Svibanj 11, 2025, 08:53:40 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Cayman 60...  (Posjeta: 2130 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline grg4

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Cayman 60...
« u: Ožujak 28, 2013, 13:18:24 poslijepodne »
Pozdrav ljudi, kakav mi setup predlazete kao potpunom zutokljuncu u akvaristici?

Ono sto bih svakako zelio imati u akvariju su oni cistaci koji se lijepe za staklo (najjace ribe), kozice i rak. Ako 75 litara ne bi bilo previse malo za jedan par discusa volio bih i njih ubaciti...

Unaprijed puno hvala na odgovoru, idem se malo baciti na citanje foruma.

Offline PepyFishies

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 26
  • Goldfish forever ♥
Odg: Cayman 60...
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2013, 13:38:36 poslijepodne »
Pozdrav ljudi, kakav mi setup predlazete kao potpunom zutokljuncu u akvaristici?

Ono sto bih svakako zelio imati u akvariju su oni cistaci koji se lijepe za staklo (najjace ribe), kozice i rak. Ako 75 litara ne bi bilo previse malo za jedan par discusa volio bih i njih ubaciti...

75 l ti je PREmalo za jednog diskusa, kamal' dva..Diskusi narastu do 20cm, nekad cak do 30, pa ti zamisli toliku ribu u 75 l.. :P Ne bi se ni okrenut mogla. Takodjer, diskusi su drustvene ribe i potrebno ih je drzati 5 ili vise u jednoj skupini, inace padaju pod velik stres sto dovodi do uginuca. I jos jedna stvar - akvarij za diskuse treba biti dugacak preko 100cm i visok barem 50cm i treba biti dosta ubiljen. Mogla bi ja svacega jos nabrojat, ali da ne gnjavim - diskusi sigurno ne.

Mislis li na ove cistace : https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRBzsnwa-PCpYhqiXe5z0488UsDo7Li-UI5trm4e6tABZc4yzNnsg ? Ako da, oni ti isto narastu dosta veliki..ali mislim da ima jedna manja vrsta, sad nisam sigurna kako se zove.
Everything will be okay in the end.
If it's not okay, it's not the end. ♥

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Ožujak 28, 2013, 13:49:35 poslijepodne »

75 l ti je PREmalo za jednog diskusa, kamal' dva..Diskusi narastu do 20cm, nekad cak do 30, pa ti zamisli toliku ribu u 75 l.. :P Ne bi se ni okrenut mogla. Takodjer, diskusi su drustvene ribe i potrebno ih je drzati 5 ili vise u jednoj skupini, inace padaju pod velik stres sto dovodi do uginuca. I jos jedna stvar - akvarij za diskuse treba biti dugacak preko 100cm i visok barem 50cm i treba biti dosta ubiljen. Mogla bi ja svacega jos nabrojat, ali da ne gnjavim - diskusi sigurno ne.

Mislis li na ove cistace : https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRBzsnwa-PCpYhqiXe5z0488UsDo7Li-UI5trm4e6tABZc4yzNnsg ? Ako da, oni ti isto narastu dosta veliki..ali mislim da ima jedna manja vrsta, sad nisam sigurna kako se zove.

Inace ne komentiram ovakve stvari ali pepy trabunjaš i zakapaš se u svoje neznanje. Jedino kaj si tocno rekao da diskusi nemogu u 75L.

Kao prvo diskusi ne trebaju biti u zabiljenom akvariju, jer rijetko ko ima kvalitetne diskuse u biljnom akvariju jer bas i ne vole jako svijetlo.

Za Caymana ako želi biljni + kozice nemoj stavljati raka.

Stavi si brdo kozica + male tetre + čistaće.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Kulikuli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #3 u: Ožujak 28, 2013, 14:17:54 poslijepodne »
Prvo dobro prođi priručnik za početnike, proguglaj ribe, imaš u bazi riba pregršt podataka pa vidi što bi te zadovoljilo, kako je kolega rekao aq sa jatom malih tetri ili živorotkama + kozice i mali čistač ili dva i to je to. I ne srljaj, akvaristika je za one strpljive.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Ožujak 28, 2013, 23:10:36 poslijepodne »
Prirucnik,cikliranje, onda o ribama.
Dobro dosao  :zagrljaj:

