Srpanj 07, 2025, 01:31:10 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prilikom zamjene aktivnog ugljena protok vode se pojacao  (Posjeta: 3439 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline crvenkapa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
prilikom zamjene aktivnog ugljena protok vode se pojacao
« u: Siječanj 24, 2014, 22:02:11 poslijepodne »
Zamjenio sam aktivni ugljen i protok vode se povecao dali je to moguce.?

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
Odg: prilikom zamjene aktivnog ugljena protok vode se pojacao
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2014, 22:07:39 poslijepodne »
radi samog ugljena ne.
Ako si usput i oprao filter materijal, da

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 24, 2014, 22:19:19 poslijepodne »
Voda je mutna prodavacica u zoo hobyu kaze da ako je ugljen los da nece biti voda biti ok.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Siječanj 24, 2014, 22:36:19 poslijepodne »
i sad opet ja pitam, ovo je slucajno zavrsilo u "morska akvaristika", ili?

Kroz sto se povecao protok nakon zamjene ugljena, ako pricamo o morskom akvariju????

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 24, 2014, 22:45:59 poslijepodne »
Pricam o unutarnjem filteru sa aktivnim ugljenom voda unutar akvarija je mutna dali je to moguce da se dogodi ako je ugljen potrosen

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Siječanj 24, 2014, 22:54:24 poslijepodne »
a da te ja onako laičko amaterski pitam ... koji će ti qurac aktivni ugljen u akvariju ako nije bilo nekog liječenja ili slično ?!?!?  :nerd:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 24, 2014, 22:57:10 poslijepodne »
Vise ja ne kuzim nista kazu da je taj aktivni ugljen bitan da prociscava zastovga tvornica stavlja taj ugljen unutra?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Siječanj 24, 2014, 23:13:05 poslijepodne »
aktivni ugljen je aktivan jako kratko. U to vrijeme ti iz vode izvlaci sve, pa i ono sto ne bi trebao. Kad prestane biti aktivan onda je to samo jos jedan filter materijal. Nis poseban, cak stovise.
U principu se koristi samo nakon nekakvog lijecenja da izvuce ostatke iz vode a inace ti ne treba.

Offline laki983

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: veliko gradiste(srb)
« Odgovori #8 u: Siječanj 25, 2014, 00:14:27 prijepodne »
aktivni ugalj je jeko koristan media filter koji treba koristiti stalno uz pravilnu upotrebu.1-2g na litar.u zavisnosti od zamucenosti vode tj zutila.nitrate ne uklanja al sve ostalo vezuje za sebe.
ne postoje tacne doze tako da svako treba da ga koristi u zavisnosti od situacije.staviti prvo max 1g na 1l.pa lagano povecavati uz nedeljne zamene vode.ukoliko voda nije bistra tj jos zuta povecati postepeno dozu i tako dok se ne nadje perfektna doza.aktivan je od 2-4 nedelje.preporucujem zamene na 20 dana.od skora ga koristim uz zeolit i prve promene vidim vec.jako sam zadovoljan a tom tematikom sam pokusao da se posavetujem i postavio temu al mi niko nije odgovorio.te sam na jednom sajtu hrvatskom za internet prodaju nasao detaljno objasnjenje strucnjaka te sam sledio njihova uputstva.treba biti oprezni sa akvarijumima starim koji ga niakd nisu koristili da ne bi doslo do svetlosnog soka .protok vode mora biti 500l/h uz 1g na 1l max pa posle nedelju dana povecati dozu.menaj se 100% preporucujem sto sitnije granule radi sto przeg aktiviranja.ph neutralan al obavezno u prvih mesec dana upotrebe vrsiti nedeljne testove.pozzzzzz

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 25, 2014, 00:31:01 prijepodne »
.........koji se odnosi na morsku akvaristiku. O kojoj ne znam nista pa necu ulaziti u to. Ali u slatkovodnoj aktivni ugljen nije potreban. Ja ga nemam niti u jednom filteru a filtere cistim 3-4 puta godisnje. I nema nikakavih problema sa zutom vodom, zelenom vodom, mutnom vodom...........
I da se ponovim, nema tog aktivnog ugljena koji ce biti aktivan 4 tjedna, pogotovo ne u kolicini 1g/1l.

Offline laki983

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Siječanj 25, 2014, 00:32:44 prijepodne »
pa ova tema je onda zalutala u morsku ...ja sam na morsku mislio.sorry

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 25, 2014, 10:30:10 prijepodne »
i sad opet ja pitam, ovo je slucajno zavrsilo u "morska akvaristika", ili?

A vi se raspisali na pogresnu temu.

