Srpanj 24, 2025, 02:21:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: jbl punktol ultra vs bactopur direct  (Posjeta: 3076 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Beri

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
jbl punktol ultra vs bactopur direct
« u: Studeni 03, 2013, 13:34:32 poslijepodne »
Nakon što sam primjetio bijele točkice , prebacio ribice u karantenski 30 litreni tank, podigao temperaturu na 29° , stavio čajnu žličicu soli, greškom sam stavio pol talete bactopur directa. Naknadno sam stavio 2.5 ml jbl punktol ultra uvidjevši da sam nepotrebno stavio antibiotik bactopur direct. E sad me zanima dali ta dva lijeka poništavaju međusobno  djelovanje (moram li  ispraznit tank i stavit solo jbl punkrol ultra) ili mogu ostavit da punktol nesmetano djeluje.
Hvala plavome unaprijed.

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: jbl punktol ultra vs bactopur direct
« Odgovori #1 u: Studeni 03, 2013, 14:55:20 poslijepodne »
Nakon što sam primjetio bijele točkice , prebacio ribice u karantenski 30 litreni tank, podigao temperaturu na 29° , stavio čajnu žličicu soli, greškom sam stavio pol talete bactopur directa. Naknadno sam stavio 2.5 ml jbl punktol ultra uvidjevši da sam nepotrebno stavio antibiotik bactopur direct. E sad me zanima dali ta dva lijeka poništavaju međusobno  djelovanje (moram li  ispraznit tank i stavit solo jbl punkrol ultra) ili mogu ostavit da punktol nesmetano djeluje.
Hvala plavome unaprijed.

za lijekove ne znam al znam da se bijele tackice nelijece u karantenskom akvarijmu vec u akvarijumu u kom ti zive ribe,tretiraj ribe u glavnomj stanistu jer kad ih vratis opet ce dobiti ich

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2013, 16:18:11 poslijepodne »
Upravo kako je kazao kolega.

Odmah u velikom akvariju nspravi promjenu do 50% vode uz detaljno usisavanje podlohe usisavačem, properi filter materijal o iu filzera izvadi aktivni ugljen.

Ubaci lijek a kroz par dans pomalo podigni temperaturu a pojačaj i aeraciju preko zračnog kamens.

Nemoj zaboraviti da lijećenje moraš ponoviti nakon 14 dana.

Pozdrav i sretno.

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 03, 2013, 18:56:52 poslijepodne »
Hvala plavome unaprijed.

za lijekove ne znam al znam da se bijele tackice nelijece u karantenskom akvarijmu vec u akvarijumu u kom ti zive ribe,tretiraj ribe u glavnomj stanistu jer kad ih vratis opet ce dobiti ich

Kolko me sječanje služi , ichtio nemože preživjet više od par dana bez donora (ribica domaćina) u kontaminiranom akvariju koji je dakle ispražnjen.
Preseljene ribice će proć dvostruki tretman uz povišenu temperaturu radi ubrzavanja procesa izlijeganja parazita. sa usisavanjem dna .Ne želim tretirat u standardnom akvariju zbog dušikovih bakterija.
Još uvijek je ostalo pitanje pobijanja efikasnosti dvaju lijekova.Nije mi prvi puta liječenje ichtia na ovaj način, uvjeren sam da ichtio neće preživjeti nakon deset dana sam u akvariju.
Hvala na odgovorima, brine me suzbijanje efikasnosti bactopura i jbl punktola.
Možda jedno zapažanje nije na odmet.
Ribica koja je bila zaražena , kupljena u pet centru je iskočila iz karantene na pod.Zabunom sam je u jutarnjim satima vratio na nepunih 10 sekundi u zdravi akvarij,...
Želim reć da je ichtio kroz 10 sekundi uspio naselit  novi akvarij.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Studeni 03, 2013, 20:10:59 poslijepodne »
Beri, Beri.....

