Srpanj 21, 2025, 21:38:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Opet koridoras....  (Posjeta: 7119 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Opet koridoras....
« Odgovori #25 u: Ožujak 20, 2014, 07:50:07 prijepodne »
Mozes i svaki dan 10-tak % dok se ne stabilizira...

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: Opet koridoras....
« Odgovori #26 u: Ožujak 20, 2014, 10:36:19 prijepodne »
Mislim da nema potrebe mjenjati tako često vodu jer samo sokiras ribe, promjenis jednom tjedno 30-40 litara i pritom usises svu nečistoću s podloge i to je dovoljno. Ionako zasad skoro pa ni nemas riba. Hrani ih raznovrsno i neka pojedu sve.

I probaj se malo opustiti, s vremenom ces sve pohvatati :)

Offline Frenki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #27 u: Ožujak 20, 2014, 14:10:49 poslijepodne »
Loše vijesti. Čini mi se da je pre kasno. Moram ih u karantenu. Svaki put mi se to dogodi. Ovo mi je treći put. Imam ribe tri mjeseca i onda počnu umirat od otrvoanja. Evo, isti simptomi kao i prije. Gubi ranvotežu , pobljedjela je i ne uzima hranu. Prošli put su mi rekli da je trovanje nitratima. Znam da ćete mi reći da ne radim ovako nega da mjenjam vodu, ali ništa od toga, prvi but sam to probo i sve su nakon tjedan dana umrle. Drugi put sam ih u karantenu , i sve je prošlo , do sada, kad sam ih vratio u akvarij. Mislim da je problem u podlozi jer svaki put kad ju promjenim i vratim ih , sve stane, a onda nakon nekoliko mjeseci sve ispočetka. U karanteni nemam podlogu i nije im ništa. Neznam više ništa, zašto se to događa i kako to sprječiti. Sad ću ih prebacit u karantenu, a s velikim akvarijem ću smislit šta ću. Vjerojatno ću ga raskopat, stavit mandano i malo smanjit debljinu sloja. Jer mi možda netko, molim vas, može dati neki savjet što napraviti da se to više ne dogodi ?

Offline natty

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Ožujak 20, 2014, 15:34:35 poslijepodne »
A koju podlogu imas uopce? Da nije obicna zemlja ispod?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Ožujak 20, 2014, 15:43:31 poslijepodne »
A koju podlogu imas uopce? Da nije obicna zemlja ispod?
Ma JAKO sitni šljunak 1-2 mm (vjerojatno smeća ostane ispod korjenja i gore na šljunku) + da skoro uopće (kolko je sitan) voda kroz njega ne prolazi i vjerojatno se stvaraju oni "mjehurići" amonijaka i nitrata, koji onda kad ja usisavam dno / malo previše duboko gurnem usisavač , izađu u vodu i  :dead:. Šljunak mi je ~10cm. Prije sam mislio da je to dobra količina , ali sad  :down:. Nabavit ću mandano ili neku malo veću podlogu (ne nužno veću, nego da voda kroz nju bolje cirkulira) i stavit ga manje + da ću nabavit svrdlase puževe da obrađuju podlogu.

Offline natty

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Ožujak 20, 2014, 15:51:08 poslijepodne »
Gle. S obzirom da velis da ti se to stalno ponavlja ja bih sve van iz tog akvarija, stavila novu podlogu - manado je super, porozan je i neutralan. Sve slozila od nule, zaciklirala bar 2-3 tjedna i onda vratila ribice. Filter operi isto, ako startas od nule sa vrucom vodovodnom vodom koja ce pobiti sve lose ali i dobre bakterije. :( Manado isperi dobro u mlakoj vodi jer ima dosta taloga pa da ti ne bude akvarij dugo mutan. Naravno to sve ako se odlucis sve startati od pocetka.
Kad je akvarij prazan operi ga octom i vodom, mozda i otopinom hipermangana kao i bilje koje isto mozes staviti u blagu otopinu. Mislim da bi to sve trebalo rijesiti sto god da imas u tom akvariju. To je ono sto bih ja napravila - ne kazem da je najbolje ili najtocnije...
I sretno, javi kako ide...

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Ožujak 20, 2014, 16:42:20 poslijepodne »
Gle. S obzirom da velis da ti se to stalno ponavlja ja bih sve van iz tog akvarija, stavila novu podlogu - manado je super, porozan je i neutralan. Sve slozila od nule, zaciklirala bar 2-3 tjedna i onda vratila ribice. Filter operi isto, ako startas od nule sa vrucom vodovodnom vodom koja ce pobiti sve lose ali i dobre bakterije. :( Manado isperi dobro u mlakoj vodi jer ima dosta taloga pa da ti ne bude akvarij dugo mutan. Naravno to sve ako se odlucis sve startati od pocetka.
Kad je akvarij prazan operi ga octom i vodom, mozda i otopinom hipermangana kao i bilje koje isto mozes staviti u blagu otopinu. Mislim da bi to sve trebalo rijesiti sto god da imas u tom akvariju. To je ono sto bih ja napravila - ne kazem da je najbolje ili najtocnije...
I sretno, javi kako ide...
Ja sam prije sve tako radio (doduše nisam čistio s octom ili hipermanganom) ,a nakon toga je sve bilo u redu do nakon tri mjeseca. daljni toko događaja ću izještaiti na posto od mojeg akvarija, a tu ću pitati za savjete oko lječenja (ako se nošto još dogodi).

