Srpanj 21, 2025, 17:24:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zeleni švertovi  (Posjeta: 1300 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Zeleni švertovi
« u: Rujan 11, 2014, 11:14:35 prijepodne »
AKVARIJ:
-   120L (60x50x40cm)
-   25C temp
-   parametri vode: Ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija: oko 2godine
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: Nakon cikliranja
-   koliko često i koliko mijenjate vode: Mislim da bi ovdje mogo biti problem... Svaka dva tjedna oko 30 - 35%. ( U zadnjih mjesec dana imam gužvu i jednostavno ne stignem)
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: Obavezno svaki puta.

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    Tetra Ex 700
-   način i periodi čišćenja filter materijala   Kad se zaštopa, obično je to tri mjeseca.
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  Spužva, bio balsi, keramički valjčići

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   Imam kamenja nema sluzi niti algi. Tu i tamo malo končaste ali ništa strašno.
-   grijač: 100W
-   pumpa za zrak: nema
-   CO2 sustav – kakav: nema
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.): FFM nakon izmjene vode.

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: Zeleni švertovi 10ak komada, par Ancistrusa i koridorasa i 4 botie.
-   starost ribica ne znam, kako koje neke i više od godinu dana.
-   ima li potencijalnih „terorista“: Nisam primjetio
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) Ujutro tetramin i tabletice.

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: Uglavnom crypte, nešto malo rogolista, dva anubiasa i bacoppa monnieri
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju): Nešto malo zelene končaste. NEMA cianobakterije.
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi: Ne, mehanički odstranjujem.
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi: Zemlja florabella, preko nje šoder.
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu: Ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)
--------------------> Ništa od navdenog.

SIMPTOMI: Ima par švertova kaj su dobili po sebi neke bijele fleke, jedan ima malo izbuljene oči, sad ujutro je jedan švert bio krepani (vjerojatno noćas krepal). Peraje su svima ok. Ponašanje je normalno, nitko se ne sakriva, izmet uobičajeni, Primjetio sam to na jednom švertu prije oko mjesec dana ali nisam posvečivao neku pozornost (kako sam gore več napisao nisam baš previše imao vremena u zadnjih 2 mj). Nisam proveo nikakvo liječenje još. Simptomi su samo na švertovima, ostale ribise su sve super.
Upravo sam promijenio vodu u akvariju. Zadnja promjena je bila 28.8, a 9.8 sam očistio filter.

Slike nisu baš naj, nadam se da će se na videu bolje vidjeti. Probat ću ih još slikati.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Zeleni švertovi
« Odgovori #1 u: Rujan 19, 2014, 18:32:30 poslijepodne »
Pozdrav Mali i odmah isprika što se nisam javio prije  :roll:

Ove bijele flekice meni izgledaju kao da im je otpala pojedina ljuska a ne vidim znakove bakterijske infekcije.

Sam si uočio problem: Naime ako nemreš mijenjati vodu svakih tjedan dana barem to radi svakih 10 dana a filter peri malo češće od 3 mjeseca  :)

Čuj, s obzirom da je prošlo 10 dana od tvoga posta daj opet promijeni dio vode, ubaci 2 čajne žličice soli dodaj malo pojačani FFM a slijedeći dan dodaj duplu dozu vitamina.

Također bih svakako preporučio davanje i prirodne hrane poput kuhanog i sitno isjeckanog špinata, blitve, ponekad iscijediti 2 češera češnjaka (jednom mjesečno), komadić kuhane tikvice pa ujutro izvaditi, sitno nasjeckana glista, krvavi crvi, artemija i sl.

Sorry još jednom, lijep pozdrav.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Odg: Zeleni švertovi
« Odgovori #2 u: Rujan 22, 2014, 14:48:47 poslijepodne »
Hvala Plavi na odgovoru.

Sam da javim kako se situacija dalje odvijala. Po pitanju švertova ne baš najbolje :D
Još su 3 krepala u međuvremenu. I baš su ta tri imala izraženo to kako si napisao da im fale ljuskice. Ovi ostali su sad svi ok, nemaju te simptome.
Kaj se ostalih riba tiče u akvariju sve super. Možda je to stvarno bilo i do hrane, počet ću davati raznovrsniju hranu.

Što se tiće mijenjanje vode odlučio sam to stvarno odradit svakih 7 do 10 dana tako da si na komad papira napišem točno kad trebam promijeniti slijedeći put vodu i to mi stoji cijelo vrijeme na poklopcu akvarija tako da svaki dan vidim :D

Pozdrav, i još jednom hvala na odgovoru.