Srpanj 30, 2025, 07:07:31 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Barbus tetrazone Bolest  (Posjeta: 3660 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline GoranD

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Barbus tetrazone Bolest
« u: Travanj 04, 2013, 23:53:53 poslijepodne »
Nedavno kupio sam 5 barbusa, nakon par dana jedna je plutala na dnu izjedena sva, mislio sma da ju je netko od drugih stanovnika napao.
Kada sam izvadio nju ulovio sam kako skalar gricka drugu koja poluoduzeto pliva po akvariju...

Izdvojio sam te preostale tri u zasebni aq. i dodao im jos 5 komada kako su jatasice da ne budu pod stresom.
No na zalost stvar se nastavlja. jedna po jedna kao da im nesto oduzme polovinu tjela, radi im samo peraja sa jedne strane i tako se vrte u krug po akvariju,
nakon nekog vremena doslovce se savinu na ovu oduzetu stranu, jos samo rade skrge i cibik kroz doslovce sat vremena.

Do sada u tih 2 tjedna isljucivo se dogadalo jedna po jedna, ne mogu nikako razumjeti a ni naci o cem bi mogla biti rijec...
Ima li netko iskustva pa da pomogne :/

P.s. nasao sam na netu da su ljudi pisali o istoj identicnoj pojavi i to bas kod barbusa, no na zalost nigdje nisam vidio da je netko ponudio neko objasnjenje ili kako da im se pomogne.
First we will be best, then we will be first.
Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Barbus tetrazone Bolest
« Odgovori #1 u: Travanj 05, 2013, 09:47:02 prijepodne »
Gorane, kako bismo mogli vidjeti o čemu se radi moraš detaljno ispuniti naš Upitnik o bolestima: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

sačekat ćemo da ispuniš Upitnik pa ćeš dobiti odgovor.

Molim moderatora da ovaj post prebaci u podforum Slatkovodne bolesti.

Offline GoranD

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 05, 2013, 13:57:38 poslijepodne »
Gorane, kako bismo mogli vidjeti o čemu se radi moraš detaljno ispuniti naš Upitnik o bolestima: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

sačekat ćemo da ispuniš Upitnik pa ćeš dobiti odgovor.

Molim moderatora da ovaj post prebaci u podforum Slatkovodne bolesti.

UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 35 lit.
-   temperatura  26*-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  ????
-   vrijeme od pokretanja akvarija - 3mj.
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - dva tjedna nakon cikliranja- u startu voda tretirana aquasafeom
-   koliko često i koliko mijenjate vode  12lit. jednom tjedno-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija svakih 2-3 dana

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) do u nazad bio spuzva zracni, prije par dana EHEIM unutarnji (nova spuzva) 
-   način i periodi čišćenja filter materijala  ispiranje u akvarijskoj vodi tokom izmjene vode
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   Spužva

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   Ne
-   grijač da
-   pumpa za zrak  da
-   CO2 sustav – kakav  Nemam
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) Ne dodajem

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  Guppye- 30kom stare 2 tj., coridorasi 3 kom stara 3 mj., 7 barbusa (ne znam dob)
-   starost ribica   
-   ima li potencijalnih „terorista“   NE
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  Sak 55 0-0 granulacije 4 puta na dan zbo guppya, Sak 55 0-1, jednom na dan ostali stanovnici, Nije prosao rok trajanja

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke U akvariju nema biljaka
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) Posotjala je bjelkasta alga na mahovini, no problem je bio i prije nje, problem je trajao 2 dana no pocisceno je i voda je promjenjena a bilje je preseljeno u drugi akvarij
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi NE
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi Nema podloge zbog lakseg odrzavanja ribica u starosti od 1 tj. do 2 mj.
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu Ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  Filter (nova spuzva i opran u octu) Barbusi kupljeni i dodani prije 7 dana, no problem je poceo u vecem akvariju zbog ceg su preseljene u ovaj, u starom akvariju sve ribe zdrave!)
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) Ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
Riba pocne bocno plivati i baulja, zatim joj se zgrci tjelo na jednu stranu, tako pliva jos neko vrijeme dok se kompletna ne ukoci i kroz sat vremena umre.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
Do sada ni jedna nije imala promjenu osim danasnje nove koja umire, izgleda kao da je gubava, peraje se raspadaju kao da je umocena u kiselinu, vire iz njih neke niti i zavukla se iza filtera, cak i koza izgleda osteceno
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
Ne jede, tesko dise jer je u grcu, sakriva se iza filtera
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
Normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili
Treci dan od kupnje ribica, nasao sam jednu bez fizickih promjena zgrcenu na dnu i pojedenu u velikom akvariju. Za dva dana vidio sam jos jednu u istom stanju kako baulja u krug te umire sat vremena iza. 
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima
Dodatkom soli u vodu i povecanjem temperature na 28* jucer navecer   
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?
Sve izgledaju i ponasaju se zdravo, no kada umre jedna druga preuzme njenu ulogu u postupku odumiranja, u pravilu dan iza.
-  stanje ostalih stanovnika
Dok prva nije umrla sve je bilo mijesano i druzeljubivo, od smrti prve u malom akvariju sve guppyce stisle su se u plasticnu biljku i iza filtera, izlaze samo kada stavljam hranu i bjeze nazad.