Kinggo> neznam odakle matematika 1g po litri, ili 2 grama, ali recimo FM ultra carb L se mjenja tocno tako, svaka 3-4 tjedna, sto je i preporuka proizvodjaca, ali i korisnika, svi se s time slazu. A dozira se daleko manje, mislim da ide 100 ml na svakih 200 litara vode.

Sve ovo naravno vrijedi za morsku akvaristiku. Za slatku vodu, ako je sve u redu, stvarno neznam cemu bi sluzio, a posebice ne u tolikoj kolicini.

Offline zox0007

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #12 u: Siječanj 25, 2014, 11:33:42 prijepodne »
Koliko sam se uspio informirat aktivni ugljen se koristi poslje liječenja riba, i slično, tako da ako je akvarij ok, nema ga potrebe stavljat... ali neznam, ni ja točno, ja sam samo to pročitao u priručniku za nove akvariste... ;-)
-Borba za mir je isto što i jebanje za nevinost!!!
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 25, 2014, 11:41:24 prijepodne »
Za slatku vodu, ako je sve u redu, stvarno neznam cemu bi sluzio, a posebice ne u tolikoj kolicini.
nekako sam uvjeren da autor teme nema morski iako je jako skrt sa informacijama  -?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 25, 2014, 12:39:36 poslijepodne »
Zox0007> Necu se praviti previse pametan, da nebi ispao previse glup, ali.

U slatkoj vodi ga koristis uglavnom nakon ljecenja, mozes ga povremeno staviti dan-dva da pokupi ako sta ima u vodi, ali realno, dok ne trpas nekakve lijekove i slicno u vodu, aktivni ugljen ti ni ne treba.

s druge strane, u morskoj, aktivni ugljen ti je skoro pa obavezan. Ili ako nije obavezan, svakako je preporuka da ga se koristi. O tome zasto i kako bi se moglo jako puno pisati, a tu su sve vec pametniji napisali, pa necu o tome.

Razlika je i u koristenju ugljena, u morskoj je on najcesce u reaktoru, u slatkoj vodi su to najcesce vrecice u filteru i slicno.

Da ne kompliciram, ako neznas sto ce ti au, onda ti ni ne treba. Posebice u slatkoj vodi, ali ovo je morska rubrika, pa ce valjda autor razjasniti jel mi pisemo bezveze, ili on stvarno ima neko konkretno pitanje na temu aktivni ugljen u morskoj akvaristici.  :up:

Offline zox0007

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #15 u: Siječanj 25, 2014, 12:43:19 poslijepodne »
Zox0007> Necu se praviti previse pametan, da nebi ispao previse glup, ali.

U slatkoj vodi ga koristis uglavnom nakon ljecenja, mozes ga povremeno staviti dan-dva da pokupi ako sta ima u vodi, ali realno, dok ne trpas nekakve lijekove i slicno u vodu, aktivni ugljen ti ni ne treba.

s druge strane, u morskoj, aktivni ugljen ti je skoro pa obavezan. Ili ako nije obavezan, svakako je preporuka da ga se koristi. O tome zasto i kako bi se moglo jako puno pisati, a tu su sve vec pametniji napisali, pa necu o tome.

Razlika je i u koristenju ugljena, u morskoj je on najcesce u reaktoru, u slatkoj vodi su to najcesce vrecice u filteru i slicno.

Da ne kompliciram, ako neznas sto ce ti au, onda ti ni ne treba. Posebice u slatkoj vodi, ali ovo je morska rubrika, pa ce valjda autor razjasniti jel mi pisemo bezveze, ili on stvarno ima neko konkretno pitanje na temu aktivni ugljen u morskoj akvaristici.  :up:
Dobro, necu se mjesat posto se skoro nikoliko ne kuzim u morsku akvaristiku, a malo vise od toga "nikoliko" se kuzim u slatkovodnu... :D :D :D
-Borba za mir je isto što i jebanje za nevinost!!!
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 25, 2014, 13:58:13 poslijepodne »
Kakve veze ima treba li ili ne treba ugljen i u kojem akvariju.
Pomozite covjeku, zanima je da li je moguce da se poveca protok nakon zamjene ugljena.
Pa naravno da je moguce, i to zbog vise razloga.
1 Novi ugljen je druge granulacije pa kroz njega voda lakse protice
2 Stavljena je manja kolicina ugljena pa je zbog toga protok veci
3 Netko je vec napisao, ako je opran filter materijal, pojacati ce se protok

Ugljen se upotrebom trosi i treba ga mijenjati.

A treba li ugljen, naravno da TREBA. Pa bio je u filteru kad je kupljen.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 25, 2014, 15:07:00 poslijepodne »
Kakve veze ima treba li ili ne treba ugljen i u kojem akvariju.