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 28, 2013, 23:44:31 poslijepodne »
hvala na odgovorima decki!

znaci, raka izbacujemo iz akvarija?
steta, bas mi se svidja rak...

za diskuse sam pretpostavljao da imaju potrebu za malo vecim akvarijima. meni ce ovo biti prvi u zivotu, sutra idem po njega pa cemo vidjeti...

cistace volim bilo kakve, samo da se lijepe po staklu, nema mi bolje stvari nego vidjeti kako se stisne poput priljepka!  :D

a kozice su isto mrak, onakve prozirne i brze, hehehe.

veceras imam sto raditi na formu, definitivno.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Ožujak 28, 2013, 23:50:07 poslijepodne »
Da samo veceras   ;)

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 29, 2013, 00:23:41 prijepodne »
hm...

cikliranje, prirucnik za pocetnike, ribice?
postoje li ti prirucnici linkani negdje? ne mogu pronaci nista osim tema sa gore navedenim nazivima...

Offline Prpa

• Trade Count: (+2)
  • Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Ožujak 29, 2013, 00:56:32 prijepodne »
hm...

cikliranje, prirucnik za pocetnike, ribice?
postoje li ti prirucnici linkani negdje? ne mogu pronaci nista osim tema sa gore navedenim nazivima...

- Akvarij.net
- Slatkovodna akvaristika
- Osnove i savjeti
- Priručnik za početnike

Nauči napamet,visi na forumu i čitaj,pitaj što ne znaš i polako

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 29, 2013, 01:00:52 prijepodne »
a za to vrijeme ce se akvarij ciklirati!
 :up:

Offline Prpa

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Ožujak 29, 2013, 02:21:52 prijepodne »
Daj si vremena,bar to te ne košta.Pregledaj sve i pročitaj priručnik,al obavezno.
Pregledaj bazu riba i odaberi koje bi mogao držati u skladu sa svojim mogučnostima,a pod tim mislim na akvarij,ne sumnjam ja u tebe.
Kad izabereš ribu,prouči njen biotop,s kojim ribicama i biljkama je u suživotu u prirodi i koji joj odgovaraju.Zamisli sebe Slavonca da
te bace na hercegovački krš da živiš sa 4 čeha i 2 argentinca.Ni rakije,ni vina,ni kulina,nit možeš o nogometu pričat,e jebi ga,jel.
Malo se zezam,al mislim da si shvatio.
Zato je to hobi za strpljive,dok ti to sve pronađeš i dok to sve prošljaka...al kad prošljaka,gušt je neopisiv...
Kažu da su za početnike ''najbolje'' živorotke,al nije to pravilo.Odaberi svoj put i deri,bar je tu u Osijeku hrpa akvarista i možeš kod njih nabavit sve što trebaš
i ribe i biljke i opremu,a i savjet.
Dobro došao u ove naše akvarističke vode i puno sreće ti želim.Lijep pozdrav.

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 29, 2013, 10:21:25 prijepodne »
Decki, jos jednom puno hvala na sugestijama. Citanje prirucnika, opisa bilja i riba rezultiralo je - mojim odustajanjem od akvarija, bar od ovog 75 litarskog Caymana.

Naime, sve sto imalo vrijedi trazi akvarij od minimalno 150l, dok ne pronadjem tako nesto, nema nista od ovog sporta. Misljenja sam da je bolje strpiti se jos neko vrijeme, skupiti novac na hrpicu i krenuti onako kako treba. Sad mi je savrseno jasno da s ovim "malim" akvarijemm ne bih bio zadovoljan nakon kratkog vremena.

Puno hvala jos jednom, otvorili ste mi oci!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Ožujak 29, 2013, 21:21:15 poslijepodne »
Decki, jos jednom puno hvala na sugestijama. Citanje prirucnika, opisa bilja i riba rezultiralo je - mojim odustajanjem od akvarija, bar od ovog 75 litarskog Caymana.

Naime, sve sto imalo vrijedi trazi akvarij od minimalno 150l, dok ne pronadjem tako nesto, nema nista od ovog sporta. Misljenja sam da je bolje strpiti se jos neko vrijeme, skupiti novac na hrpicu i krenuti onako kako treba. Sad mi je savrseno jasno da s ovim "malim" akvarijemm ne bih bio zadovoljan nakon kratkog vremena.

