Pozdrav, večeras dok sam stavljao novo bilje primjetio sam bijele točkice na jednoj od kardinalki (Paracheirodon axelrodi), bio sam 99% siguran da se radi o ichu. Pošto nemam karantenu jedniku sam odmah izolirao u jednu vrećicu za tranport riba.
Upitnik:
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža - 60×30×30, 54l
- temperatura - 25-26
- parametri vode: pH - 7.2 NO2 - 0 mg/l NO3 - 25 mg/l GH - 17d i KH - 8d
- vrijeme od pokretanja akvarija - 3.5 mjeseci
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - 2 tjedna (4 corydorasa)
- koliko često i koliko mijenjate vode - svaki 7. dan po 25%-30 % (15 l)
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - unutrašnji Eheim biopower 160 - trenutno na 400 l/h
- način i periodi čišćenja filter materijala čišćenje - svaki tjedan/drugi tjedan u akvarijskoj vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - Grubu spužvu, bio balls, fina spužva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - 1 panj i 1 kamen nema sluzi
- grijač - HOT 2005 - 50 W
- pumpa za zrak - ne koristim, imam
- CO2 sustav – kakav - nemam, dodajem easy carbo
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - FFM, Easy Carbo, Profito, Voogle (imam i safe start i Dechlorinator (Tropical)
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 7x Flame tetra 13x Cardinal tetra 1x Dwarf Gourami 8x Corydoras Paleatus (njih planiram zamjeniti), RCS x 5-10, 2x Zebra Neritine
- starost ribica - nepoznata cory oko 8 mjeseci ?
- ima li potencijalnih „terorista“ - možda mužjak gourami ali ne napada nikoga, bar kad gledam
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - jednom dnevno + 1 dan post, Tropical Nanovit, TabiMin, Algae Tablets (isto tropical), Tropical color granulat, Tropical algae granulat, vtaminizirana osušena daphnija, 2× tjedno smrznuta hrana (Artemia, Daphnia, Larve crnog komarca, krill....
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - da
- da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) - razne alge: točkaste pk staklu, ona kao "tepih, vlaknasta" zelena po listovima, staghorn, cijanobakteriju uz supstrat (ako je to cijano)
- da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi - ne
- od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi - Aquabasis + (2-3 cm) i crni šljunak (3-4) cm
- da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - ne
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - nove ribe (2x Dwarf gourami nazalost ženka umrla)
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ništa
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - primjećen bijele točke, riba se češe o panj, listove
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - ubrzano disanje i bijele točke pretežno kod leđne peraje i repa
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - nisam pratio pojednično pretpostavljam da uzima hranu, ubrzano diše
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - ne znam
- kad su se simptomi prvi puta uočili - večeras
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - nemam karantenu, pa sam improvizirao- stavio sam ribu u vrećicu za transport s vodom iz akvarija, zakačio uz rub i stavio unutra pumpu za zrak, dodano 2 ml Easy Life Voogle
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - Bolesna jedna riba, nije bilo uginuća od te bolesti vec prije ~5 dana ženka gouramija uginula iznenadno
- stanje ostalih stanovnika - čine se zdravo iako malo uplašeno
Ujutro ću vidjeti da li je riba uspjela preživjeti noć, pokušat cu nabaviti manji akvarij za karantenu, i lijek kupiti. Nadam se da će preživjeti