Srpanj 24, 2025, 04:52:57 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Muke po pocetku i indentifikacija  (Posjeta: 3430 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Smartybarty

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Muke po pocetku i indentifikacija
« u: Veljača 16, 2014, 18:26:46 poslijepodne »
Pozz ekipa, unaprijed se ispricavam ako sam fulao podforum pa neka mod premjesti u pripadajuci ukoliko bude potrebe.

Unaprijed da kazem kako sam procitao vas vodic za pocetnike i prosvrljao po podosta tema na forumu, no jednostavno meni kao novom je to sve skupa previse informacija i iskreno jako slabo kontam to sve.

E sad, opis mog problema ako ga mozemo tako nazvati. Prije nekih 5 mjeseci cura mi je darovala ribicu Teleskopa, malecki je bio u akvariju od 10 litara bez filtera i ikakve opreme (Znam sto cete reci, ali molim vas da se suzdrzite od kritika. Citam vas vec neko vrijeme i jasno mi je da se akvarij mora prvotno ciklirati, da je potreban filter i da je 10 litara brutalno malo prostora za zlatnu ribicu te da je cudo da je ovaj i toliko izdrzao). Naime, problem mi je iskesirati 400-500 kuna odjednom na "prostrani" 50-60 litarski akvarij sa pripadajucom opremom buduci da sam (jos uvijek) student i pritom nezaposlen. Razmisljao sam da nabavim filter no od ponude nisam vidio nista sto moze filtrirati 10 litarski akvarij, dok mi je nabavka veceg akvarija i filtera stvarno preskupa (jbg, sirotinjo i Bogu si teska) tako da sam na kraju odustao od filtera i izmjenjivao trecinu vode svakih 3-4 dana (ona prociscena od kamenca, klora i ostalih spojeva), naravno i aeracija akvarija je bila u banani tako da je Teleskop non stop bio na povrsini vode i hvatao zrak. Kao sto rekoh izdrzao je u takvom stanju nekih 4 mjeseca i uginuo  :(
Operem ja tako akvarij, spremim sljunak i reko vidimo se u neka bolja vremena.

I sve bi bilo ok da mi curi nije jucer ponovo palo na pamet da mi kupi neke nove sitne ribice na prepad (strpam ja njih u akvarij, naravno necikliran i rekoh joj da to vise ne radi jer ce ribe uginuti). Sad vjerovatno mislite koja je to azdaja  :D  ali njoj je to jednostavno puno kompliciranja oko dvije ribice i to je sva mudrost.

Dakle ako ima kakva iskusna dobra dusa da odvoji malo vremena i udjeli mi par savjeta sto i kako dalje jer ja stvarno nisam pametan, a mrzio bih da mi ribice bezveze presele u vjecna lovista (naravno ako izdrze ovih dva tjedna buduci da je akvarij necikliran).

1.) Prije svega moje prvo pitanje je indentifikacija ovoga sto mi se sad nalazi u akvariju jer ja uz svu volju i silno pretrazivanje po netu nisam uspio prepoznati ovo dvoje sa svim karakteristikama. Po meni ili su neke varijacije zlatnih ili Karasi. Prilazem dvije slike (usput receno ribice imaju izduzen, a ne loptasti oblik i duge su cirka 5 cm ukoliko nece bas biti jasno sa slika).

2.) Jesu li to slatkovodne hladnovodne ribe? Prodavac joj rekao da jesu, ali naravno i utrapio joj dva komada iako je ovo premalo mjesta i za jednu  X-(

3.) Da li je jedan listic hrane po glavi dnevno dovoljan svakoj? Kako ih uopce kontrolirati koja koliko pojede? Ovaj bijeli izjelica pojeo dva komada sinoc a narancasta ostala gladna  :devil:

4.) Mislio sam im ipak nabavit filter pa taman i da bude prejak, nakon malo trazenja po netu nasao sam neki unutarnji za akvarij do 45 litara, iskreno skup mi je ali stisnut cu nekako. Prilazem ga u linku:
http://www.zoocity.hr/eh-unutarnji-filter-pick-up-2006-za-akvarij-do-45.aspx?q=1-52229-3-1
Hoce li to obaviti posao ili da uzmem nesto drugo? Citao sam negdje o nekakvim spuzvicama koje vrse funkciju filtriranja za male akvarije, dal bi to bilo bolje i ima li toga za nabaviti kod nas u ZG? Takodjer, iduci mjesec bih nekako skrpio za veci akvarij od kakvih 20-30 litara pa preselio tamo skupa sa tim fliterom. Sto da radim glede pumpe za zrak? Mislim da sam negdje na forumu takodjer citao kako njenu funkciju moze obavljati filter ukoliko mreska vodu, a i pricali ste o nekom aeracijskom kamenu, neznam kakva je tocno njegova funkcija, pa ukoliko netko moze objasniti.

