Srpanj 26, 2025, 09:23:15 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ph vrijednost  (Posjeta: 2327 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Frenki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
ph vrijednost
« u: Lipanj 02, 2013, 11:26:40 prijepodne »
Ovo sada želim rješit jednom za svagdad ! Jer možu u akvarij sa pH oko 8 (normalna bunarska voda) i dosta tvrdom vodom ići guramiji (colise, ne volim trichogastere), živorodke, puževi, kozice (red cherry), tetre (žarkosvjetleća, crna udovica, plamena tetra , limunska tetra, vijugava tetra...) , with cloud mountain minow, razbore, zebrice, koridorasi ili ancistrusi , a od bilja Hygrophila, Cryptocoryne wendtii, Limnophila sessiliflora , Riccia fluitans, Anubias i Microsorum ozelot ?
Ili trbeam omekšavat vodu i smanjivat ph , što me užašno frustrira i zbunjuje  :roll: ?
Hvala na odgovorima !

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
Odg: ph vrijednost
« Odgovori #1 u: Lipanj 02, 2013, 12:55:04 poslijepodne »
naravno da moze
Totalna Steta

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 02, 2013, 13:04:39 poslijepodne »
Znači , te će vrste preživjet u takvim parametrima ?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 02, 2013, 13:25:37 poslijepodne »
...mislim, neće im smetat ?

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #4 u: Lipanj 02, 2013, 17:13:08 poslijepodne »
naveo si hrpu vrsta iz totalno različitih staništa, sa totalno drugačijom vodom....nema da ili ne odgovora. vidis pa ak ide ide, ak neide mjenjas.

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 13, 2013, 00:24:53 prijepodne »
Mislim možeš probat i sa kipućom vodom pa ak ide ide... koje su ostale vrijednosti vode? pH 8 neće ubiti tetre i koriće ali tvrdoća koja dolazi iz bunarske vode sa pH 8 ih uglavnom postupno dotuče. Za živorotke to je najbolja voda, dvodihalice nije nikad previše briga za pH ako se vrti oko sedmice za manje od jedan. A čime si ti izmjerio da je pH bunarske 8? Da si iz Mostara još bi kužio, ali Križ? Na koliko ti je baždareno to čime si mjerio? Bunarska oko Križa za sve ribe 5+ , ali ne dođe ona baš do osmice?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 13, 2013, 14:45:12 poslijepodne »
Mjeril sam s onim  vrpcama (od Tetre).

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 13, 2013, 14:51:14 poslijepodne »
ma onda je to super voda, meni je na pH metru vodovodna bila skoro 9, ali mi izvorske i bunarske uvijek daju 7,6 ili 7,8, pa valjda traka zaokruži. Mislim isprobaj si vodovodnu, vjerojatno će ti opet osmicu pokazat.

Offline inemec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #8 u: Lipanj 13, 2013, 14:55:37 poslijepodne »
nemoj se uopce zamarati s vrijednostima koje kakvima. pipa iz vode, ostavi je da odstoji 24h ili tretiraj aqua safe-om ili sličnim proizvodom i to je to. ostavi da ti se akvarij ciklira i te nakon toga tutni ribe unutra.
izmjene vode radis sa vodom vec navedenom i nemas sekiracije.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 13, 2013, 15:07:41 poslijepodne »
ma onda je to super voda, meni je na pH metru vodovodna bila skoro 9, ali mi izvorske i bunarske uvijek daju 7,6 ili 7,8, pa valjda traka zaokruži. Mislim isprobaj si vodovodnu, vjerojatno će ti opet osmicu pokazat.
Probo sam , pokaziva isto !
I kak su tetre osjetljive na tvrdoću !? Piše na portalu da za Pristella maxillaris može tvrdoća bit do 30 dGH ! Moja, ja mislim, nije ni blizu toga !

