Srpanj 27, 2025, 04:44:30 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Colisa lalia  (Posjeta: 978 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline natk

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Colisa lalia
« u: Lipanj 10, 2007, 14:13:00 poslijepodne »

Imam 2 plave colise lalie sa istim simptomima. Ne jedu, skrivaju se, izlaze iz skrovišta jedino kada ugasim svijetlo. Izgubile su sjajnu boju, a ljuskice na obrascima su se počele ljuštiti. Jedna sa istim takvim simptomima je . Da li da ih pokušam izdvojiti i liječiti u karantenskom akvariju ili da ih prepustim sudbini jer znam da su jako, jako osjetljive i nježne ribice?!
korak po korak

Offline duda

• Punopravni član
Colisa lalia
« Odgovori #1 u: Lipanj 10, 2007, 19:11:00 poslijepodne »

Mozes li jos malo opisati detaljnije osim ovoga navedenoga. Imaju li nadute izvaljene okice, mozda ostecene peraje, ili neke ranice po tjelu? Vidim da spominjes da sei ljuskaju. Po ovom malo sta si rekla da se ljuskaju bi ukazivalo na bakterijsko oboljenje. No neki put nazalost osim bakterijskog oboljenja znas jos stosta toga izroditi. Tako da ti je moj savjet da bi bilo bolje stavit lijek sirokog spektra djelovanja. Meni se dosta dobro pokazao od tetre general tonic ili moze ijos bolji samo malo zafrknutiji za stavljanje medimor. Ja bih svakako ribie stavila na ljecenje. Prije nego ljek stavis obavezno promjeni dio vodeu aq izvadi ako imas aktivni ugljen i doziraj ljek. Pojacaj kisik a na ljeku pisu uputstva i drz se toga. Nikako ne prepustati sudbini samo ih tako mucis i nodajmo se da ce sve bit ok iribice se izljecit samo ne cekaj neg kreni da ne bude kasno. Ako imam kakvih ranica po tjlu mozes stavit sera ectopur sol da ranice prije zacjele i ne smeta ta sol kod doziranja ljekova. I postepeno dizi temp. Sretno!Edited by: duda

Offline natk

• Punopravni član
  • **
Colisa lalia
« Odgovori #2 u: Lipanj 10, 2007, 20:01:00 poslijepodne »

Pretpostavljam da su to ranice (ljuštenje ljuskica) od napada drugih riba. Oči im normalno izgledaju, a peraje i repovi su bezbojno sive boje. Ne sjećam se kakve su im bile prije 10 dana kad sam ih kupila.Po mom mišljenju trebala bi ih liječiti proti šoka i stresa, a imam onaj preparat aclimol.Kako guramiji podnose ectopur i da lije preporučljivo u ovom slučaju. Znači, trebala bi karantenski aq. staviti u pogon, pokušati uhvatititi colise(to će im biti dodani šok) i tek onda staviti ectopur .Čudno mi je što je uginela colisa koja se normalno ponašala, jela je. Imala je isto tako ranice po obrazima sa crvenim krvavim tragovima Preko noći je uginula. Izvinjavam se što ovako kompliciram ali eto pravi početnički koraci.
korak po korak

Offline duda

• Punopravni član
Colisa lalia
« Odgovori #3 u: Lipanj 10, 2007, 20:21:00 poslijepodne »

kako sma i rekla svakako bih ti preporucila sol sera ectopur neec im nista smetati bez brige. Jer ako ribice imaju ranice po tjelu moze doci do infekcije pa se stvori plijesan one pamuce naslagice. Tako da bih ti preporucila da ih stavis ukarantenu ina ljecenje. Sera ectopur ce dobro pomoci da ranice prije zacijele i ne dođe do gore navedenoga. Samo sol uvjek razmuti u casi vode aq narvno i izlij u aq. Mozes stavit acclimol JBL imaju obre proizvode i na biljnoj bazi su ima ta sredstva za smirenje. Cuj da ti iove nebi zavrsile kao ta koja je uginula sa crvenom tragovima ja bih ti onda svakako preporucila medimor osobno sam ga koristila iljek mi se pokazao jako dobar. Za sad ako nemas ljek jos obavezno pojacaj kisik dodaj sera ectopur ako imas razmucen ucasi aq vode irazlij. I pripremi sve za uporabu medimora. Nista se ne izvinjavaj daj molim te cem lsuzi ovaj forum. Samo pitaj ako znam cu pomoc ako ne uvjek ce se neko nac da pomogne. Samo pitaj!

Offline natk

• Punopravni član
  • **
Colisa lalia
« Odgovori #4 u: Lipanj 10, 2007, 20:42:00 poslijepodne »

korak po korak