P.S. Onoj ribici je dosata loše , pa neznam jer će preživjeti. ubacio sam sol i FFM , pa ćemo vidjeti. Ima malo gljivica po sebi , ali sol će to rješiti. Za bakterije (Columnaris) imam antibijotik, dako da sam spreman ako se što pojavi.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 24, 2014, 16:09:32 poslijepodne »
E da, nemoj miješati pojmove protok vode kroz filter i cirkulaciju vode u akvariju. Protok vode kroz filter, ima dosta raprava ovdje na forumu, ne mora biti ono što preporučuju za tu veličinu akvarija, odnosno može biti slabiji (ne želim poticati raspravu). Cirkulaciju vode postižeš dodatnim pumpama, znači imaš dodatnu pumpu (powerhead, stream...) u akvariju kojom stvaraš cirkulaciju da nemaš "mrtva mjesta" u akvariju u kojima nemaš cirkulaciju, da li zbog dizanja smeća, raspršivanja CO2...
Jer bih možda samo mogao pitati koju pumpu za cirkulaciju vode mogao kupiti. Vidio sam ljude na internetu da puno koriste one Hydror Koralina pumpe, ali jer bi za to bile recimo isto dobre one JBL ProFlow (te piše na aquashopu da su protočne pumpe , a za Hydror piše da je pumpa za cirkulaciju vode i protok ? Koja ja razlika) ?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #33 u: Ožujak 24, 2014, 16:36:30 poslijepodne »
razlika je u tome da ti je proflow protocna pumpa koja daje puno jaci mlaz na izlazu i u tako malom akvariju je to lose dok ti stream pumpe imaju taj mlaz puno siri pa je to sve skupa njeznije. Uglavnom bi se za poboljsanje cirkulacije trebala koristiti stream pumpa.
edit: no po meni ti je bolje da probas nabaviti neki vanjski filter sa malo jacim protokom nego da kupujes stream pumpu za 96l akvarij koji efektivno ima 70-75 litara vode. Stream pumpa za tak mali akvarij je nepotrebna.
« Zadnja izmjena: Ožujak 24, 2014, 16:49:01 poslijepodne od kinggo »

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Ožujak 24, 2014, 17:02:48 poslijepodne »
Ja imam vanjski filter JBL cristal profi e700, a primjetio sam da mi je kruženje vode malo slabo . Jer sam možda krivo pozicioniro izlaz/ulaz za filter (imam tuš, a mogu staviti i onakv "normalni" nastavak na kraju cijevi kroz koju voda izlazi) ?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Ožujak 24, 2014, 17:13:39 poslijepodne »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #36 u: Ožujak 24, 2014, 17:18:18 poslijepodne »
to ti mora biti dovoljno za taj akvarij. Kod mene je na manjem eheim 2222 koji ima 500 l/h i to mi je puno previse.
Vjerojatno ga nisi bas najbolje pozicionirao.

I ne treba ti dodatna pumpa, taj filter mora samarati bilje u tom akvariju.
Jesi li stavio spray bar ili onaj duck izlaz?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 24, 2014, 17:39:39 poslijepodne »
Stavio sam spray bar , a neznam koji je bolji izlaz od ta dva. Gdje bi u akvariju trebali biti ulaz i izlaz , ja sam stavio svakog na svoju stranu , ali sam vidio neke dijagrame koji pokazuju da radi cirkulacije vode trebaju biti jedan pored drugoga.https://www.google.hr/search?newwindow=1&tbm=isch&q=external+filter+pipe+positioning&spell=1&sa=X&ei=p14wU-3HEuq6ygPMxoHQCw&ved=0CE4QvwUoAA&dpr=1&biw=1920&bih=934#facrc=_&imgdii=_&imgrc=MpF5MpAlBhDclM%253A%3BweiR04RGBZDQ7M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ukaps.org%252Farticle-files%252Fhigher-tech-tank%252F03.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ukaps.org%252Findex.php%253Fpage%253Dsetting-up-a-higher-tech-planted-tank%3B760%3B416
E , sada tu postoji problem što ja ne mogu staviti te dvije cijevi jednu pored druge jer su mi rupe u poklopcu pre malene.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #38 u: Ožujak 24, 2014, 19:00:01 poslijepodne »
ma ne moraju biti u istom kutu, nije to bas presudno. Ovo je prilicno nespretno rijesenje za akvarij iako sam i to probao

spray bar bi trebao staviti bocno i on bi ti trebao bez problema mijesati vodu na tih 80cm.
Meni spray bar stoji okomito na zadnjoj stranici i jos je okrenut malo prema staklu jer mi inace valja bilje. Ako ga stavim na bocnu stranicu onda mi svo bilje koje prijedje pola akvarija "lezi" jedno na drugom.