Prilazem fotografiju zadnjeg stisnutog stanovnika, tocnije aktualni problem, p.s. ne vise se najbolje ostecenja na perajama i kozi ali mozda netko uoci da riba ne bi trebala tako izgledati

upload foto

Hvala na pomoci!!!
Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.

Offline Clio

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Travanj 05, 2013, 14:13:38 poslijepodne »
prvi problem pumo ribica u tom akvariju i slaba kultura bakterija

Offline GoranD

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Travanj 05, 2013, 14:38:43 poslijepodne »
prvi problem pumo ribica u tom akvariju i slaba kultura bakterija

Nadam se da si uocio da je 30-tak gupija veliko sve skupa ko jedna barbusica, jer imaju tjedan dva...

Offline Clio

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 05, 2013, 14:49:58 poslijepodne »
Nebitno!Još jedna stvar nema bilja bojim se da je tu u pitanju ipak kvaliteta vode i upitna zrelost tj.cikliranje akvarija

Offline GoranD

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Travanj 05, 2013, 15:02:32 poslijepodne »
Nebitno!Još jedna stvar nema bilja bojim se da je tu u pitanju ipak kvaliteta vode i upitna zrelost tj.cikliranje akvarija

Ok, ajde ovako, pokusaj detaljnije prouciti, taj problem je poceo dok sam ih stavio u grupni akvarij prije 2 tj. znaci potpuno drugi akvarij, u kojem su sve ribe zive i zdrave, kada kazem sve, mislim na , skalare, guppy, molly black, silwer, mramorne, trihogasteri.....

Da nakon smrti druge odvojio sam ih u ovaj, no isto se nastavilo dogadati, jedna po jedna umiru u razmaku od dan dva...

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #7 u: Travanj 05, 2013, 22:59:09 poslijepodne »
Uf, plastično bilje, mala litraža, previše riba, itd, itd... To nije zdrava okolina za držati žive organizme, mučenje, nije čudo da umiru. Akvarij sa plastičnim biljem nije akvarij već posuda sa vodom. Mislim da trebaš drastično promijeniti pristup prema tome i učiniti da ti ribe i drugi organizmi imaju kakvo takvo prirodno okruženje, ak ih već misliš držati, u protivnom umjesto ljepote i umirujućeg pogleda na akvarij i živi svijet u njemu imati ćeš pogled na umiranje, agoniju i mučenje. Oprosti, ali ako misliš držati ribe daj im omogući normalan život, probaj malo proučit osnove, internet nam je bar omogućio pristup svim informacijama. Pozdrav... moja kritika je dobronamjerna

Offline Clio

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 05, 2013, 23:23:59 poslijepodne »
Uf, plastično bilje, mala litraža, previše riba, itd, itd... To nije zdrava okolina za držati žive organizme, mučenje, nije čudo da umiru. Akvarij sa plastičnim biljem nije akvarij već posuda sa vodom. Mislim da trebaš drastično promijeniti pristup prema tome i učiniti da ti ribe i drugi organizmi imaju kakvo takvo prirodno okruženje, ak ih već misliš držati, u protivnom umjesto ljepote i umirujućeg pogleda na akvarij i živi svijet u njemu imati ćeš pogled na umiranje, agoniju i mučenje. Oprosti, ali ako misliš držati ribe daj im omogući normalan život, probaj malo proučit osnove, internet nam je bar omogućio pristup svim informacijama. Pozdrav... moja kritika je dobronamjerna

:up:

Offline GoranD

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Travanj 06, 2013, 10:42:17 prijepodne »

Ok, ja cu pocet plakati.
Ponavljam.
Dosle su iz drugog akvarija, ovaj sluzi kao karantena. U drugom su imale sveg na pretek pa su ipak odappinjale, jedino one od svih riba...