Imas pravo, nema veze, pricamo onako opcenito.

1 Novi ugljen je druge granulacije pa kroz njega voda lakse protice

Ja nigdje nisam procitao da je koristio ikakav drugaciji ugljen od onog koji je bio, da bih mogao pretpostaviti da je druga granulacija u pitanju.

2 Stavljena je manja kolicina ugljena pa je zbog toga protok veci

Ni ovo nigdje nisam procitao, ni zakljucio iz napisanog.

Voda ima naviku da prolazi tamo gdje je najmanji otpor. A to nije kroz svaku pojedinacnu granulu ili svaki pojedinacni pelet ugljena, vec kraj njega, zar ne? Odnosno, ako pricamo o upotrebi u obicnom filteru-mrezici, onda tako i prolazi voda. U reaktoru je malo drugacija situacija, ali nebitno.

I da, naravno da mu se povecao protok s novim aktivnim ugljenom. Ako ga tretiras kao i bilo koji drugi filter materijal, onda je jasno i zasto. Iako mali dio vode ustvari prodje kroz sami ugljen, i to malo je dovoljno da ga zacepi. Zacepi se i mrezica-vrecica u kojoj je. Zacepi se sve ostalo, a sve ostalo smanjuje protok filteru. Iako mi nije jasno kako je to izmjereno i primjeceno, osim ako filter materijal a s njime i ugljen nije bio toliko zacepljen da maltene nista vode ni nije prolazilo.

Ugljen se upotrebom trosi? Mislis na mehanicko trosenje, ili njegovu sposobnost da radi ono za sto ga i koristimo? I jedno i drugo da, samo sto ces se nacekati da se on mehanicki istrosi.

Offline laki983

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Siječanj 25, 2014, 17:15:46 poslijepodne »
zeljko i damir su po mom misljenju u pravu.ja sam se nadovezao na temu jer me interesuju isto kao i decka koji je postavio.puno sam citao o uglju jer sam i sam poceo od skora da ga koristim.reaktor je najefikasnija stvar za njega,al ga ja korisrim u filteru.daleko je manje efikasan u filter vrecicama tako bar kazu al da ima svoj udeo to mogu da potvrdim jer mi je voda posle upotrebe od nedelju dana pri prvoj izmeni toliko izgubila boje da sam presrecan a i sami korali mi se otvaraju daleko vise jer sam ga poceo koristiti zbog narusenja sa nitratima i jako jako zute vode....polako se sve stabilizuje iako on en utice bas na nitrate al ja uz nejga koristim i zeolit.sto se tice.veceg protoka vode logicno bi bilo da kad se isperu sundjeri i zameni vata ako je ima i stavi nov ugalj sig ce biti i veci protok vode.kao stoneko rece ne zelim da pametujem da ne ispadnem glup al svako od nas verujem da saslusa misljenja drugih prolista forume pa sve to uporedi sa svojom situacijom i onda deluje po svom misljenju il misljenju nekog kvalifikovanog strucnjaka.al sto sam uspeo shvatiti citajuci clanke da je to jako kompleksna i u misljenjima podeljena tema i da bi svako trebao bukvalno experimentisati i izvuci svoje sopstveno iskustvo.ja sam inace rekao 1-2 g sto sam procitao a preporuke su i oko 150ml na 100l al sve to zavisi od granulacije tako da nije isto 150ml najkrupnijeg i 150ml najsitnijeg uglja,zato se ja drzim gramaze jer koristim sitnu granulaciju.

Offline crvenkapa

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 25, 2014, 18:40:34 poslijepodne »
Jutros sam sve isprao kamenja, ukrase iskuhao novi aktivni ugljen u filteru sad je voda kristalno cista .

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 25, 2014, 19:38:40 poslijepodne »
ma ljudi, i mi smo budale, ovdje nas netko lagano  :-X, sve mi se cini.

Laki> zeolit ne koristim, a prije sam i ja koristio ugljen u hang-on filteru (malo vecem), od nedavno sam presao na reaktor, ako nista drugo manja je gnjavaza, osim toga bas i ne primjetim nista razlicito

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #21 u: Siječanj 25, 2014, 21:28:10 poslijepodne »
 :D kakav WIN
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Kizo 2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 62
« Odgovori #22 u: Siječanj 25, 2014, 22:43:14 poslijepodne »
Jutros sam sve isprao kamenja, ukrase iskuhao novi aktivni ugljen u filteru sad je voda kristalno cista .
A da konačno napišeš da si promašio slatkovodnu i doletio do morske opreme.
Možda ćeš tamo dobiti više odgovora. :zagrljaj: