Srpanj 28, 2025, 22:22:21 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: ICH ili?  (Posjeta: 896 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
ICH ili?
« u: Ožujak 20, 2013, 13:02:37 poslijepodne »
Trebam pomoć lječničkog tima;-)Prije ca tri tjednakupio sam jato neonki te sam unazad 10 ak dana primjetio nekakve izrasline na dvije ribe. Izrasline nisu točkice, nego kao bjele prugice te su ljuske na mjestima tih izraslina izdignute. Da li je to ich ili nešto drugo. Ribe koje imaju te izrasline su žive, jedu i ne ponašaju se čudno osim šta ružno izgleda. Jučer sam primjetio da je prešlo na još jednu neonku. Ostale ribe su ok. Svi parametri u tanku su ok. Molim info o čemu se radi i kako liječiti.Nisam primjetio nikakvo češanje riba, karakteristično za ICH. Fotka je dosta slaba jer je slikana mobom.

Zahvaljujem
« Zadnja izmjena: Ožujak 20, 2013, 13:08:29 poslijepodne od Plava_ptica »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: ICH ili?
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2013, 13:38:22 poslijepodne »
Ich nije sigurno...

E sada, moguće da se radi o bakterijskoj bolesti columnaris koja je nastala na mjestima gdje je riba imala nekakve male ozljede a moguče i da se radi o kožnim parazitima.

No prije nego bih započeo liječenje proveo bih kupanje te 2 ribe u solnoj kupci po 2 puta na dan (ujutro i naveće) da to bijelo otpadne.

Predlažu se doze od : (kratki kupka): 15-30 g za svaki litru vode. Kupka traje 10 do 45 minuta ali ja smatram da je to prejako tako da kreni sa puno manjim dozama soli, recimo sa 1 čajnom žlicom na 1 litru vode a onda ako ribe normalno reagiraju povećaj na 2 do 4 čajne žličice na 1 litru vode,

Kupaj ih 3 do 5 dana i javi nam se da vidimo da li će biti potrebe za liječenjem, pozdrav i sretno.

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2013, 13:40:00 poslijepodne »
Uf, to će biti problem. Moj tak je ful zabiljen i ulovit ih je gotovo nemoguće. Imaš alternativu?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2013, 13:59:33 poslijepodne »
Ne postoji alternativa (postoji ali ti je neću predložiti).

Uhvati ribice i drži ih u staklenci koja pluta u akvariju a 2 puta dnevno istresi ih u drugu staklenku gdje je pripravljena solna kupka a potom ih vrati nazad.

Naime, ne postoji alternativa (osim one koju ti ne želim predložiti) posebice jer ne znamo da li se radi o bakteriji ili parazitu a sol bi trebala riješiti i jedno i drugo...

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2013, 14:40:16 poslijepodne »
OK, hvala. Javim rezultate.( ako uspijem uloviti ribe:-))