Srpanj 31, 2025, 01:49:12 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć - slaba podloga  (Posjeta: 1743 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline blink13

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Pomoć - slaba podloga
« u: Studeni 28, 2013, 09:50:00 prijepodne »
Pozdrav svima!

Nova sam u akvaristici i na moju veliku žalost, akvarij sam startala prije proučavanja savjeta sa foruma i sad vas naravno moram moliti pomoć/savjete kako ispraviti napravljene greške.

Ribice su mi ljubimci već dvije godine, počela sam s malim akvarijem od 30l u kojima sam imala gupije, ancistrusa i corydorase. Kako su mi se gupiji razmnožavali, uvjeti u tako malom akvariju su im postali prestresni pa smo se odlučili na nabavku većeg akvarija. Potraga je trajala malo duže jer smo ograničeni prostorom u stanu i ribice su mi počele ugibati tako da kad je akvarij napokon stigao (atman ar-510, polovni, ciklirani) jedva smo dočekali da ribice prebacimo u njega.
Ribice su sada odlično, veselo plivaju, parametri vode su im ok ali nas sada muči podloga, tj. bilje. Imamo samo cca 1,5 cm podloge (pijesak i sitni šljunak) što nije dovoljno ni dobro za veseli rast biljaka.

Molim vas sugestije/savjete/pomoć  što napraviti vezano uz podlogu? Da li mogu nadodati dodatni sloj na postojeće stanje (ako da, kako?), da li da ribice na kratko vratim u mali akvarij (to mi se čini bolno prestresno za njih) pa prekopam cijeli akvarij ili nema mogućnosti ispravka?
Pokušala sam naći odgovor u postojećim temama ali izgleda da nitko nije bio tako smotan. 

Unaprijed hvala svima na bilo kakvom komentaru!

Offline ent

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
Odg: Pomoć - slaba podloga
« Odgovori #1 u: Studeni 28, 2013, 10:01:54 prijepodne »
Pozdrav
imaš dvije mogučnosti kao što si i sama navela,prva je da nadodaš još šljunka/pijeska i da ispod korjenja biljaka staviš jbl glinene kugle,koje ubodeš u šljunak ispod korjenja.A druga opcije je da ribe prebaciš u drugi aq,vodu staviš u kante i napraviš sve ispočetka sa hranjivom podlogom.

Offline blink13

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 28, 2013, 10:11:40 prijepodne »
Što bi po tvom bila bolja opcija?
Ja ih radije ne bih prebacivala u taj mali akvarij jer trenutno imam 13 odraslih gupija, jednog ancistrusa, 5 coryića ali i cca 10 malih gupića koje ne znam kako bih pohvatala ali opet, možda bi im bilo jako stresno i da satima guram ruke u akvarij.

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #3 u: Studeni 28, 2013, 10:19:55 prijepodne »
pozdrav blink 13,ja ti neman puno iskustva ali moje misljenje je da je bolje odjednom sve odradit kako treba nego da svako malo radis nesto po akvariju,1.5 cm podloge je malo,trebalo bi ti jos barem 2-3 cm a nadodavanje bi također bia stres za ribe,moja preporuka je da uzmes jedno popodne i to odradis kako treba  :)

Offline blink13

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Studeni 28, 2013, 10:37:57 prijepodne »
Nije problem uzeti ni cijeli dan, uživam u tome, samo nisam bila sigurna što će ribicama predstavljati manji stres.
Hvala puno na pomoći, ribice će se onda malo gužvati dok im ne renoviram dom!   ;)

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
« Odgovori #5 u: Studeni 28, 2013, 10:54:14 prijepodne »
Što bi po tvom bila bolja opcija?
Ja ih radije ne bih prebacivala u taj mali akvarij jer trenutno imam 13 odraslih gupija, jednog ancistrusa, 5 coryića ali i cca 10 malih gupića koje ne znam kako bih pohvatala ali opet, možda bi im bilo jako stresno i da satima guram ruke u akvarij.
druga naravno,riješiš si to za jedan dan i mirna si godinu- dvije.

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Studeni 28, 2013, 11:31:58 prijepodne »
jednostavno ubaci pod bilje glinene kuglice i dodavaj u vodu makroelmenete,ja imam tako i nemam nikakvu podlogu i bilje raste normalno

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #7 u: Studeni 28, 2013, 11:33:38 prijepodne »
Malo prošvrljaj po ovome, upiši osmocote:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?action=search2
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #8 u: Studeni 28, 2013, 21:34:32 poslijepodne »
jednostavno ubaci pod bilje glinene kuglice i dodavaj u vodu makroelmenete,ja imam tako i nemam nikakvu podlogu i bilje raste normalno
Koliko sam ja skužio ona misli na podlogu općeniti, a ne na hranjivu tj. da ima samo 1cm pijeska što je premalo za bilje.
Po ovime ispada da imaš biljke zapiknute u glinene kuglice, što isto nevjerujem da može funkcionirati.  ;)
Najbolje kako ti je rečeno da izvadiš sve van i ponovo kreneš, te staviš barem 5cm. 
I onda staviš glinene kuglice, ili bolje neku gotovu hranjivu podlogu ispod šljunka, jer te kuglice više služe kao dohrana starijim podlogama.

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg:
« Odgovori #9 u: Studeni 28, 2013, 22:10:37 poslijepodne »
kod mene je pjesak cca 3 cm i izmedju svake biljke kuglica.i dodajem makro elemente.i za sad bilje fino napreduje;)

Sent from my OMNIA7 using Tapatalk

Offline kliker

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg:
« Odgovori #10 u: Studeni 28, 2013, 22:39:07 poslijepodne »
kod mene je pjesak cca 3 cm i izmedju svake biljke kuglica.i dodajem makro elemente.i za sad bilje fino napreduje;)

Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
Pa tako već da kad imaš podlogu od 3 cm, a ne kako si napisao u prethodnom postu bez podloge btw.
Ja isto imam te kuglice te makro i micro te također bilje napreduje.
Uglavnom mislim da je nekih 5 cm bolje i lakše za sadnju većine bilja, jer je lakše zapiknuti biljku pa ju onda malo povući ako je duboko nego zatrpavati korijen kad imaš nisku podlogu.

Offline blink13

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Studeni 29, 2013, 10:24:12 prijepodne »
Želim to ovaj put napraviti kako spada tako da trenutno gledam koju podlogu ću staviti, planiram naručiti preko aquashopa jer mi je u Đakovu malo ograničen izbor. Iskreno se veselim popravljanju uvjeta za bilje iako moram reći da se sve drži odlično, s obzirom na trenutno stanje. Čini mi se da nema nepopravljive štete a uspijeva mi čak i pomalo rasti i širiti se. To će biti divota dok dobije pravilnu podlogu!

Offline Lili

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #12 u: Studeni 29, 2013, 10:40:17 prijepodne »
neće ribama biti nista.
Mozes staviti ili gotovu podlogu za bilje ili namakanu zemlju za cvijece( mora ti se namakati barem 2-3tjedna) i na to sljunak, zasadis bilje, vratis vodu od akvarija,  ukljucis tehnikalije, pricekas da se voda malo ugrije i ribe natrag.