Eto,šta ja mislim:
Uvek treba nekako izlaziti iz prirode.U prirodi ti ciklidi/M'buna/ žive u grupama i tako bi im trebalo obezbediti i u akvariju.Ipak M'buna ciklidi su poligamne ustonoše,a to zanei,da treba mužjaku ,da se obezbedi više ženki.
Tokom nekih moji opažanja ,iskustva,ja sam došao do zakljueka,da se sva filozofija ciklidnog akvarija sastoji u toj reeenici:Malo je lepše,malo je bolje,eudne li misli,ali eto da opišem i to.
Moram da se vratim u poeetke moje Malawi manije,imao sam 180 l akvarij i u poeetnoj euforiji,ja sam stavljao sve ciklide,koje se moglo kupiti u taj akvarij i naravno kupi sam par ili pak samo mužjaka.Ti su ciklidi rastli,a ujedno sa tim einom poeeli su se sukobi,pa bilo je i fatalnih posledica za neke vrste,ustvari neke vrste su mi preko noei uginule.
I sam sebe sam upitao,jel to ono pravo,jel to ono što želim od malawi ciklida,naravno da je to bilo daleko od toga.U taj momenat nekako se dokopao i prvih knjiga o tim ciklidima,divnim stvorenjima prirode,gutao sam jih,mislim eitao knjige,da ne bude neke pogreške.
I na kraju sam shvatio,da su bili svi moji dotadašnji postupci jako slabi,da ne kažem i pogrešni.Prilikom preseljenja,ja sam nabavio veee akvarije i tako sam i moje ciklide lepo razdelio u grupe:u jedan M'bune,u drugi Haplochromise i napravio ono što ,ako bi znao,morao bi napraviti vee prvi dan moga druženja sa malawi ciklidima.
Popunio sam vrste,nabavio puno ženki,tako da su bile pojedine vrste popunjene i odjednom jeste i akvarij postao lepši,aktivniji.
Naravno da ciklidima treba jato,da bih oni postigli svoj maksimum,tako u ljepoti,kako i u aktivitetu.Ja ako me sad ko pita,uvek tako odgovorim:Bolje imati 3 vrste po deset primjerka,negoli 10 vrsta sa po tri primjerka.Takva grupa,pored neke hramonije ,djeluje i snažno te enovito.U tako oformiranih grupah vlada red,diciplina i naravno strogo hierahijski odnos.I takve grupe nadju si svoj prostor u akvariju,a ujedno u takvim grupama i nije neke velike agresije.
Suprut tome,može,da dodje do kontra situacije,kad imamo u akvarijupuno vrsta,naroeito mužjaka.Ti mužjaki smatraju sebe za glavnog,pa se tako i nose.Brane svoj teritorij,jure druge mužjake,tuku se medjusobno,što sve navodi u neki haos u akvariju i neku nejevolju kod akvariste.
No da govori i to u prid :manje je bolje,da su ženke kod genusa u grupi M'buna isto tako lepo obojene,a pogotovo ženke L.fuelleborni sa svojim OB varijantom pravi su mamac za oei,pa valja i u tome pravcu ,da se razmisli.
Ja kad sad kupujem ciklide,kupim ih najmanje 5 kako bih zano,da ee mi kao grupa dobro i atraktivno djelovati.
Što se tiee pomenutog Pseudotropheus elongatus-a,to su poveeini agresivnije ribe,pa je pitanje,kako bi se sl*gao sa postojeeom ekipom.Ja bih Irušnjak na tvome mestu više razmišljao u pravcu prikupljavanja ženki.Još samo ta informacija,kad sam ja sredio prvi 400 l akvarij u tom smislu,ja sam imao u nekom periodu i preko 400 mladunca,razlieitih vrsta,a i to nešto znaei.
A,da jes moja tvrdnja i nekako pravilnija,samo eu još to da dodam,da mužjak bez ženki nikad neee dostiei optimalnu obojenost.
No znam ,da je to moje mišljenje malo tvrdo ali bolje napisati tako kako jeste dobro i pravilno za ciklide,ko da bih napisao nešto b.z.
Ja znam,da se možda to nekome eini eudno ali jeste tako,kad se uzme u obzir ponašanje riba u akvariju,uvijek moramo polaziti iz prirodnog okruženja te prirodnog ponašanja tih riba,iako neke od njih nisu nikad vidjele jezero malawi ali ono imaju u sebi.
i na nama jeste ,da im obezbedimo takve uslove,kako bih njih lepota došla do punog izražaja,a nama bili ti ciklidi u veselje i ponos.
Eto malo jeste duži post,no nadam se ,da sam pogodio bit problema.