Svibanj 02, 2025, 06:25:35 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: previše barskih puževa  (Posjeta: 3408 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lia_nailo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
previše barskih puževa
« u: Veljača 08, 2013, 08:18:57 prijepodne »
Imam problema s barskim puževima. ima ih malo...previše.... u biti, puno previše! mogli bi okupirati kinu kolko ih je! :(
ribe ne hranim previše, ubacila jednu helenu za početak da vidim dal ih uopče bude htjela jest budući da su odrasli primjerci malo manji on nje.
malene razmrvim ribama kolko mogu da muž ne vidi, jer on ne da ih se riješim. od tud u biti i problem, da nema njega odavno bi ja to sve po kratkom postupku  :D

redovito ih selim u 10l akvarij ali sad imam puževa i za ameriku okupirati!  :D

s obzirom da su to...barski puževi...bi li ih mogla vratiti u neku baru?  :)

da nabavim još koju helenu? imam akvarij od samo 54l tak da ne znam kolko bi bilo pametno botiu nabavljati, a i iskreno, još sam početnik pa me strah imat bilo šta osim gupija  :)
"It's just a ride."

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: previše barskih puževa
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2013, 08:30:03 prijepodne »
nabavi još 2,3,4 helene i za tjedan dva imat ces akvarij pun praznih kučica, botiu nikako.
Citat:
dal ih uopče bude htjela jest budući da su odrasli primjerci malo manji on nje.
meni su pojeli i jabučara koji je veči nekoliko puta od helene.
ma to su male zvijeri !  :devil:

Offline lia_nailo

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2013, 08:56:53 prijepodne »
ok, hvala na odgovoru :)
valjda ova jedna od silnog obilja ne zna od kud početi  :D

žao bi mi bilo da potpuno nestanu, jer su korisni, za održavanje populacije bi bile dosta samo 3 helene?
"It's just a ride."

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2013, 09:16:49 prijepodne »
Helene su ti riješenje koje će sigurno dati rezultata, ali jedna sigurno ne, stavi ih još par komada i malo strpljenja rezultat će sigurno biti istrebljenje pužića koja helena više.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2013, 09:21:56 prijepodne »
ok, hvala na odgovoru :)
valjda ova jedna od silnog obilja ne zna od kud početi  :D

žao bi mi bilo da potpuno nestanu, jer su korisni, za održavanje populacije bi bile dosta samo 3 helene?
A gle više helena če brže stati na kraj pužekima, manji broj helena ce to duze tamaniti i postoji mogučnost da sa 2,3 im treba dugo jer se mali pužići ako ih ima puno i brzo razmnožavaju.
ja sam ih imao jako puno u istom tanku kao i ti , stavio sam 4 helene i tjedan dana kasnije nisam više imao pužeka.
ova tvoja to sigurno tamani ali ne stigne tom brzinom koji se oni razmnožavaju.
sve u svemu helena ti uživa  :D

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2013, 07:57:22 prijepodne »
daj meni tih barskih, da se helene pogoste za nedjeljni ručak, h :D, ja tražim puževe u neograničenim količinama....

Offline stjepan.poturica

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 11, 2013, 09:55:52 prijepodne »
u akvariju imam čudo svrdlastih i okruglih puževa koje redovito skupljam, previše ih je, kupio bih i nekoliko Helena da to dovedu u neku normalu ali imam i nekoliko Jabučara pa ne bih volio da stradaju u tom ekocidu. Molim Vas za vaša iskustva Helena - Jabučar.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #7 u: Ožujak 11, 2013, 10:01:43 prijepodne »
botia je najbolja,prodam ti par kom,budu doveli to u normalu,velike puzeve ne mogu pojesti ;)

Offline stjepan.poturica

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2013, 10:27:04 prijepodne »
mario hvala na ponudi imao sam lijepu veliku bociu ali mi je uznemiravala diskuse pa sam ju izvadio a napravila je i štetu na dva jabučara.

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #9 u: Ožujak 11, 2013, 11:30:33 prijepodne »
botia je najbolja,prodam ti par kom,budu doveli to u normalu,velike puzeve ne mogu pojesti ;)
kako mozes botiu usporedjivat uopce s helenom XD   helena ce pobit vise puzeva neko ijedna botia ,botija nemoze doc do puzeva koji su skriveni po pjesku bilju i zavuceni po rupama :)   6 helena je potamanilo sve opuzeve u 7 dana u mom akvariju a bilo ih je nenormalno helena vs botia   helena wins,a nije rjedak slucaj da botia nece ni da pogleda pua

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #10 u: Ožujak 11, 2013, 11:47:18 prijepodne »
evo konkretno iz iskustva sa 54 litre...takodjr sam imao eksploziju malih puzeva, nazovimo ih barskim...naravno, bilo ih je sve vise i vise...i vjeruj mi ni pritiskanje uz staklo tu ne moze pomoci, stakori su male bebe za te puzeve kad je u pitanju povecavanje njihove populacije...uspio sam nekako doci do jedne helene, ali onasama naravno nije uspjela zaustaviti ekspanziju puzeva...nakon nekog vremena sam uspio preko bas ovoga foruma naci kolegu koji mi je prodao 10 malih helena...za tjedan, mozda prije dva tjedna, ne da se broj puzeva spanjio...helene su ih doslove istrjebile...zato definitivno preporucujem helene...najbolja rjesenja su ona koja oponasaju prirodu...sve sto se moze rijesiti bez kemije, tako se treba rijesiti...

i netko je pitao dali jabucar s helenama...osonbno nisam isprobao tu kombinaciju, ali sam procitao na nekoliko mijesta da u toj kombinaciji jabucar zavrsi kao gozba za helene...za njih bi prikladnije ime bilo hijene ;)
TikaTaka, MadaFaka

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #11 u: Ožujak 11, 2013, 13:38:28 poslijepodne »
A šta kad se helene razmnože?