U veterini nema: koliko me sjećanje služi i ostalih pretpostavki ili logičnosti.

Ich je vrlo otporan parazit koji može dugo preživjeti bez domačina ribe bilo da je u obliku jajašaca koja se ne izlegu sva ( neka imaju satni mehanizam da se larva izleže sa zakašnjenjem), do toga da larva može dugo preživjeti u puževima koji su prijenosnici parazita na ribe. Također brlo rijetko u nepovoljnom uvjetima pataziti prelaze u hibetnaciju i čekaju...

Dakle, moraš liječiti ribe u velikom akvariju a dobre nakterije češ obnoviti sa easy life Easystart živim nakterijama.

Bactopur direct po svom sastavu ne može negativno djelovati na punktol.

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 03, 2013, 20:43:08 poslijepodne »
Kolko me sječanje opet služi, rečeno je da puževi nisu nosioci,...no dobro, biću dobar već jednom, slušat ću, pojest sve za ručak ,... : :(

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #6 u: Studeni 04, 2013, 10:00:50 prijepodne »
ako ihtio nije uznapredovao i ako ribe to mogu podnijeti  treba ga liječiti samo visokom temperaturom vode.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Studeni 04, 2013, 11:10:39 prijepodne »
Da i liječenje visokom temperaturom uz dodatak soli moglo bi ubiti ich ali s obzirom da u akvariju ima bilje ta bi kombinacija uništila svo zelenilo.

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 04, 2013, 17:20:35 poslijepodne »
ako ihtio nije uznapredovao i ako ribe to mogu podnijeti  treba ga liječiti samo visokom temperaturom vode.
Ako me sjećanje služi, temperatura ubrzava proces izlijeganja parazita iz čahure da ga lijek suzbije pošto je začahuren na dnu akvarija nedodirljiv.Ako sam shvatio temperatura ga ne uništava već stvara preduvjet za njegov brži razvoj da nastrada od lijeka.Moguće da me sjećanje vara ;)
U svakom slučaju treba čim više rasprave o ovoj pošasti.
Zahvaljujem na konstruktivnoj polemici pa makar pod cijenu da slušam u toj mjeri pa pojedem i povrće za ručak :-[

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Studeni 04, 2013, 17:56:31 poslijepodne »
Ovdje se radi o visokoj temperaturi 33 do 35 C uz dofatak dosta soli i tafa sol zbog zakona osmoze izaziva pucanje staničnih membrana kod larvi parazita. To je moguče napraviti u karanteni ali ne i u akvariju...

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 04, 2013, 18:19:46 poslijepodne »
Prvi glas o takvoj temperaturi. Naravno da ću napravit već isprobanu metodu koja je funkcionirala.
Vizavi svih naših entuzijasta nadam se da će opet upalit.
Ne provjeravamo tvoj kredibilitet , reference, angažman i   volonterizam nije u sumnji. Iskreno sam tvoj fan, imaš nepopularnu i nezahvalnu rubriku. Što se tebe plavi tiće, spomenik za života :klap
Zahvaljujem iskreno i uime onih revoltiranih, koji će tek svatit

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 19, 2013, 11:54:30 prijepodne »
Evo da javim situaciju.JBL ultra dodan zajedno sa Bactopurom directom očito ne poništavaju jedan drugom svojstva pošto su ribice izliječene.Plavi je točno predpostavio.
Nisam stavljao lijek u akvarij , već u tank s ribicama uz filtraciju i podizanje temperature.Ichtio se nije dosad razvio iz kontaminirane podloge akvarija jer su ribe u njemu već podosta.
 Čini se zasad da netreba stavljat lijek u akvarij s ribicama i pobijat bakterije, barem ne iz prvog pokušaja ako ichtio ugine za par dana bez nosioca (ribica).
Sudeći po zaustavljanju bolest čini se da puževi koji su ostali sami u akvariju nemogu biti nosioci ichtia.
Javim ako se kaj spesi mada sam iste situacije imao prethodno.