Kolovoz 07, 2025, 18:09:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: alga na anubiasu  (Posjeta: 3125 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
alga na anubiasu
« u: Veljača 12, 2013, 21:13:35 poslijepodne »
alga na anubiasu ima li kakva ljeka za to
dio listova sam porezo jer su bili pa skoro pocrnili
ima tko kakvo rjesenje za anubias

akvarij 120L anubias je u orednjem planu rasvjeta 25+15W ARCADIA CLASSIC
« Zadnja izmjena: Veljača 12, 2013, 22:54:14 poslijepodne od ante78 »

Offline zlatko__hr

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
  • No Turbo,No Fun!
Odg: alga na anubiasu
« Odgovori #1 u: Veljača 12, 2013, 21:45:31 poslijepodne »
koja je alga,crna čupava,staghorn,daj sliku pa da utvrdimo sta je,pa cemo ti moci reci kako je se rjesiti
-Slavonija- :d032:-Istra-

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 12, 2013, 22:52:11 poslijepodne »

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2013, 06:33:38 prijepodne »
Ramshorn puževi su odlični istrebljivači algi, jedina mana ij je to što su dvospolci pa se ekstremno brzo razmnožavaju, pa ako se odlučiš za njih trebati ćeš nabavljati i helene koje će onda regulirati njihov broj u akvariju

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2013, 08:03:55 prijepodne »
Izvadis anubias, nakapas ga sa easy carbom, pustis par minuta da djeluje ali pazis da se biljka ne osusi i alga je mrtva...lagano isperes list i njezno rukom prodjes po listovima da skines ostatak alge koji mozes, sta nemozes skinut ce se posusiti i nestati. To je to.

Ovo spasava i kompletno crni list. Nema potrebe rezat.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2013, 14:23:02 poslijepodne »
Kolega ti je sve reko,nema potrebe rezati,to ti je kao servis anubiasa,ahahah
Zato je super da se nalaze na nekom manjem panju,ili kamenu koji se moze izvaditi kad treba i opet vratiti a da ne moras raskopati pola akvarija  ;)

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 05, 2013, 10:43:48 prijepodne »
dali se s easy carbom stvarno skidaju alge probo sam neki dan malo gledam i ne vidim bas neku razliku
uglavnom nije na tako visokom svjetlu

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Listopad 05, 2013, 11:58:46 prijepodne »
Ja sam jednom ostavio mahovinu punu koncaste u salici sa 100% EC i nis se nije dogodilo.
Anubias mozes ocistiti i sa varikinom, domestos recimo. Ali to obavezno radis van akvarija i samo listove. Ja uzmem one rukavice za tusiranje i onda i nekakvoj mjesavini vode i domestosa u proizvoljnom omjeru ocistim listove. I to mora biti brzo i trebas ga dobro isprati poslije. Isto tako, dobra preventiva ti je da prilokom redovnog odrzavanja isto sa tim rukavicama ocistis listove dok je u vodi.

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 05, 2013, 21:50:26 poslijepodne »
Probao sam prije par tjedana sa špricom nanijeti EC na crnu čupavu sa rubova anubiasa, treba pričekati 3-5 dana onda alga pocrveni pa nestane - nije baš instant. Ja svoje anubiase (imam već drugi cvijet na istoj biljci) samo operem sa starom četkicom za zube list po list, a sa ovom čupavom na rubu sam se skoro pa pomirio :( Do sada za zaštitu anubiasa mi je najbolji JBL Algol, al trenutačno imam neke Tetrine tablete kojima još tražim manu (Zoo city mi je najbliži, a nemaju niš od JBL-a  :-X ) ako misliš imati lijepe anubiase mislim da su njihovi listovi pre trajni da nebi na njima bila bar jedna vrsta alge (vidio sam ove metuzaleme na akteru- al ta ekipa s nečim vara?), zato je najbolje svaki dan nakapati EC-a po preporuci proizvođača, dodavati gnojivo ko i za "pravu" biljku (ne zbog potrebe anubiasa, već mi se čini da alge slabije rastu u vodi koja ima mikroelemente za rast cvijetnjača) i naravno stavljati kemiju protiv algi. Sad imam i dva  otocinclusa, a ako mi se helene razmnože jedući MTS-e mislim probati i sa ramshornima. Kako god bilo, ako nađeš neko riješenje, JAVI MOLIM TE :)