5.) Pumpa za ciscenje dna. Ima li nesto jeftino za nabaviti i koliko kuna cirka?

6.) Izmjenjivao bih trecinu vode svakih 2-3 dana i dalje (one filtrirane bez kamenca), jel to ok ili da usipam ovu iz vodovoda? Takodjer, kad nabavim filter koliko cesto da izmjenjujem onda?

Eto, mislim da je to sve zasad, ukoliko sam sto zaboravio dodati cu kasnije. Hvala na pomoci unaprijed.
 :)

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
Odg: Muke po pocetku i indentifikacija
« Odgovori #1 u: Veljača 16, 2014, 18:33:52 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošao :)
Ako želiš jeftin filter,najbolji su oni spužva filteri,koji filtriraju i aerišu vodu.To je pumpica za vazduh ubačena u parče sunđera,pumpu za vazduh kupi,a sunđer možeš i sam napraviti,od običnog sunđera.
Enjoying cichlids...

Offline Smartybarty

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 16, 2014, 19:16:41 poslijepodne »
Pozz, hvala na dobrodoslici.
Znaci kupim neku malu pumpu za zrak i na nju stavim komad spuzve za sudoper? Imas kakav link da znam otprilike koja pumpa? Kazem, mali je akvarij pa da ne uzmem nesto prejako.

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #3 u: Veljača 16, 2014, 19:29:00 poslijepodne »
Evo ovako sam se i ja uvalio u ovaj hobi...zena za rodjenan donijela kuglu sa tri zlatne...pokoj vjecni im...najbolje ti je smarty pogledaj u oglasniku tu na forumu,sigurno ima nesto sto bi ti odgovaralo cijenom,ali barem 50l da bude,ja ne bi manje.

Uvijek je suncano u Hercegovini..

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #4 u: Veljača 16, 2014, 19:33:41 poslijepodne »
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=92927.0
Ja bi sad djevojku lijepo za ruku pa neka i ovo kupi :p

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #5 u: Veljača 16, 2014, 21:28:05 poslijepodne »
Pozdrav i dobro nam došao. Kao prvo što bi ti preporučio je da razmisliš dali uopće želiš imati ribice.Zbog čega nešto forsirati ako nešto ne želiš i onda to sa njom lijepo rasčisti na civiliziran način. :a010a: Ukoliko se odlučiš da želiš imati ribice,baš te žalim jer neznaš u što se upuštaš.Ako si malo pratio teme na Forumu shvatit ćeš zašto ti to kažem.Većina krene kao i ti sa poklonjenom kuglom i ribicom a kako nema cjepiva protiv te zaraze, neizlječivo obole. Akvarij od nekih 50tak litara biti će dovoljan.Košta stotinjak kuna na našem oglasniku a novi oko 200.Ovi filteri su među najboljiima u svome rangu ali nikako ne kupuj ovaj mali već onaj sa oznakom 2010.Razlika je 40 kuna u cijeni a u količini filter materijala ogromna.I ako odustaneš ovoga češ brzo prodati a onaj mali ti je igračka.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Veljača 16, 2014, 21:28:39 poslijepodne »
tesko je bez para, ali barem je pohvalno sto ne zelis drzati ribu u takvim uvjetima.

neznam koliko je to "nema se para" kronicno, ali najpametnije sto mozes napraviti je investirati 100kn u sljedece:

1. trgovacki centar.  za 20,30 kn ako je akcija, ili po 50-60 (tu negdje) se mogu pronaci plasticne posude, za spremanje igracaka i slicno. crvsta plastika, istina nisu bas prozirne ali tko pita. zapremina 50,60,70 litara, ovisi o dimenzijama, ali pise na svakoj.

ja sam nedavno uzeo bas takvu, zapremine 60 litara, u nekoj gej roza boji, za pripremu vode, mislim da je kostala nekih 40kn na nekoj akciji.

2. hang on filter, tu malo potrazi i snadji se, znam da najmanji atmanovi modeli i slicni znaju kostati 40,50kn, ako je koju kunu i vise, ne zali.

i to je to, mozda nije reprezentativno za vidjeti i ukras sobe, ali, barem neces patiti zivotinju u premalom akvariju. pa onda polako skupljaj pare za ono sto zelis.

hrani normalno, bez brojanja listica, posebice kad stavis filter, i kad on pocme odradjivati svoj posao, zagrabi malo u prste, tako jednom dnevno, jedan dan u tjednu bez ikakve hrane i to je to.

