Kolovoz 07, 2025, 06:12:04 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Protok vode  (Posjeta: 662 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vran

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Protok vode
« u: Ožujak 04, 2013, 21:28:10 poslijepodne »
Pozdrav svima,

trebam malu pomoć, pa stavljam upit ovdje, ako je krivo mjesto, molim moderatore da prebace tamo gdje smatraju da je bolje.

Dakle, slažem jedan biljni 54 litre, imam za njega vanjski preljevni filter 10 litara, cca 6-7 litara filter materijala. Izlazna cijev iz filtera je 12/16, ulazna u filter 16/22.
Pitanje je da li je protok od 150l/h dovoljan za ovaj akvarij. Ponavljam biljni, od faune planiram staviti: 10-ak rcs kozica, 4-5 corry-a, 4-5 otića  i jato, 10-ak komada nekih ribica, najvjerojatnije neonki.
Biljke: cuba, parvula, HM, neznam...

Problem mi je ako i malo dignem protok iznad 150 l/h, nije mi dovoljna jedan ulazna cijev u filter (brže pumpa izbacuje vodu iz filtera nego što ulazi).
Ako stavim još jednu cijev za povrat vode u filter, dobijem cirkulaciju, ali onda mi akvarij izgleda kao plinovod s silnim cijevima.

Znači, pitanje je: 150 l/h, dovoljno, da ili ne?
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Protok vode
« Odgovori #1 u: Ožujak 04, 2013, 21:38:09 poslijepodne »
Ja bih rekla da je dovoljno.. postoje varijante biljnih akvarija sa slabim protokom i puno filter mat. Kao problem vidim što će biti kada ti se filter mat. počne štopati, hoće li ti i onda pumpa ostati bez vode?

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 04, 2013, 21:42:54 poslijepodne »
Znaš da sam ovisnik o WoW-u, taj akvarije mi je na istom stolu s kompom, tak da bum u prosjeku 6 sati dnevno buljil u njega i u filter.  :D
A gle, u najgorem slučaju mi može izgorit pumpa.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #3 u: Ožujak 04, 2013, 21:48:59 poslijepodne »
Još uvijek? :D :D Super ako nađeš vremena, ja nikako više ne stignem..

btw, zato sam si ja kupila pumpu sa zaštitom (od moje lijenosti da pokupim leću sa površine koja mi štopa pregradni filter) :D

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #4 u: Ožujak 04, 2013, 21:57:21 poslijepodne »
stavi širu usisnu cijev i moci ces stavit jacu pumpu ;) ja sam znao koristit kanalizacijske cijevi za sifone !! sad koje dimenzije vidi sam najbolje sta ti pase , samo cijev trebas dobro zadihtat na koljenima da ne vuce zrak ;)
ma život je lijep ???????

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 04, 2013, 21:58:49 poslijepodne »
Ma znam da mogu riješiti s večom usisnom cijevi, ali cijev od sifona u 54 litre?

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #6 u: Ožujak 04, 2013, 22:09:33 poslijepodne »
a imas ih i manjih to sam samo rekao kao primjer !  petra ti je dobro rekla pitanje koliki ces protok imat kad se zapuni filter sa prljavštinom ? a osobno mislim da ce ti biti premali protok ! meni na  50 L akvariju filter sa 300L protoka i jos uz to budem dodao protočnu pumpu jer ovo mi nije dosta !
ma život je lijep ???????

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #7 u: Ožujak 04, 2013, 22:47:59 poslijepodne »
Nisam sigurna što te više brine? Izgled ili veličina skalamerije u akvariju? Ako je do izgleda, onda mi pada ideja da napraviš pregradicu od foreksa i sl s kojim ćeš sakriti ružnu cijev (naravno izbušiš rupe, a ako gore napraviš češalj skimat će ti površinu). Drugo moguće riješenje je promjena filt. mat. u neki propusniji, grubu spužvu, ili smanjenje količine.