Puno hvala jos jednom, otvorili ste mi oci!

Zato smo ovdje  ;)

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #13 u: Ožujak 30, 2013, 08:36:33 prijepodne »
U redu je što si odlučio pričekati sa akvarijem i uzeti ovo što će zadovoljiti tvoje želje u bavljenju ovim lijepim hobijem.
Ali, nikako ne stoji tvoj zaključak da ništa ispod 150 litara ne valja.U podforumu Vaši slatkovodni pogledaj Svertov biljni 12 litreni akvarij ili
Ivin 20 litara.Zar misliš da ti akvariji ne vrijede i ne zaslužuju pažnju?Na ovome Forumu velika većina ima upravo male akvarie kojima
pružaju puno ljubavi, pažnje i briga i sigurno ih vrijeđa zaključak kako su bezvrijedni i oni i njihov trud.

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 30, 2013, 10:09:39 prijepodne »
U redu je što si odlučio pričekati sa akvarijem i uzeti ovo što će zadovoljiti tvoje želje u bavljenju ovim lijepim hobijem.
Ali, nikako ne stoji tvoj zaključak da ništa ispod 150 litara ne valja.U podforumu Vaši slatkovodni pogledaj Svertov biljni 12 litreni akvarij ili
Ivin 20 litara.Zar misliš da ti akvariji ne vrijede i ne zaslužuju pažnju?Na ovome Forumu velika većina ima upravo male akvarie kojima
pružaju puno ljubavi, pažnje i briga i sigurno ih vrijeđa zaključak kako su bezvrijedni i oni i njihov trud.

Hvala na komentaru i obrazlozenju, samo, reci mi gdje sam tocno rekao da "nista ispod 150 litara ne valja"? Ja sam vrlo jasno argumentirao da sam nakon sto sam malo proucio RIBE odustao od malog akvarija, jer vecina riba koje mi se svidjaju trazi minimum od 150 l. Prema svemu gore recenom molio bih te da se ispravis kad govoris o tome da nekoga vrijedjam.

Naravno da i manji akvariji zasluzuju paznju, ali mene ne bi zadovoljili (odnosno, ribe u njima), definitivno.

Offline Prpa

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Ožujak 30, 2013, 13:25:10 poslijepodne »
ljudi polako...nije ovo Sabor da jedan drugog hvatate za riječ i nismo mi svi Krleže
sa nam svaka napisana riječ točno prati misao..

da se malo nespretno izrazio,je: ''Naime, sve sto imalo vrijedi trazi akvarij od minimalno 150l''.

vidjet češ kad budeš imao svoj akvarij da nije to baš sve lako,a i manji akvarij su puno teži
za održavanje,jer ako nešto krene u krivo vrlo brzo se proširi po malom i zna bit sranja..

čovjek se pati i trudi i onda čuje da sve sto imalo vrijedi trazi akvarij od minimalno 150l...
shvati njihovu reakciju i idemo dalje,ja trenutno pripremam jedan od 500l,ali da mi netko pokloni jedan od 75l
i za njega imam sto ideja...vidjet češ i sam...sretno i svima lijep pozdrav

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 30, 2013, 13:32:51 poslijepodne »
sve mi je jasno, postujem forum i sve ostalo, ali da skratimo pricu.
ne zelim kupiti mali akvarij pa ga nekome pokloniti ili pokusati prodati zato da bih za tri mjeseca kupio veci jer cu mozda htjeti imati, naprimjer, dva para diskusa u njemu. to sam shvatio nakon sto sam malo proucio opise riba.

u velik akvarij mogu "stati" ribe za mali, ali obratno ne ide, nije li tako?

Offline Kulikuli

• Punopravni član
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #17 u: Ožujak 30, 2013, 15:54:06 poslijepodne »
Samo što bi ti preporučio da se ne zaletavaš sa ribama " koje mi se sviđaju ", preporučio bi ti da prvo počneš sa ne zahtjevnim vrstama, kad to prođeš i kad malo vidiš iz prve ruke kako to funkcionira onda krenut sa zahtjevnijim vrstama kao što su diskusi, u protivnom pomor ti je vrlo izgledan. Prijateljski savjet !

Offline grg4

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 30, 2013, 17:32:43 poslijepodne »
Puno hvala na savjetu!