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Veljača 17, 2014, 02:41:00 prijepodne »
Pozdrav,

Prvo ovo sto imas su karasi, narasti ce mnogo i osobno ih nebih drzao u akvariju jer imaju lude zahtjeve za dimenzijama, no kako ih vec imas i nije ti palo na pamet udomiti ih i lagati curi "da su uginuli kad se akvarij razbio (no mozda i bolje jer sad imate vise vremena za vas)", ocito je da ih zelis drzati i zadrzati. za njih dva koja imas trebati ce ti s vremenom MIN 120 litara vode no za sad je i 50-60 lijepa promjena no ne i dugorocno rijesenje. Akvariji se na ovom forumu prodaju za vrlo prihvatljive novce i toplo preporucam da se investiras u nabavku novog jos danas! Kako ti ne pise od kuda si predpostaviti cu da je Zagreb pa cu te sa tvojim bespatnim studentskim pokazom uputiti smjer Trg franje tudjmana, gdje stoji bus 146 na koji sjednes i vozis se do zadnje stanice te potrazis Kaufland Jankomir, u njemu je ducan Aqua-terra gdje ces zatim kupiti filter.

Preporucam ti da uzmes atmanov najveci hangon filter ( cjenom oko 150kn) i akvarijsku spuzvu s najvecim rupicama (15kn) i izrezes ju tako da fino stane u onaj prostor filtera koji sadrzi filter medije (plocice od silikonske vate, plastike te sa paketicem ugljena). Ova ciiijela zavrzlama kostati ce te ukupno oko 300 kn ako budes pAmetan i nemas neke sulude kriterije u potrazi akvarija. No privremena varijanta je i plasticni škaf za mnogo manje kuna (mozda i dugorocnija opcija s obzirom da ne znam kad ces imati novaca za 120 litarski akvarij).

Sto se tice tekstova citaj dalje o zlatnim ribama, a posebno preporucam dva teksta sa akvarij.net-a.

Offline Smartybarty

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 17, 2014, 13:25:38 poslijepodne »
Pozdrav ekipa i hvala svima na pomoci. Kako sam i pretpostavljao ima tu razlicith savjeta.
@perica da stvarno bi je trebalo pod ruku hahah, a sta ces kad je i ona u besparici  :D

@ Smilas
Dakle da uzmem tog najjaceg hang on atmana na Jankomiru? Hoce li on dobro filtrirati ovih 10 litara, da nebude prejak? Naime, uzeo bih filter ovaj mjesec, a potom iduci mjesec pokusao nabaviti veci akvarij od tih 50-60 litara pa bih samo premjestio filter u njega. Mislim da je filter sad potrebniji u svakom slucaju. Ukoliko tako napravim da li novi akvarij moram svakako ciklirati ili je dovoljno da samo novi filter ubacim u njega posto ce se u njemu skupiti potrebne bakterije?

Takodjer hoce li on obavljati funkciju zracne pumpe i moze li ga se uopce namjestiti da mreska vodu? Ukoliko ce mi trebati i pumpa ocelavit cu xD
Eh da, kojeg rezima izmjene vode da se pridrzavam, jel 30% svakih 2-3 dana ok? Radi se o prociscenoj vodi, pa mozda da je promjesam sa ovom vodovodnom? I sto nakon filtera, onda bi svakih 10-ak dana bilo ok?

I da, si siguran da su ovo Karasi? Koliko sam ja vidio Karasi su vise loptastog oblika dok su ove moje sitne i izduzene, vise mi lice na one Komete. A mozda su samo neki baby Karasi pa mi tako djeluju.

Eto, to je to zasad. Znam da je puno pitanja, ali nebih bas navrat nanos u to sve.

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #9 u: Veljača 17, 2014, 15:33:30 poslijepodne »
To su sve karasi zapravo, no tvoj varijatet je takav da treba puno mjesta za plivanje i osobno ga nikad nebih imao u akvariju.inače svi ti kometi, teleskopi, shumbunkini rodom spadaju u cara se no drugačije su varijante. Ono sto ja ljudi inače zovu karasom je zapravo jednorepi  veci brzi i divljiji oblik kichastog (fancy goldfish) karasa kakve recimo imamja. Inače taj filter ce ti biti puno prejak za 10 litara i molim te da ga zamjenis plastičnom posudom veće litraze jer ti je to najbitnija stvar, a ciklirat moraš sve uvijek, nešto kraće ako prelijes staru vodu i rabis korišteni filter. Inače ozbiljno ti savjetujwm da prolistas stare teme jer ti se ljudima ne odgovara na ista pitanja stalno a ovi savjeti su dani već mali milijon puta.

Offline Smartybarty

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 17, 2014, 19:23:25 poslijepodne »
Ok, hvala na savjetima i pojasnjenju. Probat cu tako kako kazes pa cemo vidit. Ma znam da sve ima po forumu, nisam lijen za citanje, dapace.Ali svatko radi na svoj nacin i hrpa je informacija tu, a nigdje bas ono sto bih mogao primjeniti na svoju situaciju u cjelini pa reko pitat cu ljude koji se vise razumiju u to.  ;)