Jesi siguran da si dobro poslozio sve i da nemas zraka ili da ti nesto drugo ne blokira protok? A i ne znam koliko ti se zapravo to sve mijesa. Bilje se ne bi trebalo ljuljati kao drvece na vjetru. Biljni akvariji ne trebaju tsunami unutra. Ne vjerujem da je tebi problem zapravo cirkulacija, odnosno manjak iste vec da te muci nesto sasvim drugo. No tesko je reci sto, pogotovo nakon onih tvojih opisa problema sa vodom. Ja tocim cistu ZG pipovacu i po tome se ravnam, apsolutno nemam pojma kaj bi se dogodilo da krenem mijesati RO ili kisnicu ili neku bunarsku kao ti. Mislim, znam, definitivno bih smanjio tvrdocu no da li bi i dalje vrijedilo sve sto vrijedi sad, ne znam.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 24, 2014, 19:18:46 poslijepodne »
Čekaj , jer nespretna ova tvoja slika ili moja ?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #40 u: Ožujak 24, 2014, 19:56:15 poslijepodne »
pa nespretna je moja iako moze i to, pa svaki hang on radi tako a ja sam imao hang on na 54l i nije mi bio problem cirkulacija. Ovo tvoje je zapravo ovo

ali taj 701 da ga ne znam kako postavis ce ti raditi dovoljno dobru cirkulaciju. Probaj i sa onim drugim izlazom, usis ostavi u jednom kutu a taj izlaz stavi u drugi i okreni ga prema prednjem staklu ali ne skroz paraleleno sa bocnom stranicom nego da udara u prednju pod nekakvim kutem.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Ožujak 24, 2014, 20:01:39 poslijepodne »
A da uključim maksimalni protok ili da ga smanjim ? I jer koliko bi izlaz trebao biti ispod povšine vode (ako uzmem onaj drugi).

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #42 u: Ožujak 24, 2014, 20:15:12 poslijepodne »
A da uključim maksimalni protok ili da ga smanjim ? I jer koliko bi izlaz trebao biti ispod povšine vode (ako uzmem onaj drugi).
e jbg, a na koliko ti je uopce otvoren  :question:
A ovo spusti koliko ide, to je nekih 5-6 cm. Meni je fluval isto tu negdje iako on moze ici i do dna ako treba jer je drugacije to izvedeno. Mislim da moze i JBL dublje, ne znam kakvih sve adaptera ima u paketu, mislim da su dva ali ne znam koliko su dugi.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Ožujak 24, 2014, 20:39:42 poslijepodne »
Ma mislio sam na to jer da bude protok na maksimumu ili malo manje , krivo sam rečenicu formuliro  :D.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Ožujak 25, 2014, 22:11:12 poslijepodne »
Ja imam još samo dva pitanjca:1. Koliki bi mi protok (l/h) otprilike trebao biti u akavriju (96l) ?
                                          2. Kako bi to trebalo izgledat ? Jer bi se bilje trebalo lagano njihati ili ?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #45 u: Ožujak 25, 2014, 22:27:41 poslijepodne »
1. Za dobar biljni ti je protok 3x volumen akvarija cisto dosta. Naravno, pod uvjetom da filter ima volumen.
2. Da, ali ne na prvi pogled. Ali uzmi u obzir da ti nije svo bilje jednako podlozno ljuljanju. U principu gledaj bilje koje ti je na suprotnoj strani od izlaza.

Offline grg4

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #46 u: Travanj 04, 2014, 13:33:11 poslijepodne »
1. Za dobar biljni ti je protok 3x volumen akvarija cisto dosta. Naravno, pod uvjetom da filter ima volumen.
2. Da, ali ne na prvi pogled. Ali uzmi u obzir da ti nije svo bilje jednako podlozno ljuljanju. U principu gledaj bilje koje ti je na suprotnoj strani od izlaza.

koliki bi protok trebao biti za normalno nastanjem akvarij, ribama i biljkama?

ja imam 400l akvarij (realno vode nekih 350) i pregradni filter s pumpom 1350l/h, a planiram uzeti 2000l/h pumpu plus nekakav diy spray bar, ali ne znam je li to mozda previse... imam cca 100-tinjak riba trenutno u njemu, neonke, endleri, corydorasi, kozice...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #47 u: Travanj 04, 2014, 14:11:06 poslijepodne »
pa gle, nije to bas nesto sto se moze tocno odrediti, 3-5 puta otprilike, ovisi o tome kolika je biljna masa, koliko imas filter materijala i kakve imas ribe. Prejaki protok ti ima problem sto tada bakterije u filteru ne stignu odraditi svoje a ribe i biljke ce ti se valjati po akvariju.

Offline grg4

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #48 u: Travanj 04, 2014, 16:27:01 poslijepodne »
mislim da je kod mene stanje onda zadovoljavajuce...

moram samo jos dodatno zabiljiti akvarij i to je to.