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Lipanj 13, 2013, 21:44:32 poslijepodne »
malo si zapeo previse za detalje.

ribe ne nabavljas iz njihovog prirodnog stanista, dakle, podatak kakva je voda u njihovom prirodnom okruzenju je informativan, i poprilicno bespotreban. osim ako prodavac izricito ne naglasi da su ribe drzane u takvoj i takvoj vodi,prckanje po vrijednostima vode je najbolji, najlaksi i najbrzi put da pobijes jadne ribe.

sve ribe iz uzgoja su manje vise drzane u obicnoj vodi iz pipe, varijacija u parametrima ima, ali, ugrubo, to je tu negdje,  ne predstavlja neki ekstremni sok ako vrijednosti nisu identicne. i to ne ide jedan mrijest ili dva, vec generacijama, tako da te ribe u pogledu parametara vode nemaju ama bas nikakve slicnosti i veze s istim ribama u divljini, pa je, ponavljam, besmisleno pokusavati osigurati iste uvjete.

snizavanje neke od tvrdoca, ph, i kojecega je postupak koji se radi jako lagano i postepeno, ali svakako se ne radi iz fore, vec ako za to postoji neki razlog. a ja jednostavno ne vidim da ga ti imas. U teoriji sad znas, a u praksi to nemoj provoditi dok ne budes imao valjan razlog, i ne budes znao sto radis. kako rece kolega - odstajala pipovaca i to je to, eventualno nadoljevanje ishlapljele vode sa ro, i to je sve sto ti treba.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #11 u: Lipanj 13, 2013, 22:48:05 poslijepodne »
ja se uopste ne zamaram tim nekim vrijednostima jer tko zna koliko bi para jos morao bacati i koliko bih zivaca pogubio. Ovako mislim da je sve kako treba biti i ubacujem ribice koje su ne tako zahtjevne i nemam problema uopste :)

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 13, 2013, 23:23:14 poslijepodne »
@Damir SI u potpunosti se slažem, jer to je kao da djetetu čije su bake i djedovi pa roditelji odrasli u centru New Yorka odjednom želiš pružiti čist zrak. Ma šta će mali se već generacijama naviko na New York.  Treba strpati malawce sa apistogramama  i očekivati možda i hibrida? Pa ti imaš doma superheroje, prva stvar sve tvoje ribe dolaze čini se od uzgajivača, ništa nije friško ulovljeno, iako vjerojatno nemaš baš informacije i nije ti bitno što se uzgaja, a što lovi; druga stvar te tvoje generacije riba su jače od popova koji vodu blagoslivljaju jer svaku pipovaču pretvore u istu (vrijeme je da i klince naviknemo, pa da nemaju reakciju zbog vode na otocima), ako je predak tvoje ribe živio u Berlinu bio je u vodi pipovači, ako je drugi živio u Madridu bio je u pipovači, pa normalno da kad dođe u lijepu našu bilo u Mačkovec ili u Cavtat da su one navikle biti u pipovači -jer su one godinama i generacijama u istoj vodi. Pa nije ista ni u svako doba godine, i sigurno ekipa iz vodovoda puno češće mjenja kvalitetu i svojstva vode nego li npr. voda iz arteškog bunara. Ovaj savjet koji po drugi pud daješ (gdje te srećem, a stvarno malo postova pišem) mi je ravan onome kad se odrastao čovjek dere djeci na skejtu da debilno zgledaju sa kacigama.
Pa ribe su živa bića ljudi, nemojte gupije držati u mekoj vodi, niti coryće u tvrdoj ako postoji način da im omogućite bolje. I ne nije riba kriva što se nije navikla, već neodgovorni  :-X koji nije sposoban stvoriti uvjete za životinju.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #13 u: Lipanj 14, 2013, 15:30:01 poslijepodne »
Ljepota foruma je bas ta, sto ces cuti razlicita misljenja i savjete. svi su jednako vrijedni i korisni, i svi su jednako potencijalno besmisleni i beskorisni, a na svakome je da odluci sto ce s njima. pa nekakva dodatna klasifikacija misljenja osobe a od strane osobe b stvarno nije potrebna.

nek kolega sam odluci, ima dovoljno informacija za to.
« Zadnja izmjena: Lipanj 14, 2013, 15:40:23 poslijepodne od Damir_Sl »