom (kuhanim i bez kore), te opurenom salatom i sl...