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #12 u: Ožujak 11, 2013, 13:48:11 poslijepodne »
Kad se helen razmnoze onda ih stavis u oglasnik,i pomognes nekome kolegi/ci u njihovoj borbi sa puzicima  :up:

Offline enigma1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #13 u: Ožujak 11, 2013, 13:48:16 poslijepodne »
A šta kad se helene razmnože?
helene se razmnozavaj puno sproije ako ih uopce uspijes razmnozit,a to je puz kojeg ces uvik moc prodat tako da ne brini o njihovom razmnozavanju :)

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Ožujak 11, 2013, 14:58:09 poslijepodne »
Meni su helene također pomogle, ali mislim da je prvi problem prekomjerno hranjenje, ako puževi nemaju šta jest neće se ni množiti. Ja kad sam smanjio količinu hrane puževi su jednostavno nestali! Tu i tamo ubacim kojeg (iz pužičnjaka) da malo razrahle podlogu, ali kako kojeg ubacim više ga drugi dan ne vidim!

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #15 u: Ožujak 11, 2013, 15:10:53 poslijepodne »
Istina je da ima botia koje neće pogledati puža ali vrlo rijetke su te.
Moja na primjer očisti sve u ak tako da s njom ne mogu imati puževe.
Što se helena tiče par komada stavi biti će im dobro i držat će pod kontrolom ostale puževe dok se ne počmu razmnožavati,onda slijedi umjeren broj helena samo što one ne stružu ono što nam stružu obični!
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline Renata

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 11, 2013, 21:46:12 poslijepodne »
Botia, idealno rjesenje.Tamani puzeve i riba je koja dize atmosferu u akvariju svojim jurcanjem i medjusobnim naganjivanjem .

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #17 u: Ožujak 12, 2013, 14:55:07 poslijepodne »
Akvarij je kolko vidim 54l, ne kužim se baš u botije, al mislim da im to bude premalo.S Helenama nemožeš pogriješiti. :up:

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #18 u: Ožujak 12, 2013, 15:06:35 poslijepodne »
Akvarij je kolko vidim 54l, ne kužim se baš u botije, al mislim da im to bude premalo.S Helenama nemožeš pogriješiti. :up:
:up:

Offline kokmeeuw

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Travanj 19, 2013, 22:44:09 poslijepodne »
:up:
Imam u akvariju od 105l tisuće puževa. Isprva sam pokušao sa Botiom koju sam naknadno zamjenio sa 3 helene koje su već tjedan dana unutra i zasad ništa. Pužići rastu na očigled tako da će vjerovatno za koji dan i prerasti helene koje naime niti ne vidjam jer su non-stop sakrivene u pijesku, ispod mopana ili sl. , pa me zanima , ima li netko iskustva s tim?  Postoje li kakva kemijska sredstva protiv najezdi puževa ili da pričekam sa helenama i kad bih trebao očekivati rezultate!?  Kupio bih ja više helena ,međutim, u Amarilisu Vinkovci je komad basnoslovnih 50kn dok je kod Darka 15kn ali ih trenutno nema više, kupio sam zadnja 3 komada! Što činiti? Puno hvala na svakom savjetu!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #20 u: Travanj 19, 2013, 22:47:22 poslijepodne »
Nikakva kemija ne dolazi u obzir jer je jako štetna za ostale stanovnike u akvariju. Višak puževa se pojavljuje zbog nekoliko razloga: neredovito održavanje akvarija (višak organskog otpada) ili prekomjerno hranjenje riba. U svim svojim akvarijima imam puževe jer smatram da su odlični komunalci i algojedi, ali nikada se ne nakote u tolikom broju da bi smetali. Ribe hranim 3-4 puta tjedno.
Nastavite borbu sa helenama, smanjite hranjenje pod hitno i strpite se malo, ništa se u akvaristici ne riješava preko noći. :)

Offline kokmeeuw

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Travanj 19, 2013, 22:52:34 poslijepodne »
Nikakva kemija ne dolazi u obzir jer je jako štetna za ostale stanovnike u akvariju. Višak puževa se pojavljuje zbog nekoliko razloga: neredovito održavanje akvarija (višak organskog otpada) ili prekomjerno hranjenje riba. U svim svojim akvarijima imam puževe jer smatram da su odlični komunalci i algojedi, ali nikada se ne nakote u tolikom broju da bi smetali. Ribe hranim 3-4 puta tjedno.
Nastavite borbu sa helenama, smanjite hranjenje pod hitno i strpite se malo, ništa se u akvaristici ne riješava preko noći. :)
Ja hranim dva puta dnevno, čini mi se da je i to jedan od problema a te dotične puževe sam dofurao sa biljem koje nisam prvo tretirao sa hipermanganom kako većina ljudi savjetuje! Bit će tako, hvala!

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #22 u: Travanj 19, 2013, 22:57:56 poslijepodne »
Ima jos ljudi sa foruma koji prodaju helene,baci oko na oglas,odma ces ih uociti  ;)
Sad malo ulozis u helene,kasnije se one razmnoze i potamane sve puzeve,onda ih rasprodas i ostavis sebi par komada,i vratis si ulozeno plus neka dobit  :D