Srpanj 27, 2025, 12:23:49 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Da li gnojivo za biljke može povećati plodnost ribica ...  (Posjeta: 1108 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Balthazar

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
Da li gnojivo za biljke može povećati plodnost ribica ...
« u: Travanj 06, 2013, 20:32:48 poslijepodne »
... ili je postrani nešto drugo?
Novi sam u akvaristici, prve ribice sam stavio pred 2 mjeseca, as  ada već imam 30-tak beba što nisam očekivao. Radi se da sam od 3 gupi ženke (2 kupljene pred manje od mjesec dana) došao do minimalno 11 malih gupija, a od 1 ženke ancistrusa i 2 mužjaka nastalo minimalno 17 malaca. Čitao sam dosta forume i nisam shvatio da će se to tako brzo razmnožavati pa sada imam problem jer mi se neda puno visiti po oglasnicima i pro(davati) ribice.
Stoga imam par pitanja. Prvo, koja je neka normalna veličina gupija/ancistrusa kada ih ljudi daju ili prodaju. Ancistrusi su mi sada veliki od 1,5 - 2 cm,a gupije imam od skroz malih do 1,5 cm.
Također, zanima me kada gupiji dobiju svoje prave boje. S obzirom da se radi o prvim bebama, htio bih vidjeti u što će se razviti.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
Odg: Da li gnojivo za biljke može povećati plodnost ribica ...
« Odgovori #1 u: Travanj 06, 2013, 20:48:55 poslijepodne »
Gnojivo ti nema nikakve veze s tim ;).

Kvaka je u kvaliteti vode, hrani.... ali i općenitoj činjenici da se gupiji, kao i sve žživorotke, razmnožavaju ko zečevi.
Ancistrusi doduše ne spadaju u tu kategoriju, no kad se jednom udomače, nikako da stanu sa mrijestovima.

Ančiji su ti vec dovoljno veliki za prodaju, dok gupije ljudi vole uzimati veče, kad več budu donekle obojani.
Pitaj u svojem petshopu dal ti žele uzet/otkupit/zamjenit za hranu ribe od tebe.

Ili, kako bi smanjio broj mlađi koja preživi, nabavi ribe koje će ti ih pojeti. No to vec ovisi o litraži i broju riba koje trenutno imas, jer ako preopteretis akvarij moze doci do problema

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #2 u: Travanj 06, 2013, 22:12:10 poslijepodne »
Mole gupije će oni pojesti za doručak, a ove malo veće za ručak,  Ako od legla u zajedničkom akvariju ostane 5-6 komada budi sretan.

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Travanj 06, 2013, 23:30:29 poslijepodne »
Količina malaca koji prežive ovise o zabiljenosti akvarija, količini zaklona i vrsti filtera koji se koriste. Ako koristiš hrpu plutajućeg bilja, kao što je rogolist, vrlo je vjerojatno da će veliki broj malaca uspjeti preživjeti. Također, ako je u upotrebi untarnji preljevni filter, vrlo lako se može dogoditi da posauga malce, koje poslije sa malom mrežicom loviš iznad prvog sloja u samom filteru, što može biti malo pimplavo, ali je vrlo učinkovit način za prikupljanje mlađi koja preživi prvih nekoliko sati u akvariju. Također, malci znaju u takvim uvjetima jako dobro napredovati, vrlo često i bolje nego u akvariju sa samim staklom. Naravno da ih ne smije biti previše, jer se onda kvaliteta vode vrlo brzo kvari, pa se to manifestira sa sljepljenim repovima i sličnim stvarima.

Offline Balthazar

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #4 u: Travanj 07, 2013, 09:16:12 prijepodne »
Hvala na odgovorima.
Pošto nemam puno bilja jer se nije u potpunosti razraslo, nadao sam se da će 2-3 gupija preživjeti, ali najedanput ih je bilo više od 10, a sa ančijima baš i nisam računao. Izleda da su se oni poskrivali u filter jer su se preko noći pojavili, a već su bili prilično veliki.
Imam 70 l akvarij, u originalnoj postavi 6 gupija, 6 razbora, 3 ancistrusa i 3 kozice, 30 novih riba (i potencijalno još više) svakako ne mogu podnijeti.
Pokušati ću kontaktirati zoo shop pa se možda uspijem razmijeniti. Ako je netko iz Koprivnice ili okolice i zainteresiran za neku razmjenu, neka mi se javi.