Offline Ivica07

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #9 u: Listopad 14, 2013, 23:31:30 poslijepodne »
Malo citam ovu temu i razmisljam.. Svi ti savjetuju da cistis anubias od alge ali se nitko nije zapitao od cega ti nastaje alga.. Ja recimo imam akvarij 112 litara sada vec star 6 mjeseci i nemam problema sa algom ni jednom vise (pred 1 mj sam imao zelenu tockastu po staklu i koliko god cistio opet bi se vratila, pa sam pronasao ovu stranicu http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm i otkrio da je uzrok pomanjkanje fosfata i krenuo samo to dodavat).. Alge vise nema i presretan sam...

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 14, 2013, 23:40:37 poslijepodne »
nabavio sam ramshorne, ma kako sam do sada samo mogao bez njih :)

Offline mendietta

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
« Odgovori #11 u: Listopad 15, 2013, 00:13:13 prijepodne »
E sad si tek nadrapo... Ja sam ih valjda dobio s biljem,valjda jajašca, svaki dan vadim 10 komada a čini se da ih ima sve više i više....

Offline Ivica07

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #12 u: Listopad 15, 2013, 07:20:56 prijepodne »
Ma nije.. Samo 2-3 helenice i brzo ce dovesti to u red

Offline bszajgar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 15, 2013, 08:51:13 prijepodne »
Malo citam ovu temu i razmisljam.. Svi ti savjetuju da cistis anubias od alge ali se nitko nije zapitao od cega ti nastaje alga.. Ja recimo imam akvarij 112 litara sada vec star 6 mjeseci i nemam problema sa algom ni jednom vise (pred 1 mj sam imao zelenu tockastu po staklu i koliko god cistio opet bi se vratila, pa sam pronasao ovu stranicu http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm i otkrio da je uzrok pomanjkanje fosfata i krenuo samo to dodavat).. Alge vise nema i presretan sam...
Upravo ovdje je riješenje, saznati zašto alge bujaju i prekinuti s tim procesom  :klap:
nnešto Vam je ili previše ili premalo, a dati instant odgovor je nemoguće bez detaljne analize svakog aqwa ponaosob
 :zagrljaj:

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 15, 2013, 12:12:08 poslijepodne »
E sad si tek nadrapo... Ja sam ih valjda dobio s biljem,valjda jajašca, svaki dan vadim 10 komada a čini se da ih ima sve više i više....

Helene su već nutra, a mogu reć da se oni i MTS-i super nadopunjuju u jedenju ostataka i algi. Morao sam probati nemam ni jednu algu osim te čupave na rubu anubiasa :)

Offline mendietta

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
« Odgovori #15 u: Listopad 15, 2013, 14:08:16 poslijepodne »

Helene su već nutra, a mogu reć da se oni i MTS-i super nadopunjuju u jedenju ostataka i algi. Morao sam probati nemam ni jednu algu osim te čupave na rubu anubiasa :)
Kolko si ih stavio? Menu supočele zezat makar sam primjetio da ih i mollyji grickaju pomalo...

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 15, 2013, 14:41:36 poslijepodne »
imam 4 helene i hrpu MTS-a. Stavio sam prvo 4 ramshorna, pojeli su dosta čupave - pogotova sa stare petiljke od cvijeta. Ali čini se da su ramshorni delicija za helene, jer su mi u tri dana sva 4 pojedena. Na svakog pojedenog sam bacio još unutra, sad ih imam između 6 i 8 u akvariju i ne znam dali će se uopće stići razmnožiti prije nego ih helene pojedu  -? a imam još i affinise i ancistruse tako da jaja od ramshorna i nisu toliko zaštićena.

Morao sam probati namjerno zaraziti akvarij, ali evo za sada je više koristi nego štete, pogotovo što ramshorni gdje god prolaze glancaju zbog građe stopala u ustiju, a MTS-i i helene ne, pa se zaista vidi razlika na anubiasu starome više od godinu dana. Ne preporučam nikome, samo kažem da ja jesam  :-[